fbpx
Connect with us

Gigel CRUDU, DAJ VASLUI, la News Moldova: „Nu sunt motive să ne îngrijorăm în ceea ce privește producția agricolă la nivelul județului Vaslui”

Gigel CRUDU, DAJ VASLUI, la News Moldova: „Nu sunt motive să ne îngrijorăm în ceea ce privește producția agricolă la nivelul județului Vaslui" - News Moldova

Vaslui

Gigel CRUDU, DAJ VASLUI, la News Moldova: „Nu sunt motive să ne îngrijorăm în ceea ce privește producția agricolă la nivelul județului Vaslui”


Județul Vaslui se confruntă cu seceta extremă, persistentă, de altfel, din toamna anului trecut în cea mai mare parte a regiunii Moldova, însă, conform unei analize făcute de directorul executiv al DAJ Vaslui, GIGEL CRUDU, un licăr de speranță există pentru fermieri. Discuția a fost purtată în cadrul emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT, gîzduită de NEWS MOLDOVA și moderată de jurnalistul CEZAR FILIP.

Faptul că în ultimii trei ani s-a investit consistent în refacerea sistemului de irigații și proiectele în acest sens continuă, dă încredere că recoltele vor fi mai mici, dar nu în măsura în care să se ajungă la situații dificile din acest punct de vedere. Alta însă este problema cea mai mare a vasluienilor, spune GIGEL CRUDU. Faptul că pământul, într-un procent de aproape 85% din suprafața agricolă este puțin fertil, ceea ce obligă fermierii vasluieni la cheltuieli mult mai mari, față de cei din alte județe.

”În ceea ce privește județul Vaslui pot să vă spun că în ultimii trei ani de zile, a fost refăcut întreg sistemul de irigații din amenajarea Albița – Fălciu și în prezent se poate iriga pe o suprafață de aproximativ 15.000 de hectare”

”Din nefericire, nu prea sunt multe măsuri la îndemana noastră, în condițiile în care seceta se manifestă din ce în ce mai des și cu o intensitate destul de mare. Ca o primă măsură este vorba, evident, de punerea în funcțiune a sistemelor de irgații, acolo unde ele existăm, și dezvoltarea unor noi sisteme de irigații locale. În ceea ce privește județul Vaslui pot să vă spun că în ultimii trei ani de zile, a fost refăcut întreg sistemul de irigații din amenajarea Albița – Fălciu și în prezent se poate iriga pe o suprafață de aproximativ 15.000 de hectare, bineînțeles și în măsura în care producătorii agricoli sunt dotați cu echipamentele necesare, pentru a putea face lucrările respective la culturile pe care aceștia le au înființate.

Gigel CRUDU, DAJ VASLUI, la News Moldova: „Nu sunt motive să ne îngrijorăm în ceea ce privește producția agricolă la nivelul județului Vaslui" - News Moldova

Pe lângă acest program de reabilitare a infrastructurii principale de irigații, foarte mulți fermieri din acea amenajare au întocmit proiecte cu finanțare europeană, sau prin intermediul finanțărilor proprii, au achiziționat echipamente de irigații, au modernizat infrastructura secundară de pe teritoriul organizațiilor utilizatorilor de apă, ca să poată să irige. Bineînțeles, că pe lângă această măsură a irigării, statul a mai intervenit și cu acoperirea până la 50% a energiei necesare pentru irigarea culturilor și, bineînțeles, pentru asigurarea apei până la punerea sub presiune, astfel încât să vină în susținerea fermierilor agricoli”, a spus directorul executiv, GIGEL CRUDU.

Un strop de optimism: ”Sunt fermieri foarte bine dotați din punct de vedere tehnic, care aplică tehnologii destul de avansate, și de aceea nu cred că sunt motive de îngrijorare”

Gigel CRUDU, DAJ VASLUI, la News Moldova: „Nu sunt motive să ne îngrijorăm în ceea ce privește producția agricolă la nivelul județului Vaslui" - News Moldova

”Din punctul meu de vedere, nu sunt motive să ne îngrijorăm în ceea ce privește producția agricolă la nivelul județului Vaslui. Este adevărat că anul acesta ne confrutăm cu o secetă excesivă și persistentă, care se manifestă pe tot teritoriul județului. Practic, din toamna anului trecut, atunci când a început anul agricol, fermierii s-au confruntat cu o lipsă foarte mare de precipitații, motiv pentru care aceștia au făcut eforturi deosebite pentru înființarea culturilor. Din nefericire, pe tot parcursul perioadei de toamnă și de iarnă nivelul precipitațiilor a fost foarte redus, a continuat și în primăvară (…). Chiar dacă în lunile aprilie și mai au avut asigurată umiditatea, să zic așa, optim, plantele nu au mai putut să parcurgă etapele optime de creștere și dezvoltare, astfel încât să recupereze ceea ce au pierdut în perioada de toamnă.

În privința județului Vaslui, nu cred că există motive de îngrijorare, cred că nici la nivel național, în contextul în care există câteva milioane de hectare de teren la nivel național. De asemenea, sectorul agricol la nivelul județului Vaslui este foarte bine reprezentat, în sensul în care există circa 600 de exploatații agricole comerciale, exploatații care produc pentru piață și care lucrează suprafețe importante de teren. Sunt fermieri foarte bine dotați din punct de vedere tehnic, care aplică tehnologii destul de avansate, și de aceea nu cred că sunt motive de îngrijorare. Evident că producțiile agricole din anul 2021, 2022 vor fi comparativ cu anul 2021 , când a fost un an extrem de favorabil pentru agricultori, dar nu sunt motive de îngrijorare”, a spus GIGEL CRUDU, directorul executiv al DAJ Vaslui.

Gigel CRUDU, DAJ VASLUI, la News Moldova: „Nu sunt motive să ne îngrijorăm în ceea ce privește producția agricolă la nivelul județului Vaslui" - News Moldova

Marea problemă a agriculturii vasluiene: terenurile cu fertilitate scăzută!

La nivelul județului Vaslui, din nefericire, producătorii, pe lângă fenomenul de secetă, se confrunctă și cu o situație foarte neprielnică a terenurilor, întrucât peste 85% din suprafața agricolă este reprezentată de terenuri de clasa a III-a, a IV_a și a V-a, de fertilitate, motiv care aceștia trebuie să facă eforturi financiare deosebite pentru a depăși acest dezavantaj  al terenurilor foarte slab fertile, compartativ cu alte județe din țară, unde au terenuri foarte fertile”, a spus directorul executiv al DAJ Vaslui, GIGEL CRUDU.      

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top