fbpx
Connect with us

Comunele din VASLUI recurg la ASOCIERE, dacă vor gaze naturale! Ministerul DEZVOLTĂRII a alocat VASLUIULUI bani puțini pentru dezvoltarea rețelei de gaze

Collage Maker 22 Jun 2022 07.16 PM e1656665545137 - News Moldova

Vaslui

Comunele din VASLUI recurg la ASOCIERE, dacă vor gaze naturale! Ministerul DEZVOLTĂRII a alocat VASLUIULUI bani puțini pentru dezvoltarea rețelei de gaze


Județul Vaslui a primit în cadrul  Programului ”Anghel Saligny” o alocare de 211.842.757 de lei pentru gazele naturale, dar suma este total insuficientă pentru nevoile județului, spun primarii de comune.

De pildă, doar la Fălciu, primarul NECULAI MORARU susține că pentru a trage gaz în toate satele componente ale comunei administrate, ar avea nevoie de 90 de milioane de lei. O soluție pentru a obține finanțări mai consistente, cred aleșii din Vaslui, ar fi asocierea între unitățile administrativ-teritoriale.

Unul din proiectele din județ este susținut de o asociație constituită din comunele Bogdănești, Alexandru Vlahuță, Băcani, Iana și Pogana. La această asociere au mai fost cooptate încă două UAT-uri, Ibănești și Bogdănița.

News Moldova îți recomandă și ...   Un bărbat de 67 de ani din Vaslui și-a incendiat locuința după o ceartă cu soția

„S-au alăturat la asocierea noastră alte două comune. Acest lucru va aduce un punctaj mai bun proiectului nostru de gaze. Proiectul a fost depus a doua oară pe Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Așteptăm cu nerăbdare să primim finanțarea pentru această investiție. Lemnele sunt foarte scumpe în zona noastră”, a spus ION DOROBANȚU, primarul comunei Bogdănești.

Inginerul ADRIAN TIGHICI, managerul GAZ EST Vaslui susține că prețurile încă sunt într-o anumită dinamică, generată de ultimele evnimente majore care au afectat piața gazelor și nu numai

tighici gaz est - News Moldova

„La declanșarea pandemiei de coronavirus consumul de gaze a scăzut brusc, după care relansarea activităților economice a crescut prețurile. Ulterior s-a declanșat criza energetică care a provocat inflația cu care ne confruntăm în prezent. Mai mult, în prezent prețul la gaze este influențat și de declanșarea războiului din Ucraina”, a explicat ADRIAN TIGHICI.

News Moldova îți recomandă și ...   Investiție de 24 milioane de lei pentru Proiectul Centrului Cultural Județean Vaslui

Până la termenul limită (26 aprilie 2022), Ministerul Dezvoltării a primit 1.209 cereri de finanțare de la autoritățile locale din toatâ îara pentru înființarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de furnizare a gazelor naturale către populație. Cererile de finanțare depuse sunt în valoare totală de 57,7 miliarde de lei, ceea ce ar reprezenta aproape toți banii din cadrul Programului „Anghel Saligny”, care are un buget total de 65,5 miliarde de lei. Din acesta doar 7,5 miliarde pentru investițiile în infrastructura de gaze.

Trei comune, sigure pe finanțarea de 100 milioane de lei, Ministerul Dezvoltării le-a aprobat proiectul

Valeni primar radu beligan - News Moldova

Comunele Muntenii de Sus, Solești și Văleni vor fi alimentate cu gaze naturale. Astfel, locuitorii vor putea renunța, în sfârșit, la sobele cu lemne și butelia la aragaz. Proiectul aprobat de Ministerul Dezvoltării pentru cele trei comune are o valoare de peste 100 de milioane de lei.

News Moldova îți recomandă și ...   Dumitru Buzatu, și Radu JUDELE nu au înduioșat Curtea de Apel Iași. Buzatu rămâne în arest pentru încă 30 de zile, Judele a primit arest la domiciliu

“Ne bucură foarte mult că acest proiect a primit finanțare, mai ales că Văleni este comuna cu cele mai multe cereri, peste 2000. Gazele naturale înseamnă confort, înseamnă oportunități de dezvoltare a zonei prin atragerea de investiții, iar asta nu poate fi decât un lucru pozitiv pentru comuna noastră”, a declarat primarul RADU BELIGAN, din comuna Văleni.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top