Connect with us

Frică de ÎNTUNERIC în județul VASLUI: mii de familii sărace, fără șansa de a-și plăti LUMINA! INVESTITORII și PRIMĂRIILE, în prag de colaps din cauza exploziei facturilor la ELECTRICITATE și GAZE!

Vaslui

Frică de ÎNTUNERIC în județul VASLUI: mii de familii sărace, fără șansa de a-și plăti LUMINA! INVESTITORII și PRIMĂRIILE, în prag de colaps din cauza exploziei facturilor la ELECTRICITATE și GAZE!

Primarii din Vaslui sunt convinși că peste 50% din totalul abonaților casnici la energia electrică din întreg județul au rămas în serviciul universal, întrucât, mai ales în mediul rural, familiile formate din vârstnici sau persoane fără acces la internet sau chiar fără pricepere în hățișul schimbărilor dispuse anul trecut în privința contractelor la energia electrică nu au acționat, pentru a intrat pe piața concurențială.

Cum tocmai aceste categorii de persoane sunt și cele mai vulnerabile din punct de vedere financiar, următoarele luni se anunță dramatice. Facturile pe care le vor primi îi va pune în imposibilitatea a de a plăti curentul electric consumat. Primarii și managerii de instituții publice sunt, de asemenea, îngrijorați. La spitalul Huși, de exemplu, anul trecut utilitățile au costat unitatea sanitară 1.150,000 lei, în total, însă vestea că valoarea facturilor va exploda, a determinat conducerea spitalului să rezerve fonduri cu 30% mai mari în 2022 pentru utilități, însă nici așa nu sunt siguri că le va fi suficient.

Primarii, speriați de noile facturi. Fermierii, loviți și ei de explozia prețurilor la curent electric și gaze

Facturile mărite vor aduce multe familii în pragul situației de a fi debranșați de la sistemul de alimentare cu energie electrică, cred cei mai mulți dintre primarii vasluieni Și nu este o prognoză nerealistă, spun reprezentații instituțiilor publice, care ei înșiși la rândul lor și-au luat măsuri de precauție în fața scumpirilor nestăvilite, prinzând în bugetele locale sume duble pentru achitarea facturilor la curentul electric în 2022.

Nici așa, spun edilii, nu sunt siguri că vor putea face față facturilor cu sume duble sau triple față de anul trecutOamenii de afaceri, îndeosebi micii întreprinzători, se plâng, de asemenea, că facturile la energia electrică pe care le așteaptă din zi în zi acum, în ianuarie, vor fi semnul care le va arăta dacă merită să continue sau nu să își țină deschise afacerile.

Chiar și investitorii din agricultura județului Vaslui spun că sunt afectați de scumpirile curentului și gazului, întrucăt, din această cauză, tot ceea ce înseamnă îngrășământ sau alte necesități în procesul de exploatare a pământului au ajuns la prețuri care nu pot fi amortizate prin producția și așa grav afectată de secetă.

În comuna Fălciu, de exemplu, unde sunt în jur de 4500 de locuitori, primarul Neculai Moraru, care este și președintele filialei județene a Asociației Comunelor din România, susține că, în estimarea sa, cam 60% dintre proprietarii de gospodării nu și-au schimbat contractele la energia electrică, rămânând în serviciul universal.

”La noi poștașul aduce facturile la curentul electric cam pe 20 – 25 ianuarie, iar eu mă aștept atunci la multe situații grele. Vă dați seama că discutăm de pensionari cu pensii de agricultori, de persoane necăjite, care trăiesc din alocații, din ce au prin curte. Care au înteles situația, și-au schimbat contractele, dar cei mai mulți nu au știut nici ce să facă, nici cum să facă, nu au nici internet, nici nu se pricep să umble cu el, ba, mai mult, nici nu au avut bani să se ducă, să umble pe la sediile E-On-ului, ca să își schimbe contractele. Unii habar nu au ce înseamnă nebunia asta. La acești oameni nu s-a mai gândit nimeni, iar ei vor fi primele victime. Sper să nu am dreptate, dar dacă nu o să fie sute de familii care să ajungă la lumânare în 2022, o să vedeți”, a spus primarul Neculai Moraru.

Edilul de la Fălciu spune că nu e sigur nici măcar pe faptul că Primăria ar putea achita facturile uriașe, care se anunță pentru consumul public la energia electrică.

”Anul trecut, noi, ca Primărie, am consumat curent electric în valoare de 180.000 lei, dar anul acesta mărturisesc faptul că am bugetat consumul la curentul electric pentru anul în curs la 300.000 lei. E o măsură care se bazează tocmai pe frica noastră că nu vom putea face față facturilor uriașe”, a spus primarul Neculai Moraru.

Cum județul Vaslui este unul preponderent agricol, fermierii trag și ei un semnal de alarmă- în privința facturilor la curent electric și gaze naturale, mai ales că aceștia se confruntă și cu lipsa precipitațiilor și cu temperaturile scăzute care nu fac bine culturilor de toamnă.

Scumpirea prețului la energia electrică, la gaze, ne afectează foarte mult, întrucât îngrășământul și toate cele necesare s-au scumpit direct proporțional. Și nu avem cum face față. Poate dacă scoatem producție, să vindem cu un preț bun, care să amortizeze puțin investiția, dar e greu de crezut, că, uitați, nici nu avem precipitații, este secetă, este frig, din aproximativ 460 de hectare de rapiță, de exemplu, a ieșit ceea ce am semănat pe mai puțin de 200 de hectare, restul trebuie întoarse. Deci, bani pierduți, pe care nu știm cum îi vom recupera”, a spus inginerul Marin Musteață, de la Agroind Berezeni.

Instituțiile publice, în gardă din cauza facturilor uriașe

La spitalul Huși, conducerea unității medicale a majorat cu 30% alocarea bugetară pentru utilitățile din anul în curs, însă nu crede că se va descurca, dacă situația va rămâne în continuare la fel de incertă.

”Am crescut fondul rezervat utilităților – apă, gaz și energie electrică cu 30%, dar nu știm dacă va fi suficient. Speranța mea este ca de la nivelul Bucureștiului, situația să fie pusă sub control. Oricum ar fi, spitalul trebuie să își desfășoare activitatea pentru miile de oameni din întreaga zonă”, a spus managerul spitalului Huși, dr. Bogdan Popa.        

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Vaslui

Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top