fbpx
Connect with us

INCENDII cu victime omenești la VASLUI! Pompierii atrag ATENȚIA asupra unui gest simplu, care poate preveni TRAGEDIILE

pjimage 1 1 e1643731910149 - News Moldova

Vaslui

INCENDII cu victime omenești la VASLUI! Pompierii atrag ATENȚIA asupra unui gest simplu, care poate preveni TRAGEDIILE


De la începutul sezonului rece, zeci de incendii au avut loc pe raza județului Vaslui, unele dintre ele soldate, dincolo de pagubele materiale consistente, cu persoane rănite sau chiar pierderi de vieți omenesti.

Numai în ultimele două săptămâni, de exemplu, două persoane și-au pierdut viața, fiind arse de vii în locuințele cuprinse de flăcări.

Pompierii militari, cei care au datoria să constate care sunt cauzele acestor tragedii, au scos în evidență faptul că în mult prea multe situații este vorba despre modul defectuos în care sunt exploatate sobele cu lemne. Mai exact, un gest aparent banal este ignorat de proprietarii de locuințe: în fața sobelor, oamenii nu pun acea tablă de protecție, care să izoleze jarul în eventualitatea în care ar cădea din sobă și s-ar produce riscul ca materialele lemnoase sau textile din jur să se aprindă. Cel puțin, așa s-a întâmplat în cele mai recente cazuri de persoane găsite carbonizate în locuință.

2 - News Moldova

Oameni arși de vii în locuințe, după ce jarul din sobă a căzut pe covor

În comuna Pușcași, un bărbat în vârstă de 61 de ani a ars de viu în locuință, în urma incendiului produs în noaptea de 21 spre 22 ianuarie.

”Cauza incendiului a fost scânteile sau jarul căzut dintr-o sobă cu acumulare de căldură. Cel mai probabil jarul a căzut pe covorul care a luat foc”, a explicat Marius Stanciu, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui. Casa a fost cuprinsă de flăcări, iar bărbatul nu a mai putut fi salvat.

Un caz la fel de dramatic, petrecut tot în cursul acestei luni, a fost cel de la Huși, din noaptea de 12 spre 13 ianuarie. O femeie în vârstă de 78 de ani a fost găsită carbonizată în locuință, de pompierii veniți să stingă incendiul violent, izbucnit în interiorul camerei unde dormea victima. Pompierii militari au constatat că, la fel, faptul că soba a fost umplută cu lemne, iar în fața sursei de încălzire nu era tabla care ar fi protejat în caz că jarul ar fi căzut pe dușumea, lipsea. 

”Noi am emis din vreme o serie de atenționări pentru sezonul rece. O parte importantă a populației din județul Vaslui se încălzește la sobe cu lemne, de aceea este deosebit de important de respectat aceste reguli și anume: curățarea coșurilor de fum înainte de sezonul rece și apoi periodic; montarea unei bucăți de tabă în fața sobei, cu dimensiunea de 0,50 X 0,70 metri, pentru a preveni o eventuală aprindere accidentală a podelei, covorului sau a altor materiale inflamabile din proximitatea sursei de căldură, acolo unde pot ajunge scântei sau jar;

să nu se introducă în sobă lemne mai mari decât lungimea focarului, pentru că riscul ca jarul rezultat să cadă din sobă este mare; nu lăsați ușa sobei deschisă și să nu fie supraalimentării cu material lemnos; evitarea oricăror improvizații sunt deosebit de riscante. Din păcate, unii oameni nu țin cont de aceste reguli, aspect relevat, iată, și de numărul nedorit de mare de incendii de locuințe soldate cu pagube și victime omenești”, au spus reprezentanții ISU Vaslui.           

1 - News Moldova


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top