Connect with us

Mii de ELEVI din VASLUI, fără burse de merit, după ridicarea mediei minime la 9,50!

Vaslui

Mii de ELEVI din VASLUI, fără burse de merit, după ridicarea mediei minime la 9,50!

Decizia Ministerului Educației de a ridica media de la care se poate acorda bursă de merit în învățământul preuniversitar, la minim 9,50, a făcut ca mii de elevi să își piardă speranța unei asemenea susțineri financiare oferite pentru rezultatele școlare.

Până acum, numai la nivelului municipiului Vaslui, de pildă, erau aprobate 3.685  de burse de merit, iar un procent covârșitor presupunea tocmai medii între 8,50 și 9,49. În satele vasluiene, acolo unde situația materială a multor familii nu este una bună, impactul acestei măsuri este și mai accentuat, cred profesorii.

”Să ai media 9,50 la finele unui an de studiu este doar pentru copii de excepție, iar noi, în învățământul de masă lucrăm cu copii obișnuiți, așa cum am fost și noi”

”Eu lucrez la o școală cu 680 de elevi, din care 194 iau bursă de merit. Mulți dintre acești copii sunt din familii care chiar se bazează pe mica sumă primită, când trebuie să le asigure copiilor rechizite, lucruri pentru școală. Sunt dirigintă și îi aud pe copii când spun că așteaptă să ia bursa, ca să își cumpere un caiet nou, un pix. Ceea ce nu înțeleg cei care au dat decizia de a ridica media la bursele de merit este că aceste mii de copii nu s-ar încadra la celelalte burse, de studiu, de performanță sau socială.

Bursa de merit era, practic, un efect al muncii lor de a fi în partea de sus a clasamentului unui colectiv, ceea ce le sporește șansele de a reuși în viață, de a accede în învățământul superior, etc. Era o motivație de a prețui notele și, evident, prestația școlară. Dar acum, cred că pentru ei nu mai este o problemă dacă în loc să ia 8 sau 9, iau 5 sau 6. Nu îi mai motivează obținerea acelei medii de minim 8,50. Consider că era un instrument de a ține copilul concentrat pe un obiectiv, acela de a învăța într-un mod constant, la un nivel cu mai multe șanse pentru un viitor bun. Să ai media 9,50 la finele unui an de studiu este doar pentru copii de excepție, în opinia mea, iar noi, în învățământul de masă lucrăm cu copii obișnuiți, așa cum am fost și noi la rândul nostru”, a spus profesoara Camelia Pândaru.      

Bursele combat abandonul școlar

De asemenea, mai spun profesorii, bursele contribuie și la reducerea abandonului școlar, care, la nivelul județului Vaslui reprezintă o problemă importantă. Într-un grafic realizat înainte de pandemie, pentru perioada 2012 – 2018, de pildă, situația arată că, în medie, chiar și 800 de elevi din județul Vaslui abandonează școala, până să își încheie ciclul gimanzial sau liceal. În pandemie, cu școala online, lucrurile au devenit și mai problematice.

La nivelul municipiului reședință de județ, valoarea burselor stabilite pentru anul de învățământ 2021 – 2022 variază între 150 lei – bursa de studiu și 500 lei – bursa de performanță. Bursa de merit a fost stabilită la o valoare de 200 de lei, la fel și bursa de ajutor social.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top