Vaslui
DSVSA Vaslui solicită operatorilor economici și tuturor instituțiilor implicate să trateze cu maximă seriozitate măsurile impuse și să colaboreze activ pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase
autor
Directorul executiv al DSVSA Vaslui dr. Mihai PONEA, transmite din nou un Apel la responsabilitate: DSVSA Vaslui solicită operatorilor economici și tuturor instituțiilor implicate să trateze cu maximă seriozitate măsurile impuse și să colaboreze activ pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase
„Respectarea cu strictețe a măsurilor și colaborarea activă între toate instituțiile și actorii implicați sunt fundamentale pentru protejarea efectivelor de animale din România. Prevenirea pătrunderii și răspândirii febrei aftoase nu poate fi realizată decât printr-un efort comun. Este o responsabilitate pe care o împărtășim cu toții.” a susținut Directorul executiv dr. Mihai Ponea.
Având în vedere evoluția îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european – patru focare confirmate în Ungaria, șase în Slovacia, precum și un focar notificat în Germania în luna ianuarie – România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național.
În contextul eliminării controalelor vamale ca urmare a intrării României în spațiul Schengen, ceea ce determină un risc crescut de introducere a bolii în exploatațiile autohtone, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat, în data de 11 aprilie 2025, o ședință extraordinară a Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB).
Ca urmare a analizei efectuate și în temeiul legislației în vigoare privind gestionarea situațiilor de urgență sanitar-veterinare, a fost adoptată Decizia nr. 2 a CNCB, care stabilește un pachet de măsuri stricte și imediate, aplicabile la nivel național.
Directorul executiv al DSVSA Vaslui dr. Mihai PONEA, având în vedere prevederile CNCB, impune următoarele măsuri la nivelul județului Vaslui:
-
Actualizarea zonelor de restricție conform Deciziei Comisiei Europene nr. 2025/672 privind focarele din Ungaria și Slovacia.
-
Instituirea de restricții:
-
Interzicerea transporturilor dinspre Ungaria în România de animale vii (biungulate și ecvidee), furaje, paie, compost și gunoi de grajd;
-
Blocarea importurilor din zonele afectate de carne și produse din carne, lapte netratat, material seminal și subproduse de origine animală provenite de la biungulate.
-
-
Puncte de control sanitar-veterinar pe căile de acces dinspre Ungaria, cu participarea medicilor veterinari ANSVSA și structurilor MAI.
-
Inspecții în fermele românești care au importat animale din Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025, inclusiv prelevarea de probe și verificarea stării epidemiologice.
-
Intensificarea măsurilor de dezinfecție și biosecuritate în ferme și pe mijloacele de transport al animalelor.
-
Distribuirea clară a responsabilităților între instituțiile competente: ANSVSA, DSVSA, Autoritatea Vamală Română, MAI, Poliția de Frontieră, Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția Locală.
Activități desfășurate de DSVSA Vaslui
Directorul executiv al DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea, colaborează cu colegii din punctele de control sanitar-veterinar pe căile de acces dinspre Ungaria, de pe toată granița de vest a României, pentru a fi informați cu privire la orice tranzit de porcine cu destinația Republica Moldova prin PCF Albița sau punctul de trecere de la Bumbăta.
În cadrul PCF Albița se asigură permanența. Orice intrare și ieșire de animale vii sau produse de origine animală este verificată din punct de vedere sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, iar personalul de serviciu răspunde la toate notificările personalului din punctele de intrare de pe granița de vest pentru o bună monitorizare a transporturilor.
Toate datele referitoare la transporturi sunt înregistrate în sistemul electronic TRACES NT de către medicul veterinar de la originea animalelor, fiind verificate de personalul oficial la intrarea în România. Rezultatul controalelor este completat și în format electronic la ieșirea de pe teritoriul național de către specialiștii din PCF Albița.
Activități suplimentare desfășurate de ANSVSA
În completarea măsurilor stabilite prin Decizia CNCB, ANSVSA continuă dialogul activ cu fermierii, în vederea:
-
identificării și eliminării riscurilor de contaminare;
-
intensificării măsurilor de biosecuritate;
-
stabilirii celor mai eficiente strategii de intervenție în cazul apariției bolii.
În data de 14.04.2025, directorul DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea, a participat la o ședință de lucru organizată la ANSVSA împreună cu conducerea autorității și reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de bovine, porcine, ovine și caprine. S-au discutat:
-
Interzicerea transporturilor de animale vii și produse de origine animală din zonele afectate (Ungaria și Slovacia);
-
Puncte de control sanitar-veterinar la graniță;
-
Verificări și recoltări de probe din fermele cu importuri după 1 februarie;
-
Intensificarea controalelor, dezinfecției și biosecurității;
-
Testare pentru toate loturile de animale venite din comerț intracomunitar.
Capacitate de reacție rapidă
România dispune de o unitate de înaltă biosecuritate (nivel 3) – singurul laborator autorizat din țară pentru diagnosticarea febrei aftoase, parte dintr-o rețea de 15 laboratoare la nivelul UE.
De asemenea:
-
A fost actualizat manualul operațional pentru intervenții rapide;
-
Strategia prevede achiziția de vaccinuri prin Hotărâre de Guvern pentru a avea rezerve disponibile în caz de urgență;
-
A fost introdusă testarea obligatorie pentru febra aftoasă a tuturor loturilor de animale care intră în țară;
-
S-au demarat acțiuni de testare randomizată în centrele de colectare.
Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a efectuat deja un număr semnificativ de teste pe probe provenite din aproape toată țara.
Acțiuni de supraveghere și testare
-
Prelevare de probe PCR de la toate loturile susceptibile (bovine, ovine, caprine, porcine) din comerț intracomunitar;
-
Testarea a 1.419 probe de sânge bovine în sprijinul fermierilor care colaborează cu țări terțe;
-
Laboratorul național de referință are implementată întreaga metodologie de diagnostic, acreditată conform SR EN ISO 17025.
Dialog instituțional și context operațional
ANSVSA menține un dialog permanent cu Guvernul României pentru:
-
identificarea celor mai oportune măsuri;
-
asigurarea resurselor financiare pentru o eventuală propagare a bolii.
Starea de alertă a ANSVSA este menținută la cel mai înalt nivel, inclusiv în contextul responsabilităților din perioada prepascală. În paralel, s-a reușit stingerea focarului de pestă a rumegătoarelor mici (PMR) din județul Bihor.
Măsuri implementate la nivelul DSVSA Vaslui
-
Întâlniri cu Prefectura Vaslui pentru discutarea măsurilor din Decizia nr. 2 a CNCB;
-
Instruirea personalului sanitar-veterinar și a medicilor veterinari de liberă practică;
-
Organizarea unei simulări privind apariția febrei aftoase la fiecare CSVSA zonală;
-
Notificarea administratorilor fondurilor de vânătoare privind focarele din Europa și măsurile necesare;
-
Verificarea și completarea stocului de materiale și echipamente pentru intervenții rapide.
Recomandări pentru agenții economici
-
Monitorizați sănătatea animalelor și anunțați orice suspiciune;
-
Nu cumpărați/transportați animale din zone cu risc;
-
Dezinfectați echipamentele, hainele, vehiculele;
-
Restricționați accesul în adăposturi;
-
Respectați măsurile impuse de autorități;
-
Colaborați activ cu DSVSA Vaslui;
-
Notificați de urgență orice suspiciune de boală.
