Connect with us

Programul EU4Environment (2021-2024) în Republica Moldova la ora bilanțului

programul-eu4environment-(2021-2024)-in-republica-moldova-la-ora-bilantului

Republica Moldova

Programul EU4Environment (2021-2024) în Republica Moldova la ora bilanțului

EU4Environment - Moldova Invest

Republica Moldova colaborează cu instituțiile UE pentru a proteja mediul și a implementa politici climatice durabile. Programul EU4Environment – Resurse de Apă și Date de Mediu, desfășurat între 2021 și 2024, sprijină utilizarea sustenabilă a resurselor de apă și îmbunătățirea monitorizării mediului, contribuind la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă

Republica Moldova desfășoară acțiuni comune cu instituțiile UE specializate (e.g. Agenția Europeană pentru Mediu) pe dimensiunea mediu înconjurător și politici climatice. Cooperarea în acest sector vizează conservarea, protejarea, îmbunătățirea și reabilitarea calității mediului, protecția sănătății umane, utilizarea durabilă a resurselor natural și promovarea măsurilor la nivel internațional pentru a aborda problemele legate de mediu la nivel regional sau global.

În ceea ce privește politicile climatice, cooperarea Republica Moldova cu UE prevede măsuri la nivel național, regional și internațional, inclusive în următoarele domenii:

  • atenuarea schimbărilor climatice;
  • adaptarea la schimbările climatice;
  • comercializarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon.

În 2019, în Republica Moldova au fost lansate programele regionale – EU4Environment și EU4Climate – cu scopul de a furniza asistență în asigurarea utilizării durabile a capitalului natural, îmbunătățirea calității mediului și bunăstării populației și stimulării creșterii economice. Programele vin să asigure continuitatea activităților inițiate în cadrul precedentului program destinat mediului înconjurător „Ecologizarea Economiilor în țările Parteneriatului Estic (EaP GREEN)”, implementat în R. Moldova în perioada 2014-2017.

Începând cu februarie 2022, Republica Moldova participă în cadrul programului regional “EU4Environment Water Resources and Environmental Data” care își propune să îmbunătățească sănătatea și bunăstarea cetățenilor prin realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Începând cu februarie 2022, Republica Moldova participă în cadrul programului regional “EU4Environment Water Resources and Environmental Data” care își propune să îmbunătățească sănătatea și bunăstarea cetățenilor prin realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.”

News Moldova îți recomandă și ...   Integrarea în Schengen și impactul pe piața muncii din România: Angajatorii se tem de un nou exod al muncitorilor asiatici

Descrierea programului EU4Environment – Resurse de Apă și Date de Mediu 

Obiective:

  • Utilizarea mai sustenabilă a resurselor de apă.
  • Îmbunătățirea utilizării și disponibilității datelor de mediu pentru factorii de decizie și cetățeni.

Țări Partenere:

  • Armenia
  • Azerbaidjan
  • Georgia
  • Republica Moldova
  • Ucraina

Durata:

2021–2024

Buget:

12,75 milioane EUR (contribuția UE: 12 milioane EUR)

Parteneri de Implementare:

  • Agenția de Mediu din Austria (UBA)
  • Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA)
  • Biroul Internațional pentru Apă (OiEau), Franța
  • Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD)
  • Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE)

Context:

Reziliența climatică și de mediu, precum și promovarea unor societăți echitabile și incluzive, sunt obiective-cheie ale agendei de Parteneriat Estic post-2020. Aceasta include ținte ambițioase pentru îmbunătățirea calității aerului și apei.

Un Plan Economic și de Investiții de anvergură va sprijini această agendă, cu scopul de a mobiliza 17 miliarde EUR în investiții. Programul contribuie la accelerarea acestor investiții în proiecte menite să reducă poluarea.

Programul EU4Environment – Resurse de Apă și Date de Mediu face parte din programul-cadru EU4Environment și din Inițiativa Team Europe pentru Apă și Zero Poluare. Aceasta urmărește să creeze un mediu fără toxine pentru toți cetățenii.

Măsurile identificate continuă realizările programelor anterioare, precum Sistemul Comun de Informații de Mediu – Faza II și Inițiativa UE pentru Apă în Parteneriatul Estic. Aceste programe au fost esențiale pentru modernizarea monitorizării mediului, analiza datelor și promovarea unei politici bazate pe dovezi, în conformitate cu legislația UE, în special Directiva-cadru privind apa.

News Moldova îți recomandă și ...   Autostrada A7, evaluată prin prisma Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău

 Programul EU4Environment în Republica Moldova – Sprijinul UE pentru gestionarea apei în Moldova: Protejarea resurselor, susținerea comunităților

Programul EU4Environment – Water Resources and Environmental Data a jucat un rol esențial în sprijinirea Moldovei pentru a îmbunătăți gestionarea resurselor de apă, alinierea la standardele UE și internaționale și abordarea provocărilor cheie legate de utilizarea apei în agricultură, alimentarea cu apă și canalizare, monitorizarea resurselor de apă și cooperarea transfrontalieră pentru protecția acestora.

Gestionarea îmbunătățită a bazinelor hidrografice

Deși nu este încă membră a UE, Moldova implementează deja al doilea ciclu de Planuri de Management al Bazinelor Hidrografice (PMBH) pentru cele două districte principale: Dunăre-Prut și Marea Neagră și Nistru. Aceste planuri, elaborate cu sprijinul anterior al UE, permit părților interesate să planifice acțiuni esențiale pentru prevenirea poluării și suprautilizării apei, asigurând atingerea unui statut bun al apei în ansamblu.

În cadrul programului EU4Environment, Moldova s-a concentrat pe instrumente care să sprijine implementarea măsurilor necesare pentru a aborda două provocări majore privind utilizarea apei: agricultura și consumul domestic.

Combaterea poluării cu nitrați în agricultură

Pentru a respecta Directiva UE privind nitrații, proiectul a sprijinit Moldova în realizarea unui studiu privind protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din agricultură, care va servi drept bază pentru elaborarea unui Program Național de Acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați în agricultură. Acest program va deveni obligatoriu în zonele vulnerabile la nitrați, unde vor fi implementate măsuri de protecție mai stricte.

În completare, a fost deja dezvoltat anterior un Cod de Bune Practici Agricole cu sprijinul UE, pentru a ghida fermierii în adoptarea unor practici durabile. Deși nitrații sunt substanțe chimice naturale din sol, aer și apă, utilizarea excesivă a îngrășămintelor, deșeurilor animale și a apelor uzate poate afecta râurile, apele subterane și sănătatea publică. Ca măsură de atenuare, au fost amenajate fâșii de protecție ripariană de-a lungul râurilor afectate.

News Moldova îți recomandă și ...   UE acordă 1,8 miliarde de euro Republicii Moldova pentru sprijin în integrarea europeană și dezvoltare economică

Îmbunătățirea accesului la alimentare cu apă și canalizare pentru comunitățile rurale

În sub-bazinul Nirnova, o Asociație Intercomunală de Dezvoltare (ADI) inovatoare a reunit 18 municipalități într-o nouă formă de guvernanță pentru a aborda provocările legate de apă în zonele rurale într-un mod mai profesionist.

Această colaborare a condus la un plan general cuprinzător pentru îmbunătățirea alimentării cu apă și canalizare în 30 de sate din districtele Hîncești și Nisporeni, beneficiind 45.000 de persoane. Noua organizație a sprijinit dezvoltarea infrastructurii, în special în clusterul sudic. În această etapă, s-au făcut pregătiri pentru selecția timpurie a unui viitor operator comun de apă și canalizare, pentru a asigura o tranziție lină către o gestionare mai profesionistă a lucrărilor de apă și facturare.

Consolidarea monitorizării resurselor de apă pentru ecosisteme și sănătatea publică

Programul EU4Environment a realizat evaluări detaliate ale râurilor și apelor subterane din Moldova, inclusiv primul studiu comun de apă de suprafață și subterană în bazinul râului Prut. Aceste evaluări includ parametri fizico-chimici, hidromorfologie (forma râurilor) și indicatori biologici (plante și animale), oferind o perspectivă holistică asupra sănătății râurilor, conform Directivei-Cadru a UE privind Apa.

Moldova și-a îmbunătățit, de asemenea, capacitatea de laborator, obținând acreditare internațională în 2018 și 2021 pentru analiza substanțelor prioritare, precum metale grele, nutrienți, pesticide și poluanți. Acest lucr


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top