fbpx
Connect with us

Curtea de Apel Iași a admis cercetarea în libertate a celor 23 lucrãtori vamali si agenți ai poliției de frontierã

bordeianu vamesi tribunal 1 - News Moldova

Vaslui

Curtea de Apel Iași a admis cercetarea în libertate a celor 23 lucrãtori vamali si agenți ai poliției de frontierã


Contestatia vamesilor si politistilor de frontierã pusi sub control judiciar de cãtre procurorii anticoruptie a fost admisă de către magistrații Curții de Apel Iași, care au decis cercetara acestora în libertate

Mai mult de jumătate dintre persoanele reținute de DNA în luna ianuarie au avut succes în fața magistraților din Iași. La începutul anului, procurorii de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus începerea urmăririi penale și luarea unor măsuri preventive începând cu data de 17 ianuarie, în ceea ce privește 23 de lucrători vamali și agenți ai poliției de frontieră.

A fost dispusã mãsura retinerii fatã de opt persoane (patru lucrãtori vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontierã Sculeni si patru agenti de politie în cadrul Sectorului Politiei de Frontierã Bors).

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar față de 15 persoane: cinci agenți de poliție din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași – Sculeni, un agent de poliție din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, doi agenți de poliție din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, doi lucrători vamali de la Sculeni, doi lucrători vamali din Vama Oancea și un lucrător vamal din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca.

Vameșii și polițiștii de frontieră acuzați de fapte de corupție, care au fost plasați sub control judiciar de către Tribunalul Vaslui, au reușit să convingă magistrații de la Curtea de Apel Iași să revocare măsura privativă de libertate. Astfel, contestația lor a fost acceptată de instanța din județul vecin, iar acum aceștia se bucură de libertate deplină, inclusiv Emil Bordeianu, un vameș din Huși, și colegii săi, care au fost ridicați în luna ianuarie de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Pe 17 ianuarie, DNA a efectuat descinderi în mai multe puncte de trecere a frontierei, iar 23 de lucrători vamali și agenți de poliție de frontieră au fost ridicați și audiați. La finalul audierilor, măsura controlului judiciar a fost impusă față de 15 persoane, printre care se numărau și doi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, inclusiv Emil Bordeianu, o figură cunoscută în județul Vaslui.

„În sarcina celor 23 de inculpati a fost retinutã comiterea unor infractiuni de luare de mitã si trafic de influentã, comise în formã simplã si continuatã. În ordonantele procurorilor se aratã cã, în cauzã, existã date si probe care contureazã urmãtoarea stare de fapt: În perioada 2021-2022, inculpatii mentionati mai sus, lucrãtori vamali si politisti de frontierã, în mod repetat, ar fi pretins si primit sume de bani cuprinse între 20 si 250 euro, de la persoane care efectuau activitãti de transport cãlãtori sau de mãrfuri dinspre Republica Moldova în tãri ale Uniunii Europene si invers.

În schimbul banilor primiti cu titlu de mitã, inculpatii si-ar fi încãlcat atributiile de serviciu în sensul cã ar fi favorizat trecerea persoanelor si/sau coletelor respective fãrã a dispune mãsurile legale pentru nerespectarea dispozitiilor referitoare la transportul anumitor cantitãti de mãrfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de sedere în Uniunea Europeanã de cãtre cetãteni extra-comunitari. În cauzã se desfãsoarã acte de urmãrire penalã si fatã de alte persoane”, precizau, în luna ianuarie, procurorii anticoruptie.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top