Connect with us

România solicită fonduri europene de 77 milioane de euro pentru proiecte de infrastructură transfrontalieră cu Republica Moldova

romania-solicita-fonduri-europene-de-77-milioane-de-euro-pentru-proiecte-de-infrastructura-transfrontaliera-cu-republica-moldova

National

România solicită fonduri europene de 77 milioane de euro pentru proiecte de infrastructură transfrontalieră cu Republica Moldova

MixCollage 29 Jan 2025 11 57 AM 1359 - Moldova Invest

România a solicitat fonduri europene în valoare de 77 milioane de euro pentru a susține implementarea a două proiecte majore de infrastructură destinate să conecteze țara noastră la Republica Moldova

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, a făcut public acest anunț, precizând că ambele proiecte sunt esențiale pentru îmbunătățirea interconectivității între cele două state, prin modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare, pe ambele maluri ale Prutului.

Aceste două proiecte sunt depuse în cadrul programului european „Mecanismul pentru Interconectarea Europei” (Connecting Europe Facility – CEF), ce susține dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere. Ele vor viza, printre altele, modernizarea unui punct de trecere a frontierei și reabilitarea unei secțiuni feroviare importante ce face legătura între România și Moldova.

Podul Albița – Leușeni și drumurile de acces: Un proiect vital pentru fluidizarea traficului transfrontalier

Primul proiect se referă la modernizarea Podului Albița (RO) – Leușeni (MD), un punct important de trecere între România și Republica Moldova. În cadrul acestui proiect, va fi construit un pod nou peste râul Prut, cu o lungime de 161 de metri și cu patru benzi de circulație – câte două pe sens. „Pe partea română, vom construi un pod cu patru benzi de circulație, ceea ce va permite fluidizarea traficului, în special al vehiculelor de marfă, esențial pentru comerțul transfrontalier. Pe partea Republicii Moldova, vom moderniza 8 km de drum de acces, cu două benzi pe fiecare sens de mers, pentru a asigura o legătură rapidă și sigură între cele două țări”, a declarat Ionel Scrioșteanu.

News Moldova îți recomandă și ...   Investitorii străini din Moldova evaluează impactul Inteligenței Artificiale asupra viitorului comerțului electronic

Valoarea totală a acestui proiect este de 87.555.101,34 euro, din care Uniunea Europeană va finanța 50%, respectiv 43.777.550 euro. Sprijinul solicitat de autoritățile române din fondurile CEF este de 16.999.350 euro.

Reabilitarea căii ferate Roman – Iași – Frontieră – Ungheni: Un pas important pentru dezvoltarea transportului feroviar transfrontalier

Al doilea proiect solicitat vizează reabilitarea și modernizarea căii ferate care leagă Roman, Iași și Ungheni, incluzând și sectorul feroviar care traversează granița între România și Republica Moldova. Proiectul va fi realizat în două etape:

  • Etapa I: Aceasta va include electrificarea și lucrări de modernizare „light” (ușoară) pe linia Iași – Granița, pe secțiunile directe și curente.
  • Etapa II: Aceasta va consta în modernizarea completă a căii ferate, inclusiv lucrări de infrastructură pe tronsoanele critice: între Socola și Frontieră (17 km de cale ferată pe teritoriul român) și între Frontieră (RO) – Ungheni (MD) (1,68 km de cale ferată unică, inclusiv pe podul peste râul Prut).
News Moldova îți recomandă și ...   Sala Polivalentă din Suceava, finalizată în proporție de 80% | Valoarea proiectului se ridică la 129,4 milioane de lei

Printre aspectele importante ale acestui proiect se numără și reabilitarea celebrului Pod Eiffel, construit în perioada interbelică, un simbol al legăturii dintre România și Republica Moldova. Acest pod a fost un element important în cadrul „Podului de Flori” din anii 1990 și va fi refăcut pentru a sprijini circulația trenurilor pe ruta transfrontalieră.

Valoarea totală a proiectului este de 67.626.830,00 euro, din care Uniunea Europeană va acoperi 50%, adică 33.813.415 euro. Sprijinul CEF solicitat pentru beneficiarul român este de 30.233.609,76 euro.

Alte proiecte depuse de Ministerul Transporturilor:

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a depus în total 12 proiecte majore în valoare de 678 milioane de euro, pentru care solicită sprijin din partea CEF, în valoare de 466 milioane de euro. Printre acestea se numără:

  • Reabilitarea liniei de cale ferată Ploiești Triaj – Focșani, care se va întinde pe o distanță de 143,23 km. Proiectul are o valoare totală de 363.524.057 euro, din care 85% vor proveni din finanțarea CEF, adică aproximativ 308.995.449 euro.
  • Modernizarea Punctului de Trecere a Frontierei comun România – Ucraina de la Halmeu, care va include modernizarea infrastructurii rutiere de la frontieră. Valoarea acestui proiect este de 42.986.869 euro, din care 50% vor fi finanțate din fonduri europene, respectiv 21.493.435 euro.
News Moldova îți recomandă și ...   Plan urbanistic pentru arealul turistic al Munților RARĂU : Care sunt principalele provocări în procesul de dezvoltare sustenabilă?

Importanța acestor proiecte pentru România și Republica Moldova

Aceste proiecte vor adânci legăturile economice și logistice între România și Republica Moldova, oferind o infrastructură de transport mult mai eficientă și modernă. Modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare va reduce timpul de tranzit, va facilita schimburile comerciale și va sprijini dezvoltarea turismului și a cooperării economice între cele două țări.

Ionel Scrioșteanu a subli


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top