Connect with us

Locuitorii din VASLUI, înspăimântați de FACTURILE majorate peste noapte! La sate, PENSIONARII și ASISTAȚII SOCIAL sunt la sapă de lemn

Vaslui

Locuitorii din VASLUI, înspăimântați de FACTURILE majorate peste noapte! La sate, PENSIONARII și ASISTAȚII SOCIAL sunt la sapă de lemn

Au început să vină facturile la energia electrică și la alte utilități, iar noile prețuri i-au băgat în sperieți pe vasluieni, mai ales pe cei de la sate, unde veniturile celor mai multe dintre familii sunt foarte mici.

Nici pentru locuitorii din orașele județului situația nu este mai bună, întrucât o situație recentă a Institutului Național de Statistică arată faptul că un procent de 61,69% din toți angajații județului lucrează pe salariul minim pe economie, având un venit mai mic de 1.600 lei, lunar, fiecare. 

”Nu se poate, nu e corect. Avem două becuri, un televizor, un aspirator, o mașină de spălat și un prăjitor de pâine și dăm peste 800 lei pe lună la lumină?” 

La sate însă situația este de-a dreptul dramatică. Familia Mariana și Costică Balan din comuna Găgești spun că au trăit peste 20 de ani într-un oraș minier, dar pentru că au văzut că viața a devenit din ce în ce mai scumpă, au ales să se retragă la țară, în locurile natale din județul Vaslui. Oamenii spun că au primit recent factura la energia electrică, iar faptul că au văzut suma de plată de 814 lei a început să le tremure mâinile.

”Tremuram de frică. Atâția bani? Eu am fost vânzătoare, am o pensie de boală, de 950 de lei. La oraș, în Lupeni, la lumină plăteam 100 de lei, 200 de lei, dar aici, la țară, unde nu avem atâtea electrocasnice cât aveam acolo, să plătim mai mult de 8 milioane de lei vechi pe lună? Nu se poate, nu e corect. Avem două becuri, un televizor, un aspirator, o mașină de spălat și un prăjitor de pâine și dăm peste 800 lei pe lună la lumină? La oraș aveam și aer condiționat, aveam și cuptor electric, aveam mult mai multe în priză, dar dădeam cel mult 200 de lei pe lună. S-a ajuns greu tare în țara aceasta. O să sun la firma de curent electric, că eu această factură nu o plătesc. Mă duc la judecată cu ei și nu o plătesc”, spune Mariana Balan, 56 de ani.  

”Au copii pe care s-ar putea să nu îi mai poată ține la școală”

Primarul din comuna Fălciu, Neculai Moraru, atrage atenția asupra acestei situații. ”Cei mai mulți cetățeni pe care facturile mărite îi vor afecta sunt persoane în vârstă, pentru care pensia nu le ajunge nici pentru medicamente. Ar fi bine de văzut cam cât s-au scumpit și medicamentele, ca să vedem dacă pot sau nu acești oameni care au câteva sute de lei pe lună, se pot sau nu descurca, pentru a supraviețui. Este cumplit de greu. Apoi, cei care iau un ajutor social, pentru că nu își mai pot găsi un loc de muncă, nu au unde se duce să muncească, întrucât ceea ce știu ei să facă nu se mai caută, ci sunt alte cerințe pe piața muncii, cum se descurcă oare ei? Au copii pe care s-ar putea să nu îi mai poată ține la școală. Totul s-a scumpit nepermis de mult”, a spus primarul comunei Fălciu, Neculai Moraru.  

”Uitați-vă la ce facturi s-a ajuns să se emită? Ce să facă acești oameni, ca să poată trăi de pe o zi pe alta?”

Aceeași opinie o împărtășește și primarul comunei Ștefan cel Mare. ”I-am auzit pe mulți foarte vehemenți împotriva asistaților social. Acum nici de aceștia nu mai avem, că au plecat la muncă peste hotare. Care au rămas sunt bolnavi, sunt vai de capul lor. Nu avem cu cine ne face treaba în comună. Dar problema acum este alta: s-a întrebat cineva cu ce supraviețuiește un asistat social care primește 100 sau 200 de lei pe lună? Uitați-vă la ce facturi s-a ajuns să se emită? Ce să facă acești oameni, ca să poată trăi de pe o zi pe alta? Sunt taxe, impozite, mâncarea de zi cu zi. Unii au și copii la școală, au probleme de sănătate, iar veniturile sunt infime. Trebuie făcut ceva urgent, e de datoria Guvernului. Unii riscă să rămână pe întuneric”, a spus primarul Mihai Moraru, edilul-șef al comunei Ștefan cel Mare.

Recent, când s-a stabilit lista cu beneficiari ai ajutorului excepțional dat de stat către pensionarii din așa-numita ”categorie vulberabilă”, din cauza veniturilor foarte mici și insuficiente pentru a face față în acest anotimp rece facturilor crescute și prețurilor, de asemenea, majorate, s-a constat că aproape 60.000 de vasluieni au venituri foarte mici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top