Connect with us

Războiul dintre Rusia-Ucraina a schimbat radical piața de energie europeană. Ce efecte a avut asupra pieței gazului?

razboiul-dintre-rusia-ucraina-a-schimbat-radical-piata-de-energie-europeana.-ce-efecte-a-avut-asupra-pietei-gazului?

International

Războiul dintre Rusia-Ucraina a schimbat radical piața de energie europeană. Ce efecte a avut asupra pieței gazului?

gaz - Moldova Invest

Industriile europene aflate în dificultate se pregătesc pentru un nou impact al prețurilor la gaze în lunile următoare de iarnă, pe măsură ce temperaturile scăzute consumă stocurile disponibile și concurența cu Asia pentru gazul natural lichefiat se intensifică, în contextul reducerii aprovizionării din Rusia. De la criza energetică din 2022, când prețul gazului a atins un vârf de aproape 350 de euro pe megawatt oră (MWh), zeci de firme din Europa au închis fabrici și au redus activitatea, precum și numărul locurilor de muncă, deoarece costurile ridicate ale gazului le-au diminuat competitivitatea.

Multe companii mențin o cerere redusă și o activitate de producție diminuată, având implicații negative asupra creșterii economice lente a Europei. Cererea de gaze din Uniunea Europeană este cu 17% sub media pe cinci ani, observată în anii pre-pandemie.

În același timp, prețurile la gaze sunt la cel mai înalt nivel din peste un an, iar analiștii prevăd că acestea vor continua să crească.

„Îngrijorarea este că lăsăm garda jos, deoarece prețurile la energie sunt mai mici acum decât am văzut în 2022”, a declarat Reuters, în octombrie, Svein Tore Holsether, CEO al Yara, listată la Oslo, o companie de îngrășăminte. „Este important să ne reamintim că suntem încă la niveluri mult mai ridicate decât alte regiuni cheie precum SUA, Orientul Mijlociu și Rusia.”

News Moldova îți recomandă și ...   FERM 2024 | Mesajul Managerului Institutului Național de Recuperare Medicală Fizică și Balneoclimatologie, Adrian MIULESCU

Nervozitatea generată de expirarea la sfârșitul anului a unui acord de tranzit rusesc pentru furnizarea de gaze către Europa prin Ucraina a contribuit la creșterea achizițiilor.

Francisco Blanch, șeful departamentului de cercetare pe mărfuri și derivate la Bank of America, a declarat că prețurile gazelor din UE ar putea crește până la 70 de euro/MWh anul viitor, comparativ cu aproape 50 de euro/MWh în prezent.

Aceasta se compară cu prețurile medii ale gazului din UE de 17,58 euro/MWh în urmă cu cinci ani înainte de pandemie, conform datelor LSEG.

Inventarele de gaze la nivelul UE sunt pline în proporție de 85%, cu aproximativ 10 puncte procentuale mai puțin decât în urmă cu un an, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe.

Acest aspect face ca iarna actuală să fie deja incomodă, a declarat Barbara Lambrecht, analist la Commerzbank, deoarece perioadele de frig ar determina o scădere mai rapidă a nivelului de stocare decât în ultimele două ierni relativ blânde.

Pentru a încerca să protejeze proviziile, Comisia Europeană și-a mărit săptămâna trecută ținta de umplere a depozitelor, ceea ce adaugă potențial presiunii în creștere asupra prețurilor.

Industria în scădere

Zeci de fabrici din Europa au fost închise, iar aproape un milion de locuri de muncă în producție au fost pierdute în ultimii patru ani, conform datelor Bernstein. Într-un raport privind competitivitatea Europei din septembrie, fostul șef al BCE, Mario Draghi, a declarat că pierderea gazului rusesc relativ ieftin, în urma izbucnirii războiului din 2022 în Ucraina, a avut un „cost uriaș” pentru economie și că combustibilii fosili ar fi necesari cel puțin pentru restul deceniului.

News Moldova îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI: „Partidul Regiunilor are DEJA PROIECTUL de lege privind REFORMA ADMINISTRATIVĂ la care PSD își propune să lucreze în următoarele 6 luni. IATĂ-L”
„Chiar dacă prețurile la energie au scăzut considerabil, companiile din UE se confruntă în continuare cu prețuri la electricitate de 2-3 ori mai mari decât cele din Statele Unite. Prețurile plătite la gaze naturale sunt de 4-5 ori mai mari”, se arată în raport.

„Riscul dezindustrializarii din cauza migrației tăcute și abandonării multor întreprinderi mici și mijlocii în special crește constant”, a declarat în septembrie președintele BDI Siegfried Russwurm, care face parte și în consiliul de administrație al conglomeratului industrial german Thyssenkrupp.

În Franța, industriile se așteaptă să funcționeze la 70%-80% din capacitate în această iarnă din cauza prețurilor ridicate la energie, în special în sectorul chimic, a declarat pentru Reuters, Nicolas de Warren, președintele grupului francez de lobby industrial Uniden.

Prețurile actuale din UE sunt de aproape cinci ori mai mari decât cele din SUA, unde gazele se tranzacționează la 3,095 USD/mmBtu, echivalentul a 10,02 euro/MWh.

Un sondaj realizat în august de Camerele de Comerț ale Germaniei (DIHK) a arătat că costurile ridicate la energie și lipsa unor surse de energie fiabile împiedică producția industrială, determinând unele companii germane să ia în considerare relocarea în alte țări.

News Moldova îți recomandă și ...   Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava își extinde capacitatea de diagnostic și tratament  cu un nou angiograf de înaltă performanță

CEO-ul Yara a declarat pentru Reuters că compania „își transferă expunerea la energie din Europa”. De asemenea, grupul de lobby al industriei germane, BDI, a menționat că prețurile ridicate la energie reprezintă unul dintre factorii care amenință competitivitatea celei mai mari economii din Europa.

„Riscul dezindustrializarii din cauza migrației tăcute și abandonării multor întreprinderi mici și mijlocii în special crește constant”, a declarat în septembrie președintele BDI Siegfried Russwurm, care face parte și în consiliul de administrație al conglomeratului industrial german Thyssenkrupp.

În Franța, industriile se așteaptă să funcționeze la 70%-80% din capacitate în această iarnă din cauza prețurilor ridicate la energie, în special în sectorul chimic, a declarat pentru Reuters, Nicolas de Warren, președintele grupului francez de lobby industrial Uniden.

„Cu industria încă în gunoi, nu există niciun motiv să credem că cererea de gaze din sectorul respectiv va reveni anul acesta”, au spus analiştii de la Rabobank, adăugând că a fost posibilă o anumită creştere a cererii din sectorul de încălzire.

Nivelurile actuale de stocare ale UE sunt acum cu aproximativ 10 miliarde de metri cubi (bcm) mai scăzute decât anul precedent în termeni absoluți, iar această diferență va fi acoperită în principal prin importurile de gaz natural lich


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top