Connect with us

Mihai CHIRICA răsuflă ușurat după primul termen al ”DOSARULUI SKODA” judecat la BÂRLAD

Vaslui

Mihai CHIRICA răsuflă ușurat după primul termen al ”DOSARULUI SKODA” judecat la BÂRLAD

Misiune grea pentru magistrații din municipiul Bârlad, care s-au pomenit pe masa cu celebrul dosar ”Skoda”, în care capii primăriei Iași, mai exact actualul primar, Mihai Chirica, dar și fostul primar, Gheorghe Nichita, sunt judecați, alături de alte persoane, pentru infracțiunea de ”abuz în serviciu”.

Dosarul a fost strâmutat la cererea fostului edil al Iașiului, Gheorghe Nichita, ajungând la instanța Judecătoriei Bârlad. Primul termen de la Bârlad a avut loc luni, 16 mai, dar s-a încheiat cu o amânare, solicitată de fostul primar, Gheorghe Nichita. Avocații spun că se anunță un proces greu, pentru că procurorii au reușit să prezinte probe importante, pe care avocații celor cinci inculpați încearcă din răsputeri să le ”dezamorseze”.

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată pe 27 ianuarie 2021 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, sub acuzația de săvârșire a infracțiunii de abuz în serviciu, în intens mediatizatul dosar ”Skoda”. Pe lângă primarul Chirica, mai sunt inculpați în dosar și fostul primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, Dumitru Tomorug, director investiții în cadrul Primăriei Municipiului Iași, Doina Florescu, șef Serviciul Juridic, și Eugen Chișcă, fost sef Serviciu Administrativ. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, primarul Chirica ar fi comis, împreună cu ceilalți inculpați, acțiuni ilicite, pentru a achiziționa, în condiții de încălcare a legii, a patru autoturisme prin leasing, marca Skoda. Acest dosar își are rădăcinile în evenimentele petrecute în anul 2015.

Dosarul ”Skoda”, prejudiciu în bugetul Iașiului de peste 500.000 lei

«Inculpatul Chirica Mihai, în calitate de viceprimar al municipiului Iași, înlocuitor de drept al primarului, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluții infracționale unice, prin încălcarea dispozițiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziționarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat și dotate corespunzător”, aprobând ulterior și Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operațional, document în conținutul căruia au fost inserate specificații tehnice proprii unui anume producător și unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda. Acțiunile ilicite, conjugate, ale inculpaților, au determinat achiziția nelegală de către autoritatea administrativ-teritorială Municipiul Iași a serviciilor de leasing operațional privind furnizarea a 4 autoturisme marca Skoda (în care se includ și serviciile aferente atribuirii de numere de înmatriculare preferențiale), cauzând o pagubă în cuantum de 503.482,17 lei (103.000 de Euro – n.r.) bugetului local al Municipiului Iași» – se arată în comunicatul prezentat public de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași. 

Primarul Mihai Chirica, un ”campion” al dosarelor penale: are cinci cauze, în care procurorii îl acuză de fapte grave!

Nu este prima dată când actualul primar al Iașiului ajunge în atenția procurorilor, în calitate de inculpat. Acesta are la activ nu mai puțin de cinci dosare penale pe numele său. Într-unul din ele chiar a fost pus, pe data de 4 februarie 2022, sub control judiciar de către procurorii DNA, care îl acuză de ”fals”, în cazul construcției unui imobil din Iași. Conform procurorilor, primarul „ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași”. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație, fiind încălcat planul urbanistic zonal. Potrivit presei din Iași, autorizația a fost emisă pentru o construcție cu parter și un etaj, iar în prezent, aceasta are parter, patru etaje și o mansardă. 

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Vaslui

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top