Connect with us

România se opune concluziilor UE privind viitorul agriculturii. Uniunea Europeană nu au reușit să aprobe concluziile privind viitorul acestui sector din cauza opoziției României

romania-se-opune-concluziilor-ue-privind-viitorul-agriculturii.-uniunea-europeana-nu-au-reusit-sa-aprobe-concluziile-privind-viitorul-acestui-sector-din-cauza-opozitiei-romaniei

National

România se opune concluziilor UE privind viitorul agriculturii. Uniunea Europeană nu au reușit să aprobe concluziile privind viitorul acestui sector din cauza opoziției României

UE sediu - Moldova Invest

Miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană nu au reușit să aprobe concluziile privind viitorul acestui sector din cauza opoziției României la acest text și a abținerii Slovaciei, relatează agenția EFE.

România se opune concluziilor UE privind viitorul agriculturii

Din păcate, în timpul dezbaterilor de azi (luni n.r), şi nu înainte, am văzut că delegaţia României nu a putut susţine textul”, a declarat, în cadrul unei conferinţei de presă ce a urmat reuniunii miniştrilor din acest sector, ce a avut loc la Luxemburg, ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, a cărui ţară prezidează semestrul acesta Consiliul UE.

România s-a opus textului din cauza convergenței externe în plățile directe ale Politicii Agricole Comune (PAC). În practică, acest mecanism presupune că țările mai puțin bogate din clubul comunitar, majoritatea din est, primesc un nivel mai redus de ajutoare directe din PAC, scrie Agerpres.

Conform informațiilor furnizate de Agerpres, România s-a opus unui text specific din PAC, care viza convergența externă în plățile directe. Ce înseamnă acest lucru?

  1. Convergența externă în plățile directe: Aceasta se referă la o inițiativă prin care se urmărește reducerea diferențelor între nivelurile de sprijin financiar acordat agricultorilor din statele membre mai puțin bogate (majoritatea din Europa de Est) și cele mai bogate (statele vestice). În esență, statele cu venituri mai mici per capita primesc un sprijin financiar mai mic comparativ cu cele cu venituri mai mari.
  2. Motivul opoziției României: România și alte state din Europa de Est au exprimat opoziție față de acest mecanism de convergență externă întrucât ar putea conduce la o reducere a sprijinului financiar acordat fermierilor din țările mai puțin dezvoltate economic. Argumentul acestor țări este că agricultura lor necesită sprijin suplimentar pentru a se moderniza și a deveni mai competitive în cadrul pieței unice europene.
  3. Impactul asupra politicii agricole a UE: Aceste dezbateri reflectă tensiunile între statele membre cu economii diferite în cadrul UE și eforturile de a asigura echitatea în distribuția sprijinului agricol. Dezbaterile asupra PAC sunt complexe și au implicații majore pentru viitorul agriculturii în Europa.
News Moldova îți recomandă și ...   Ajunul anului nou! Ultimele pregătiri pentru REVELION 2025! Tradiții și SUPERSTIȚII respectate de toți românii

Poziția României în opoziția față de convergența externă în plățile directe din cadrul PAC reflectă preocupările legate de echitatea și sprijinul necesar pentru dezvoltarea agriculturii în statele mai puțin dezvoltate economic din Uniunea Europeană.

Slovacia, la rândul său, s-a abţinut, astfel că textul cu concluziile a primit aprobarea din partea a 25 de state membre şi nu a putut avansa.

Delegaţia română şi, în mai mică măsură, şi delegaţia slovacă, să fim mai precişi, pentru că şi Slovacia şi-a exprimat punctul de vedere în acest sens, au dificultăţi cu menţinerea convergenţei externe şi vor să putem elimina rapid acest mecanism de convergenţă externă pentru a avea un ajutor identic la nivelul tuturor agricultorilor europeni”, a explicat Clarinval.

News Moldova îți recomandă și ...   Directorul General ADR Nord-Est, Vasile ASANDEI: „Este crucial să înțelegem lecțiile trecutului și să contribuim la binele comun”

Ministrul belgian a explicat că proiectul de concluzii subliniază „rolul cheie al sectorului agricol pentru garantarea securităţii alimentare şi autonomiei strategice”.

Este vorba despre un text echilibrat ce cuprinde o reflecţie privind un răspuns pe termen mediu şi lung la provocările cu care se confruntă sectorul agricol. Obiectivul acestor concluzii este de a propune acţiuni concrete pentru a sprijini un sector agricol puternic şi competitiv”, a spus el, adăugând că textul permite să se dea un răspuns la petiţiile formulate de agricultori la recentele proteste.

News Moldova îți recomandă și ...   Un spațiu modern pentru seniorii din Comănești: Procedura de achiziție publică a fost lansată

Oficialul a afirmat că aceste concluzii recunosc numeroasele provocări cu care se confruntă agricultura, precum schimbările climatice, tensiunile geopolitice, rentabilitatea şi sarcina administrativă.

Textul subliniază, de asemenea, importanţa inovării şi cercetării pentru rezolvarea provocărilor viitoare”, a semnalat Clarinval, menţionând că, totodată, „vor fi necesare măsuri pentru simplificarea procedurilor administrative”.

Ministrul belgian a spus că aceste concluzii acoperă şi schimbarea generaţională în sectorul agricol şi subliniază că „este necesar să se asigure că agricultorii primesc venituri juste şi că poziţia lor în lanţul de aprovizionare cu alimente este îmbunătăţită”.

„În ceea ce priveşte comerţul, textul indică faptul că Uniunea este un exportator net de produse


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top