fbpx
Connect with us

Ion ȘTEFANOVICI: „Dacă într-adevăr ne pasă de REGIUNEA noastră, atunci trebuie să realizăm o COALIȚIE pentru COMBATEREA CORUPȚIEI”

Ion ȘTEFANOVICI: "Dacă într-adevăr ne pasă de REGIUNEA noastră, atunci trebuie să realizăm o COALIȚIE pentru COMBATEREA CORUPȚIEI" - News Moldova

Vaslui

Ion ȘTEFANOVICI: „Dacă într-adevăr ne pasă de REGIUNEA noastră, atunci trebuie să realizăm o COALIȚIE pentru COMBATEREA CORUPȚIEI”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ion ȘTEFANOVICI: „Dacă într-adevăr ne pasă de REGIUNEA noastră, atunci trebuie să realizăm o COALIȚIE pentru COMBATEREA corupției”

„Cazul Buzatu” și cred că ne putem deja referi în acești termeni la dosarul de corupție instrumentat de către DNA la Vaslui a relevat o realitate pe care sincer să fiu, o credeam terminată sau poate că speram să se fi încheiat la începutul anilor 2000 în România, odată cu intensificarea luptei justiției împotriva baroniadei politice.

În acest fel își începe mesajul public, transmis pe rețelele de socializare, Președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale, Ion ȘTEFANOVICI.

Acesta propune societății civile realizarea unei Coaliții pentru Combaterea Corupției necesară timpurilor prezente și justificată de prezența, în continuare, a unei corupții endemice care blochează dezvoltarea Regiunii de Nord Est.

Ion ȘTEFANOVICI: "Dacă într-adevăr ne pasă de REGIUNEA noastră, atunci trebuie să realizăm o COALIȚIE pentru COMBATEREA CORUPȚIEI" - News Moldova

„”Cazul Buzatu” și cred că ne putem deja referi în acești termeni la dosarul de corupție instrumentat de către DNA la Vaslui a relevat o realitate pe care sincer să fiu, o credeam terminată sau poate că speram să se fi încheiat la începutul anilor 2000 în România, odată cu lupta justiției împotriva baroniadei politice.

Trebuie să recunosc că întâmplările petrecute în acest sfărșit de săptămână efectiv m-au șocat. Cred că o societate sănătoasă ar trebui să reacționeze ferm în astfel de situații. Din păcate însă, constat că lucrurile nu stau nici pe departe astfel!

Societatea în care trăim reacționează pentru cele mai diverse evenimente externe, dar rămân impasibili când este vorba de munca și viața lor!!

Cum poți să nu fii realmente înfuriat la maxim atunci când, din taxele și impozitele tale, un ales politic împreună cu amicul său ți-au furat efectiv banii ani la rând și s-a aflat de abia acum când politicianul era pe „drojdie” și nu și-a mai luat măsuri de precauție pentru un mizilic de 1,25 milioane lei!!

Oameni buni, în ce țară trăim? Asta este România pentru care plătim noi taxe și impozite, România în care vrem noi să aducem plusvaloare, să relansăm producția în economie, să atragem investiții, să atragem finanțări … pentru ce? Pentru ca acest Buzatu, alți „buzați”, copiii lor, cumătrii lor … să aibă de unde fura???

  Eu l-am cunoscut pe Buzatu personal. 

Două argumente m-au determinat să îl accept ca pe un bătrânel simpatic, lipsit de eficiență administrativă dar exponent al administrației publice din Regiunea în care muncesc:

  1. neasocierea cu scandalurile de corupție în lunga sa activitate politică și administrativă.
  2. faptul că vasluienii l-au ales mandate la rând.

ȘTEFANOVICI: „Astăzi, ni se relevă dedesubturile politice care au subjugat economic Vasluiul în ultimii 30 de ani”

O firmă de casă a Consiliului Județean Vaslui, un afacerist super bogat, ginerile lui – deputat PSD de Vaslui, „nașul” un alt deputat PSD de Vaslui, fiul lui Buzatu – secretar de stat în fostul și actualul Guvern, fosta soție a lui Buzatu – deputat PSD de Vaslui cu 5 mandate …

Dacă nici expunerea în spațiul public a acestei structuri realmente de tipul clanurilor nu ne trezește la realitate, atunci putem asculta „Deșteaptă-te române!” în fiecare zi, că nu ajută…

Dacă într-adevăr ne pasă de REGIUNEA noastră, atunci trebuie să realizăm o COALIȚIE pentru COMBATEREA corupției.

Structurile de putere ar putea rămâne nealterate. A căzut Buzatu, dar clanul politico-economic merge mai departe

Ion ȘTEFANOVICI: "Dacă într-adevăr ne pasă de REGIUNEA noastră, atunci trebuie să realizăm o COALIȚIE pentru COMBATEREA CORUPȚIEI" - News Moldova

Presa vasluiană îl indică pe deputatul PSD Adrian Solomon ca favorit la preluarea puterii în PSD.

Una dintre fiicele lui Emil Savin zis Farmazon (denutatorul lui Buzatu), Stela Mirabela Popică (fostă Savin), este căsătorită cu Eduard Popică (foto dreapta) fost prefect și consilier județean, actual deputat PSD. Cei doi au fost cununați de către deputatul PSD Adrian Solomon (foto stanga).

Vremea Noua – Vaslui: Aparent, cel mai îndreptãtit sã prea frâiele organizatiei în judet este deputatul Adrian Solomon! Foarte activ si în teritoriu prin organizatia de la Bârlad si a fost, chiar si în era Buzatu, o voce importantã în PSD Vaslui, uneori în antitezã cu Buzatu, vezi înregimentarea primarului liberal de la Bârlad în rândurile PSD. Problema sa este faptul cã Bârladul este destul de aproape de Cârja si multi pesedisti vasluieni îl vãd, alãturi de deputatul Eduard Popica, ginerele lui Emil Savin, omul care l-a doborât pe „stejarul” Buzatu! Pesedistii din judet si nici cei de la centru nu iubesc deloc denuntãtorii la DNA si, apropo de acest aspect sensibil, Eduard Popica ar cam putea sã-si ia adio de la cariera parlamentara. Paradoxal, dar factorul care l-a ridicat în politicã îi aduce si decăderea. Să fii „ginerele lui Farmazon” nu mai dă bine acum în PSD Vaslui! În ceea ce îl priveste pe Adrian Solomon, fiind prietenul lui Edi, sansele sale de a prelua organizatia scad. Teoretic.

Marcel CIOLACU continuă politica excluderilor, dar ce pune în loc?!? Sau, cum se vede de la București

Ion ȘTEFANOVICI: "Dacă într-adevăr ne pasă de REGIUNEA noastră, atunci trebuie să realizăm o COALIȚIE pentru COMBATEREA CORUPȚIEI" - News Moldova

În trei scandaluri succesive pe care le-a gestionat din poziția de Președinte al PSD, Ciolacu a aplicat aceeași sancțiune firească: excluderea din partid. Dar excluderile nu sunt echivalentul unei reforme politice în PSD!

Vă reamintim de cazurile Arsene de la Neamț, Firea-Pandele în cazul azilelor de la Ilfov și mai nou Buzatu de la Vaslui. Mai există câteva cazuri în țară, dar nu la fel de sonore.

În cazul lui Buzatu de la Vaslui, pe lângă decapitarea politică a familiei Buzatu (excluderea din PSD a lui Dumitru Buzatu, suspendarea deputatului Crețu – fosta soție a lui Buzatu – o suspendare justificată politic, dar nu și faptic și forțarea demisiei fiului celor doi care ocupă o funcție strategică în guvern) Ciolacu a impus arbitrajul europarlamentarului Dragoș BENEA, care este coordonatorul politic al PSD pentru Moldova.

Așadar, soluția a fost implicarea politică a Bacăului în problematica Vasluiului. Dacă a fost o idee bună, rămâne de văzut.

Va reuși băcăuanul Benea să impună reformarea politică a PSD Vaslui?

Este o misiune dificilă și foarte sensibilă pentru un PSD care se confruntă cu provocări serioase în Moldova. Iașul zguduit de scandalul de corupție din epoca Nichita, Neamțul de recentul scandal Arsene, Vasluiul de actualul caz Buzatu. Practic, PSD mai este reprezentat doar de administrațiile din Bacău și Botoșani.

 Cum se vede de la București?

Buzatu poate deveni o piatră legată de gâtul anumitor personaje politice din conducerea PSD. Dacă la întrebarea procurorilor legată de faptele de corupție pe care le poate rememora și demonstra, Buzatu umblă la seiful cu documente și decide să indice nume precum Stănescu sau alții, atunci „cazul Buzatu” capătă brusc relevanță națională.

Și exemplul Stănescu este unul relevant pentru că implicarea acestuia în protecția politică din interiorul PSD este cât se poate de reală, dar contravaloarea ilegală a acestei protecții este dificil de dovedit pentru societatea civilă, însă nu ar trebui să fie dificil de dovedit pentru organismele statului care au atribuții legale în acest sens.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top