Connect with us

Constructorii VASLUIENI la sapă de lemn! Președintele Dumitru BUZATU: ”dacă nu primim o soluție legală, propunem REZILIEREA contractelor”

Vaslui

Constructorii VASLUIENI la sapă de lemn! Președintele Dumitru BUZATU: ”dacă nu primim o soluție legală, propunem REZILIEREA contractelor”

Se acutizează problemele constructorilor din județul Vaslui, care, cu banii din  contractele făcute pe baza vechilor prețuri, acum sunt la un pas de blocarea activității.

Apelul lansat în acest sens de inginerul Ioan Ciomaga, managerul SC Viacons Rutier Huși, una din cele mai performante firme de construcții de drumuri din județ a concetrat, practic, vocile tuturor constructorilor, care se văd în situația de a pune bani din propriul buzunar, ca să poată continua lucrările. Inginerul Ciomaga a cerut decidenților soluții pentru ca să nu se ajungă la lucrări abandonate sau chiar la faliment.

Președintele Consiliului Județean Vaslui, DUMITRU BUZATU, de asemenea, este de părere că, în absența altei soluții mai bune, se va ajunge la o reziliere a actualelor contracte, pentru ca mai apoi prețurile să fie actualizate. Această problemă serioasă, care, nerezolvată, poate bloca proiectele de dezvoltare a comunităților locale, a fost analizată și de directorul general al ADR Nord Est, VASILE ASANDEI, care a subliniat dimensiunea națională a acestei situații dificile atât pentru constructori, cât și pentru beneficiarii proiectelor.

”Anul trecut, un kilometru de drum era de peste 2,5 milioane de lei, însă anul acesta prețurile au luat-o razna”

”În condițiile de preț ale anului trecut, un kilometru de drum asfaltat, încadrat în categoria drumurilor județene costa peste 2,5 milioane lei, făcut cu tot ce trebuie, cu podețe, cu rigole, cu tot. De anul trecut și până acuma s-au produs niște procese extraordinare. Uitați-vă pe prețurile care sunt afișate la bernzină, în toate țările europene. Uitați-vă la prețul bitumului, care a explodat. Dacă aceste două elemente, care sunt strict necesare pentru drumuri, au asemenea prețuri, păi, hai să ne uităm și mai departe, chiar și la celelalte materiale de construcții să vedem… În aceste condiții, noi avem anual vreo 13 poate 15 milioane de lei, pentru drumurile județene, ceea ce, teoretic, ar însemna că am putea face vreo 5 kilometri. Noi reușim să facem vreo 50 de kilometri”, a spus președintele CJ Vaslui, DUMITRU BUZATU.

”Este perfect adevărat ceea ce spun constructorii. dacă nu se va găsi o soluție legală, în cel mai scurt timp, vorbim de o lună de zile, atunci vom propune rezilierea acestor contracte”

”În condițiile de prețuri actuale așteptăm… Noi am avut un act de nivel guvernamental de actualizare a prețurilor, dar el nu mai face față schimbărilor care au survenit în prețurile materiilor prime, materialelor, combustibilului. Și-atunci, deocamdată așteptăm să vedem dacă nu cumva apare vreo soluție legală de a actualiza  prețul contractelor respective.

Până acum nimeni nu a găsit o asemenea soluție. Vom vedea dacă acești constructori vor putea executa lucrările cu ceea ce are la dispoziție, iar dacă nu, vom rezilia acest contract, vom actualiza prețurile și după aceea lucrările vor fi finalizate. (…)

Este perfect adevărat ceea ce spun constructorii. dacă nu se va găsi o soluție legală, în cel mai scurt timp, vorbim de o lună de zile, atunci vom propune rezilierea acestor contracte și vom face alte contracte, vom vedea, vom vedea și de unde vom găsi banii necesari”, a susținut președintele DUMITRU BUZATU. 

Directorul general al ADR Nord Est, VASILE ASANDEI: ” Beneficiarii publici nu dispun de resurse ca să termine aceste proiecte”

Întrucât inclusiv proiectele cu finanțare europeană sunt intr-un real impas din cauza prețurilor noi la materialele de construcții, ADR Nord Est, cea prin intermediul căreia se obține fondurile UE, prin vocea directorului general, VASILE ASANDEI, a accentuat nevoia de reevaluare a costurilor tuturor proiectelor. Directorul general, VASILE ASANDEI, a oferit punctul său de vedere, în cea mai recentă ediție a emisiunii ”ACTUALITATE EUROPEANĂ”, găzduită de NEWS MOLDOVA.    

”Dacă ne uităm la problemele cu care se confruntă această perioadă, pe lângă faptul că multe proiecte sunt în întârziere; există din păcate licitații la care, din păcate, nu se prezintă constructori, pentru că sunt puțini; prețurile la materiale de construcții și la combustibili au crescut foarte mult și atunci valoarea proiectelor trebuie să crească. Este nevoie de o resursă suplimentară, întrucât beneficiarii nu dispun de această resursă. Avem proiecte care sunt într-o fază avansată de implementare. Creșterea  prețurilor la materialele de construcții și creșterea costurilor, în general, a crescut contribuția beneficiarilor publici în primul rând, dar și privați. 

Beneficiarii publici nu dispun de resurse ca să termine aceste proiecte și suntem în următoarea siutuație: dacă la nivel național nu este făcută o analiză foarte clară a acestor proiecte și nu se se găsește de sprijinire a acestor beneficiari, atunci putem ajunge în riscul de a returna toți banii pentru un proiect”, a spus directorul general al ADR Nord Est, domnul VASILE ASANDEI.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Vaslui

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top