Connect with us

Medic veterinar din IAȘI obligat să achite DAUNE MORALE Spitalului Județean de Urgență VASLUI

Vaslui

Medic veterinar din IAȘI obligat să achite DAUNE MORALE Spitalului Județean de Urgență VASLUI

Un medic veterinar din județul Iași trebuie să achite suma de 1000 de lei Spitalului Județean de Urgență Vaslui pentru că a prejudiciat imaginea acestuia 

Reamintim faptul că pe 20.01.2020, medicul veterinar, Bogdan Novenschi, a postat pe Facebook un mesaj care făcea referire la calitatea actului medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui: „O să fac public acest caz, deoarece, întâmplător și din păcate, cunosc detalii despre acest caz tragic, mama fetiței fiind prietenă cu soția mea. Fetița a fost internată la Spitalul Județean Vaslui cu constipație.

Fetița nu prezenta niciun simptom respirator. A fost tratată pentru constipație, timp în care, în salon, erau cazați copii și mame cu tuse acută. Copilul a luat virus gripal AH1N1 din spital, nefiindu-i administrat niciun tratament pentru această boală. După ce copilul a început să se simtă rău, părinții au cerut transferul la Iași, dar, inițial spitalul a refuzat, motivând că nu sunt ambulanțe disponibile.

În cele din urmă, după ce fetița a intrat în comă, conducerea spitalului a aprobat transferul pe răspunderea părinților și după <<atențiile de rigoare>>. Medicii de la «Sf. Maria», de la Iași, au pus diagnosticul de gripă după ce au trimis probe la «Cantacuzino»

. Asta, ca să ne lămurim încă o dată că, în România, se moare cu zile în spitale, iar sistemul măsluiește absolut tot și se spală pe mâini. Asta, și pentru cei care critică implicarea spitalelor private în sistemul de sănătate!

Singura vină a acestui copil a fost că s-a născut în România și a ajuns într-un spital de aici! Dumnezeu să o odihnească și condoleanțe familiei îndurerate! Sper să se obțină dreptate!”, a scris Bogdan Novenschi pe Facebook.

Conducerea Spitalului Județean Vaslui l-a dat în judecată pe Bogdan Novenschi și a solicitat daune morale de 10.000 de lei, iar magistrații Judecătoriei Răducăneni au decis, pe 20 noiembrie 2020, că medicul veterinar trebuie să plătească daune de 1000 de lei. 

„Instanța admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Spitalul Județean de Urgență Vaslui, în contradictoriu cu pârâtul Bogdan Novenschi. Constată caracterul ilicit al faptei săvârșite de către pârât, constând în publicarea postării pe pagina personală de Facebook, de pe data de 29 ianuarie 2020.

Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 1.000 de lei, cu titlu de daune morale, produse ca urmare a atingerilor aduse imaginii și reputației reclamantului, prin postarea anterior menționată. Obligă pârâtul la publicarea, pe cheltuiala sa, a dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de circulație locală (raportat la sediul reclamantului). Respinge cererea pârâtului de obligare a reclamantului la plata cheltuielilor de judecată”, se arată în hotărârea judecătorilor ieșeni.

După această sentință, ambele părți au făcut apel

„Am decis să îl acționăm în judecată pe domnul respectiv, solicitând daune morale în valoare de 10.000 de lei. Acțiunea ne-a fost admisă în parte. Am cîștigat parțial, am obținut doar 1.000 de lei, ceea ce ni se pare o sumă derizorie.

Persoana respectivă a emis pe Facebook judecăți de valoare fără sursă reală, la adresa conducerii spitalului și a unității în general, ca instituție. Era vorba despre decesul unui copil, un caz pe care l-am avut la noi la spital. Familia nu a făcut plângere nici la Colegiul Medicilor, nici la noi, la spital, cu privire la partea medicală. În acea postare, domnul respectiv nota că noi, cei din conducerea spitalului, nu am aprobat transferul copilului, decât după anumite «atenții». Postarea mi-a fost trimisă atunci de o persoană.

Noi dorim, în principal, ca persoana respectivă să dezmintă public ceea ce a scris. Ne interesează mai puțin banii. Oricum, banii voiam să îi redirecționăm către Secția de Pediatrie, pentru a cumpăra ceva pentru copii.

Scopul nostru este de a demonstra că nu întotdeauna ceea ce apare în spațiul public este și adevărat. Am observat că există un val de opinii anti-spitale, anti-cadre medicale, anti-funcționari publici, care nu reprezintă întotdeauna imaginea muncii pe care noi o depunem”, a declarat  Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui. 

„Am relatat pe pagina personală de Facebook o întâmplare tragică a unei fetițe, care, după o suferință, a decedat la spitalul din Iași, după ce a fost transferată din Vaslui. Era vorba și despre un aspect personal, pentru că fetița era a unei cunoștințe de-a familiei noastre. Respectiva doamnă a fost și în instanță și a confirmat cele relatate.

Noi, sigur, suntem foarte mirați de verdict, întrucât am arătat că ce a fost postat a fost pur și simplu o descriere, iar postarea a stat foarte puțin. Postarea a fost ștearsă a doua zi. Nu este niciun secret că am fost sunat atunci de doamna directoare (Ana Rinder – n.r.), am înțeles că postarea nu ar fi fost foarte potrivită. A fost o chestie de supărare, era o situație tragică. Nu am avut intenția de a lovi pe cineva. Nu am postat pe grupuri, consider că nu am prejudiciat pe nimeni”, a declarat Bogdan Novenschi.

Tribunalul Iași a menținut prima sentință:Instanța respinge apelurile declarate de Spitalul Județean de Urgență Vaslui și Bogdan Novenschi împotriva sentinței civile din 6 mai 2021, pronunțată de Judecătoria Răducăneni, sentință pe care o păstrează”, au decis magistrații Tribunalului Iași. 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Vaslui

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top