fbpx
Connect with us

Marele compozitor Eugen DOGA, Cetățean de Onoare al Vasluiului, neacceptat în Academia Română după declarațiile regizorului Bobby Păunescu

Vaslui

Marele compozitor Eugen DOGA, Cetățean de Onoare al Vasluiului, neacceptat în Academia Română după declarațiile regizorului Bobby Păunescu


Marele compozitor Eugen DOGA, multipremiat și decorat atât în Republica Moldova și URSS, cât și în România a fost propus să devină membru în Academia Română, însă nu a fost acceptat

Se pare că nu a primit numărul necesar de voturi, mai precis două treimi, din partea Secției de arte, arhitectură și audiovizual.
Întrucât voturile au fost secrete, nu au fost făcute publice motivele neacceptării în Academia Română.
Cu toate acestea, omul de afaceri Bobby Păunescu a făcut dezvăluiri uluitoare:
„Atunci când a murit Șostakovici i s-a intrat în locuință și i s-au luat… Se spune, nu vreau să încalc drepturile și nu vreau să stric imaginea cu niciun fel, îl respect pe domnul Eugen Doga pentru toată muzica pe care a făcut-o, este un mare artist.
Se spune că ar fi primit lucrările pe care Șostakovici le avea în derulare. Sunt obligat să spun, pentru că discuția aceasta s-a purtat în cadrul Academiei Române atunci când domnul Eugen Doga trebuia să fie primit și nu a fost primit, iar acesta a fost motivul”.
Contactați de presa vasluiană, reprezentanții instituției au confirmat, fără să ofere detalii, că a existat o astfel de recomandare.
“Candidatul menționat a fost discutat în secție, în anul 2016, dar nu a îndeplinit numărul de voturi necesar pentru a fi ales”.
Eugen Doga este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați compozitori contemporani. A scris o simfonie (“Simfonia iubirii”), cantate, romanțe, piese instrumentale, cântece de stradă și muzică pentru filme precum “Lăutarii”, “Șatra”, “Dramă la vânătoare”, “Ana Pavlova”, “Patul lui Procust”, “Maria Mirabela”, “Capra cu trei iezi”.
Este autorul a două valsuri incluse în top 200 al celor mai bune lucrări clasice din toate timpurile, alături de lucrări precum “Simfonia a V-a” de Beethoven și “Cele patru anotimpuri” de Vivaldi. Este vorba despre „Gramofon” și „Gingașa și tandra mea fiară” – introdus în patrimoniul UNESCO „drept una dintre cele mai frumoase patru creații muzicale ale secolului XX”.
Eugen Doga a fost decorat cu distincții de stat ale Republicii Moldova precum și ale URSS, inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M, Artist al Poporului din URSS, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. și al Premiului de Stat al URSS.
În 2008, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a oferit Premiul de Stat “pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale”, iar în 2014, președintele României, Traian Băsescu, l-a decorat cu Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer.
Eugen Doga este membru al Academiei de Științe a Moldovei și al Academiei Europene de Științe și Arte, dar, culmea, nu este membru și al Academiei Române.

Compozitorul Eugen Doga nu a dorit să comenteze în niciun fel declarațiile omului de afaceri Bobby Păunescu, făcute pe un important post de televiziune din țară, în direct, și ascultate de un număr mare de oameni.

News Moldova îți recomandă și ...   Consiliul Județean Vaslui a semnat cel mai important contract de infrastructură în rețelele de apă și canalizare


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Vaslui

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top