fbpx
Connect with us

Dumitru Buzatu, eliberat din Penitenciarul Vaslui și plasat în arest la domiciliu, în dosarul șpăgii de 250.000 de euro

Dumitru Buzatu, eliberat din Penitenciarul Vaslui și plasat în arest la domiciliu, în dosarul șpăgii de 250.000 de euro - News Moldova

Vaslui

Dumitru Buzatu, eliberat din Penitenciarul Vaslui și plasat în arest la domiciliu, în dosarul șpăgii de 250.000 de euro

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Curtea de Apel Iași a confirmat decizia de plasare în arest la domiciliu a fostului lider al PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, luată anterior de Tribunalul Vaslui. Hotărârea definitivă a instanței superioare a fost anunțată miercuri

Conform comunicatului emis de Curtea de Apel Iași, măsura arestului la domiciliu, inițial impusă de judecătorul de cameră preliminară de la instanța de fond, rămâne în vigoare pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data eliberării inculpatului din locul de detenție. Această decizie vine în urma respingerii contestației depuse de avocatul lui Dumitru Buzatu împotriva măsurii preventive.

‘Pe durata măsurii, inculpatul poate părăsi locuinţa pentru prezentarea în faţa organelor judiciare la chemarea acestora. În cazuri urgente, pentru motive întemeiate, inculpatul poate părăsi imobilul, fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, pe durata de timp strict necesară, informând imediat despre aceasta instituţia, organul sau autoritatea desemnată cu supravegherea sa şi organul judiciar care a luat măsura arestului la domiciliu ori în faţa căruia se află cauza. În baza art. 221 alin. (4) Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive’, se mai menţionează în decizia instanţei.

‘În temeiul art. 242 raportat la art. 218, 220 Cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestului preventiv dispus prin Încheierea 70/DLF din data de 23.09.2023 pronunţată în dosarul nr. 1886/89/2023 al Tribunalului Vaslui (…) cu măsura arestului la domiciliu. În baza art. 221 alin. (1) Cod procedură penală, impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul din sat Zăpodeni, com. Zăpodeni, jud.Vaslui, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza’, se arată în decizia instanţei.

În plus față de restricțiile inițiale impuse de Tribunalul Vaslui, Curtea de Apel a decis că Buzatu nu are voie să ia legătura cu mai mulți martori din dosar, inclusiv cu denunțătorul său, omul de afaceri Emil Savin. Totodată, fostul lider PSD Vaslui este obligat să comunice periodic informații relevante despre mijloacele sale de existență și are interdicția de a participa la manifestări culturale sau la adunări publice în scop politic, direct sau indirect.

Avocatul lui Dumitru Buzatu a afirmat că acesta a fost prezent la DNA Iași ca martor denunțător într-un dosar ce vizează o presupusă infracțiune împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comisă de către o entitate privată și reprezentanții săi legali. Apărătorul a subliniat că denunțul nu privește acuzații de corupție din cadrul instituțiilor publice menționate în spațiul public.

Dumitru Buzatu a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupție în timp ce primea 1,25 milioane de lei drept mită pentru a influența atribuirea unui contract către o firmă. Procurorii au dispus trimiterea în judecată a acestuia pentru luare de mită, iar dosarul a fost transmis Tribunalului Vaslui pentru judecare, cu propunerea de a menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse anterior.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top