fbpx
Connect with us

Județul Vaslui, dezechilibru major între populația activă și cea pensionată

investitii-europene-pentru-regenerarea-urbana-a-municipiului-vaslui

Vaslui

Județul Vaslui, dezechilibru major între populația activă și cea pensionată

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Județul Vaslui se confruntă cu un dezechilibru major între populația activă și cea pensionată. Conform datelor recente, județul înregistrează o discrepanță gravă între numărul de pensionari și cel al salariaților activi, fapt ce ridică semne de întrebare privind viabilitatea și dezvoltarea sa pe termen lung

Exodul continuu al populației active din ultimii ani a amplificat această problemă, astfel încât pentru fiecare pensionar revine în medie doar 0,73 salariați. Situația este alarmantă mai ales în contextul în care mulți tineri aleg să părăsească județul Vaslui în căutarea unor oportunități mai bune, în timp ce bătrânii se confruntă cu printre cele mai mici pensii la nivel național.

Potrivit statisticilor oficiale, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat în trimestrul IV al anului 2023 a fost de 80.529 persoane, în timp ce la sfârșitul lunii ianuarie 2024, în județul Vaslui erau înregistrati doar 58.492 salariați. Acest dezechilibru profund afectează echilibrul socio-economic al regiunii.

Începutul acestui an a adus o ușoară alinare pentru pensionari, odată cu indexarea pensiilor cu un procent de 13,8%. Cu toate acestea, pensiile medii din județul Vaslui rămân printre cele mai mici la nivel național, cu o medie de 1.629 lei. Această sumă se alătură altor județe precum Vrancea, Călărași și Giurgiu, unde pensionarii încasează sume similare.

În fața acestei realități, majorările de pensii operată de guvern reprezintă o așteptare importantă pentru majoritatea bătrânilor vasluieni. Cu toate acestea, există și voci critice care subliniază necesitatea unor abordări mai complexe în ceea ce privește politica de pensii, inclusiv acordarea unui stimulent pentru pensionarii care au crescut copii și care s-au confruntat cu condiții dificile pe piața muncii.

„Sunt oameni foarte necăjiți. Cei care au pensii bune puțin le pasă. Ar trebui acordat un stimulent pentru pensionarii care au avut copii. La noi în județ oamenii nu au avut unde lucra pentru a avea pensii bune. Cei de la Rulmenți, Mecanica și alții au avut grupe și au pensii bune, însă cei din confecții, cooperație au pensii foarte mici”, a declarat Gheorghe Iacob, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top