Connect with us

Gabriela CREȚU, senator PSD de VASLUI, împotriva SUSPENDĂRII activității instanțelor de judecată

Vaslui

Gabriela CREȚU, senator PSD de VASLUI, împotriva SUSPENDĂRII activității instanțelor de judecată

Senatorul Gabriela CREȚU se poziționează împotriva suspendării activității instanțelor de judecată

Grupul PSD va vota împotriva Legii 55/2021, privind suspendarea activității instanțelor de judecată,  din motiv de COVID – 19, ca regulă generală, anunță senatorul vasluian GABRIELA CREȚU.

În cadrul unei declarații politice din plenul Senatului, senatorul vasluian motivează decizia luată de grupul parlamentar PSD. Potrivit acesteia, motivele sunt numeroase.

„Grupul PSD va vota împotriva acestui proiect de lege”

„Grupul PSD va vota împotriva acestui proiect de lege! Argumentele sunt numeroase. Menționez doar două, aici. Primul motiv pentru care nu putem vota este Constituția! Art. 21 garantează accesul liber la justiţie!

Citez:
«Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime. Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept. Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil»”, declară în plen senatorul Gabriela CREȚU. 

Gabriela CREȚU: „Actuala majoritate a transformat în brand faptul că ar apăra statul de drept”

Potrivit parlamentarului CREȚU, propunerea legislativă permite restrângerea activității de judecată până la inexistența acesteia de către Colegiile de conducere ale Curților de Apel, prin acte administrative cu forță juridică inferioară legii.

„Este o mare minune că a primit avize un asemenea proiect. Minunea se cheamă decizie părtinitoare a unor juriști, în favoarea altor juriști, bănuim”, mai punctează CREȚU.

CREȚU susține că trăsătura esențială a statului de drept este supremația Constituției, nu voința arbitrară a majorității. Sperăm că nu s-a instaurat dictatura oficial și noi nu am aflat.

Al doilea argument pentru care susține Gabriela CREȚU că PSD nu va vota proiectul de lege este faptul că se încalcă mai mult decât Constituția României

„Este legat de respectarea drepturilor omului, în general. Legea discriminează- în sens pozitiv, e adevărat – o categorie deloc discriminată (magistrații și personalul aferent) prin comparație cu alte categorii, evident mult mai expuse pericolului de a se infecta cu COVID19”, mai adaugă senatorul Gabriela CREȚU. 

Pentru a întări faptul că activitatea instanțelor de judecată nu trebuie suspendată, CREȚU recurge la o comparație:

„Toate supermarketurile ar fi trebuit demult închise, la gradul de expunere al personalului care lucrează acolo, ca să nu mai vorbim de spitale”, susține CREȚU. 

În final, Gabriela CREȚU a ținut să întărească ideea principală a discursului ei din plen

„Să ne fie clar! Partidul Social Democrat este de acord cu măsurile de amenajare a spațiului, de protecție personală, de lucru online, la limită, menite să reducă expunerea și a inițiat și votat măsuri care compensează bănește riscul suplimentar asumat de anumite categorii.

Nu poate fi însă de acord ca, pentru presupusa apărare a sănătății unora, să sacrifice drepturi fundamentale pentru care au murit mii, milioane de oameni, tineri și sănătoși, la vremea lor.

Nu există nicio dovadă medicală că infractorul, victima acestuia sau orice cetățean care are nevoie de justiție, ar fi mai expus sau mai purtător de virusuri decât alte categorii”, explucă senatorul Gabriela CREȚU. 

Epidemia este folosită ca justificare pentru orice măsură abuzivă sau excesivă”

Dacă în aprilie 2020, o asemenea prevedere era inacceptabilă dar explicabilă, în condițiile de necunoaștere și de teamă ale momentului, astăzi, când există vaccinuri disponibile și experiențe pozitive – la alții, mai puțin la noi – pentru a preveni îmbolnăvirea, măsura este și inexplicabilă.

„Pericolul real, epidemia, este folosit ca justificare pentru orice măsură abuzivă sau excesivă și transformat în motiv de atac la drepturi și libertăți. Votăm împotrivă!”, conchide senatorul vasluian Gabriela CREȚU. 

Coordonatorul departamentului ANCHETE din cadrul News Moldova.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Jurnalisti

To Top