fbpx
Connect with us

Fermierii din VASLUI cumpără porumb din UCRAINA. Transportul, anevoios în contextul războiului

Vaslui

Fermierii din VASLUI cumpără porumb din UCRAINA. Transportul, anevoios în contextul războiului


Fermierii din Vaslui, care se confruntă cu o lipsă acută a hranei pentru animale, vor cumpăra porumb de la fermierii din Ucraina, cu 150 de dolari tona, un preț la jumătate față de cât se vinde în România

Președintele Ovis Mold Vaslui, ION AGAFIȚEI, reprezentantul crescătorilor de ovine și caprine din județ, a spus că fermierii din Vaslui resimt efectele secetei prelungite de peste an, cea care a făcut ca hrana animalelor pentru iarnă să fie foarte greu de asigurat. Prezența la o expoziție de animale desfășurată recent la Cimișlia, în Republica Moldova, unde au participat fermieri din mai multe țări, a făcut ca vasluienii să intre în contact cu fermieri din Ucraina, cu care au stabilit să achiziționeze de la ei porumb pentru hrana animalelor, la un preț avantajos.

News Moldova îți recomandă și ...   Mesajul Primarului comunei COZMEȘTI, județul VASLUI, Sima HRISTACHE, transmis cu ocazia sărbătorilor de iarnă

”La noi în țară un kilogram de porumb se vinde cu 1,5 – 2 lei, adică aproape dublu față de cât îl putem lua din Ucraina”

”Mergând la Cimișlia, m-am întâlnit cu fermieri din Ucraina. Acolo au fost fermieri din mai multe țări. Cu fermierii din Ucraina eu am discutat să aducem porumb de la ei, să cumpărăm la un preț de 150 de dolari tona. Este avantajos, pentru că, după socoteală, iese 7, 80 lei, iar cu tot cu transport, iese undeva până într-un leu pentru fiecare kilogram de porumb din Ucraina. La noi în țară un kilogram de porumb se vinde cu 1,5 – 2 lei, adicî aproape dublu față de cât îl putem lua din Ucraina.

De exemplu, mie îmi trebuie trei TIR-uri, 70 – 75 de tone. Dacă iau 75 de tone, dau 75.000 lei, iar dacă iau de aici, de acești bani iau numai vreo 40 de tone. Am vorbit însă cu fermierii din Ucraina, că vrem ca porumbul să fie uscat. Nu am avut pretenția ca porumbul să fie de calitatea I, că doar îl dăm la animale”,  a spus ION AGAFIȚEI, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Vaslui, Ovis Mold. 

News Moldova îți recomandă și ...   DECLARAȚII de AVERE 2022 | Raisa ENACHI, deputat AUR VASLUI

Fermierii vasluieni găsesc cu greu șoferi de TIR, care să accepte să aducă marfa din Ucraina. Acestora le e frică de război

”Nu prea găsesc mașini, nu prea sunt șoferi care să se ducă în Ucraina. Le e frică. Cam 100 de euro pe zi este plătit șoferul, dar oamenii se tem de război. Din discuția pe care am avut-o ultima dată cu fermierii din Ucraina, la Cernăuți ar trebui să se ducă mașinile noastre după porumb. Fermierii ne-au spus că ne pot da și câteva mii de tone, dar numai să avem mașini de transport.

Vine fermierul cu care am vorbit în vamă, ne așteaptă, mergem împreună, știe românește, că e cetățean moldovean, care locuiește în Ucraina. (…) Mai este o variantă ca să aducem porumbul cu trenul. Dar cu trenul necesită un efort financiar foarte mare. Orice ar fi, trebuie să găsim o soluție, că este mare nevoie de hrană la animale, pentru iarna ce vine”, a spus ION AGAFIȚEI, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Vaslui, Ovis Mold. 

News Moldova îți recomandă și ...   A început asfaltarea Variantei de Ocolire a Bârladului

 


1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: LIVE Ziua 260 de război. Explozii puternice în orașul Melitopol / Întâlnire Biden – Xi Jinping înainte de summitul G20 / SUA observă „începuturile” retragerii forțelor ruse din Herson / Ucraina susține că a eliberat ultimele localități

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Vaslui

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top