fbpx
Connect with us

Deputatul PSD de VASLUI Eduard POPICĂ vizează de mult scaunul lui BUZATU! Acțiunea socrului său Emil Savin (denunțătorul lui Buzatu) îi deschide culoar

Collage Maker 25 Sep 2023 02 06 PM 7099 scaled - News Moldova

Vaslui

Deputatul PSD de VASLUI Eduard POPICĂ vizează de mult scaunul lui BUZATU! Acțiunea socrului său Emil Savin (denunțătorul lui Buzatu) îi deschide culoar


Emil Savin, cunoscut sub pseudonimul Farmazon, denunțătorul lui Dumitru BUZATU este de fapt SOCRUL deputatului PSD de Vaslui, Eduard POPICĂ

Savin a fost desemnat colaborator cu identitate autentică și a consimțit să utilizeze dispozitive de înregistrare audio-video în timpul întâlnirilor cu șeful Consiliului Județean Vaslui.

Farmazon, cunoscut și ca “regele asfaltului” la nivel local, controlează societățile Transmir și Soragmin, care gestionează multiple contracte finanțate din bani publici în județul Vaslui, inclusiv cu Consiliul Județean Vaslui condus de Dumitru Buzatu.

În anul 2022, TRANSMIR SRL a obținut o cifră de afaceri de 35.166.066,00 RON și un profit de 1.675.122,00 RON, după deducerea cheltuielilor aferente activității.

Aceasta reprezintă o creștere de 4,52% față de anul precedent.

Compania a avut un număr de 88 angajați în anul 2022.

ttt - News Moldova

Una dintre firmele controlate de Savin, Soragmin, este responsabilă pentru asfaltarea a două segmente ale drumului Bârlad-Codăești, pentru care Buzatu ar fi cerut mită. Contractul dintre Soragmin și CJ Vaslui a fost semnat în 2019 și valorează peste 80 de milioane de lei, adică peste 16 milioane de euro din surse comunitare.

spaga buzatu scaled - News Moldova

În anul 2022, SORAGMIN SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 28.728.429,00 RON și un profit de 2.366.576,00 RON, după deducerea cheltuielilor aferente activității.

Aceasta reprezintă o creștere semnificativă de 55,53% în comparație cu anul precedent.

Compania a avut un total de 74 angajați în anul 2022.

WhatsApp Image 2023 09 25 at 12.01.09 - News Moldova

Firma Soragmin aparține altei firme, Salcia SRL. La rândul său, Salcia SRL este deținută de surorile Cristina Mădălina Șelaru (fostă Savin) și Stela Mirabela Popică (fostă Savin), fiicele lui Emil Savin. Potrivit referatului DNA, Savin ocupă poziția de director administrativ la firma controlată de fiicele sale.

Cristina Mădălina Șelaru (fostă Savin) este căsătorită cu Cornel Șelaru, condamnat definitiv în iunie 2018 la 16 ani de închisoare pentru omor. În 2014, Selaru, ginerele omului de afaceri Emil Savin şi cumnat al prefectului de Vaslui, a lovit mortal un cioban, pe care l-a urmărit prin lanul de porumb, comițându-și fapta cu sânge rece, motivul fiind, se pare, pășunatul oilor pe terenul său.

Deputatul PSD de Vaslui, Eduard Popică, ginerele lui Savin, râvnește de mult la scaunul lui Buzatu

Cealaltă asociată și fiică a lui Farmazon, Stela Mirabela Popică (fostă Savin), este căsătorită cu Eduard Popică, fost prefect și consilier județean, actual deputat PSD. Cei doi au fost cununați de către deputatul PSD Adrian Solomon.

Peste județul Vaslui domnește o cumătreală politică în adevăratul sens al cuvântului!

News Moldova îți recomandă și ...   Investiții ce depășesc 100 de milioane de euro în domeniul sănătății, la nivelul județului Vaslui. Ce proiecte sunt vizate

La capitolul venituri, familia Popică a declarat indemnizația deputatului cu valoare anuală de 135 859 lei. Stela Mirabela Popică a declarat venituri din trei contracte individuale de muncă de la două AVS-uri, în valoare cumulată anuală de 41 700 lei și un altul de la SC Soragmin de 91 600 lei anual.  Soția deputatului a mai raportat dividende anuale de la două societăți, Transmir și Salcia în valoare cumulată de 467 163 lei.

DECLARAȚII de AVERE 2023 | Eduard Andrei POPICĂ, deputat PSD VASLUI

 

Motivul divergențelor dintre Savin și Buzatu, așa cum a fost prezentat în documentul DNA:

Savin a rupt legăturile cu Buzatu ca urmare a neachitării, de către Consiliului Județean Vaslui, a facturilor în valoare de aproape 3 milioane de euro emise de compania Soragmin.

Conform documentelor furnizate de DNA, în 2021, firma controlată de Savin a finalizat asfaltarea unui drum la 80% din progres. CJ Vaslui a angajat o firmă de consultanță tehnică condusă de expertul Radu Judele, care a identificat inițial că stratul de asfalt aplicat de firma lui Savin nu corespundea grosimii specificate, fiind sub 6 centimetri în anumite zone. Din acest motiv, CJ Vaslui nu a mai efectuat plăți către compania lui Savin, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro.

Conform informațiilor DNA, în iunie 2022 și februarie 2023, expertul a solicitat un total de peste 700.000 de euro lui Savin pentru a influența propriile sale concluzii în cadrul expertizei și pentru a intercede la nivelul decidenților din CJ Vaslui, astfel încât să se deblocheze plățile de 3 milioane de euro. În luna martie și aprilie a acestui an, pare că expertul Radu Judele a primit sumele respective, conform anchetatorilor DNA. De asemenea, expertul a fost reținut și el, fiind acuzat de luare de mită și trafic de influență.

După ce problema legată de expertiză a fost rezolvată, firma lui Savin se confrunta cu o singură piedică: primirea sumelor restante de la CJ Vaslui. În acest context, Dumitru Buzatu, conducătorul CJ, a sugerat că va facilita deblocarea plăților de peste 12 milioane de lei către Savin în schimbul unui comision de 10% din această sumă.

Începând cu luna mai 2023 am fost contactat de mai multe ori de Buzatu Dumitru care mi-a promis că se va implica în diferendul pe care societatea pe care o reprezint îl are cu autoritatea contractantă CJ Vaslui privind decontarea unei sume de bani pentru lucrările pe care le-am efectuat pe lot 1 și 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui”, a declarat Emil Savin la DNA, potrivit referatului de arestare preventivă.

News Moldova îți recomandă și ...   Avocatul Loredanei, tânăra din Vaslui care și-a UCIS cea mai bună prietenă a dezvăluit informații tulburătoare despre viața intimă a agresoarei

CJ Vaslui a întârziat plată timp de aprox. 2 ani de zile fără justificare. Buzatu Dumitru a început să mă contacteze mai des și să-mi explice diligențele pe care le-a făcut pentru a-mi debloca suma de bani, aprx. 13.000.000-15.000.000 lei.

Acesta mi-a spus în perioada mai-septembrie 2023 că a întreprins diligențe pe lângă funcționarii competenți din cadrul CJ Vaslui, Caragață Valeriu și Toma Cătălin, dar și pe lângă Koti, managerul de proiect, pentru a urgenta întocmirea documentației care a stat la baza decontării sumei de bani către SC Soragmin SRL.

Precizez că m-am întâlnit în perioada mai-septembrie 2023 de mai multe ori cu numitul Buzatu Dumitru, respectiv la CJ Vaslui sau la Primăria Ștefan cel Mare, unde acesta mi-a spus că mai întâi trebuie “să mă rezolve cu banii” și apoi vom mai vorbi și “că va veni ulterior la baltă, la un pescuit, la un pahar de vin”.

Prin acțiunile sale numitul Buzatu Dumitru mi-a dat de înțeles că acesta pretinde un procent de minim 10% din suma pe care CJ Vaslui urmează să o deconteze către SC Soragmin SRL ca urmare a întervențiilor sale, urmând să vină la ferma mea din localitatea Cârja, unde dețin și un lac de agrement.

Acesta mi-a spus în perioada mai-septembrie 2023 de mai multe ori că va veni “la pescuit la mine”, înțelegând că dorește să discute aspect legate de efectuarea plății. A fost o dată și m-a asigurat din nou că va întreprinde diligențe să facă plata și apoi va veni să stăm de vorbă.

Menționez că Buzatu Dumitru îmi spunea mereu că va face plata, înțelegând că acesta este cel care coordonează întreaga activitate în cadrul CJ Vaslui. De asemenea am observat că din momentul în care acesta mi-a spus că se va implica în efectuarea plății, funcționarii din CJ Vaslui responsabili cu efectuarea plății au făcut demersurile aceste acțiuni deși timp de cel puțin doi ani de zile nu au făcut nimic în această privință. Suma pe care trebuie să o primesc de la CJ Vaslui este una mare iar faptul că CJ Vaslui nu a decontat această sumă a pus o mare presiune pe mine și societățile mele, fiind foarte aproape de a declara falimentul acestora deoarece nu mai aveam surse de finanțare.

În urma interacțiunii cu Buzatu Dumitru, a dinamicii evenimentelor și a demersurilor întreprinse de acesta mi-am dat seama că fără intervenția președintelui CJ Vaslui decontarea sumei de bani, restantă de mai mulți ani, nu ar fi posibilă. Numitul Buzatu Dumitru mi-a transmis de mai multe ori că CJ Vaslui va efectua cît de curând decontarea sumei de bani restante față de SC Soragmin SRL. În cele din urmă, la mijlocul lunii septembrie 2023, CJ Vaslui a decontat către SC Soargmin SRL suma de bani aferentă lucrărilor de pe lot 1 și 2 a Drumului Strategic.

La data de 18.09.2023 Buruiană Ioan m-a contactat telefonic și mi-a transmis că ar dori să vină la pescuit împreună cu Buzatu Dumitru la ferma mea din localitatea Cârja. Totodată Buruiană Ioan mi-a transmis că Buzatu Dumitru are o treabă cu mine și am stabilit că la data de 22.03.2023 îi voi primi pe aceștia pe lacul fermei mele din loc. Cârja.

Acțiunea numitului Buruiană Ioan mi-au dat de înțeles că cel dintâi este un mesager trimis de Buzatu Dumitru și că acesta dorește să-i remit un procent de 10% din suma pe care CJ Vaslui a decontat-o către SC Soragmin SRL”, a explicat Savin la DNA, potrivit documentului consultat de G4media.ro.

News Moldova îți recomandă și ...   O adolescentă de la Centrul de Minori din Vaslui a ajuns de urgență la spital, drogată și abuzată sexual

Ce contracte au firmele controlate de Emil Savin cu instituțiile statului?

Conform informațiilor disponibile pe platforma SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), compania Soragmin, pe care Savin o controlează, a încheiat contracte cu instituțiile statului în valoare totală de aproape 50 de milioane de euro în ultimii 5 ani. Interesant de notat că două dintre aceste contracte, în valoare de 20 de milioane de euro fiecare, au fost semnate cu Consiliul Județean Vaslui, instituția condusă de Dumitru Buzatu.

O altă firmă sub controlul lui Emil Savin este Transmir SRL, situată în localitatea Sălcioara, județul Vaslui. Compania este deținută de Simona-Ionela Savin (42 de ani). În luna iulie a acestui an, unul dintre acționarii Transmir, Stela Mirabela Popică, una dintre fiicele lui Emil Savin, a ieșit din firmă.

Conform informațiilor din SEAP, Transmir a încheiat contracte cu instituțiile statului în valoare de peste 40 de milioane de euro în ultimii 5 ani. Aceste contracte vizează lucrări de construcții și asfaltare și au fost semnate cu Compania Națională de Investiții, primăria Vaslui și primăriile din comunele din județul Vaslui.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top