fbpx
Connect with us

Noi reguli la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, unde au decedat trei pacienți după o toxiinfecție alimentară

Noi reguli la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, unde au decedat trei pacienți după o toxiinfecție alimentară - News Moldova

Vaslui

Noi reguli la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, unde au decedat trei pacienți după o toxiinfecție alimentară

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Noua conducere a Spitalului de Psihiatrie din Murgeni le interzice aparținătorilor celor bolnavi să le aducă mâncare gătită, după ce trei dintre pacienți au murit și alți 29 au fost duși la spitalele din Bârlad, Vaslui și Iași cu simptome de toxiinfecție alimentară

Această interdicție se aplică și în cazul produselor alimentare din comerț, care au depășit termenul de valabilitate.

Analizele efectuate de Direcția de Sănătate Publică Vaslui au identificat trei tipuri de bacterii în borsul de pește, care pot cauza simptome digestive și chiar otrăvire.

Responsabilitatea interpretării valorilor și a impactului asupra stării de sănătate a pacienților a fost transferată către Ministerul Sănătății, iar autoritățile locale încă nu au furnizat un răspuns clar privind cauza celor trei decese. În acest context, s-a inițiat o anchetă penală.

Conducerea spitalului a hotărât să aducă astăzi, pe 14 decembrie, pacienții decedați și să îi înmormânteze în Cimitirul din Murgeni prin intermediul personalului spitalului din Murgeni. Banii necesari pentru ceremonia funerară provin din pensiile celor trei decedați.

Reamintim că trei dintre pacienții internați la Spitatlul de Psihiatrie din Murgeni au decedat după ce au consumat borș de pește și pește prăjit pregătit și livrat de Mănăstirea Florești. Alți 29 de pacienți au fost internați în spitalele din Bârlad, Vaslui și Iași. Aceștia au scăpat fără complicații majore după tratament.

Trei persoane aflate în îngrijire la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au DECEDAT, iar alte 30 au fost SPITALIZATE după ce au consumat pește la o mănăstire

Pentru a preveni astfel de incidente grave în viitor, noua conducere a spitalului din Murgeni a emis o solicitare pe pagina sa de internet, interzicând trimiterea sau aducerea la spital a alimentelor gătite acasă sau a celor care au depășit termenul de garanție.

„DRAGI RUDE ale pacienților,

Se apropie perioada sărbătorilor de iarnă când nouă, românilor, ne sunt specifice bucatele alese și belșugul alimentar, dar în cazul pacienților internați în Spitalul de Psihiatrie Murgeni vă comunicăm că este STRICT INTERZISĂ trimiterea sau aducerea la spital a alimentelor gătite în casă sau care nu se află în termenul de garanție. Vă rugăm să aveți în vedere că produsele alimentare pe care doriți să le dăruiți pacienților noștri și rudelor dvs pot să le facă mai mult rău decât bine. De aceea vă informăm că alimentele fără etichetă vor fi distruse. Fac excepție, doar fructele și legumele! Nu uitați că nici produsele excitante (alcool, cafea, cola) nu sunt agreate și vă rugăm să nu le oferiți pacienților. Mulțumim pentru înțelegere și vă dorim sărbători cu sănătate!”, a transmis noua conducere a Spitalului de Psihiatrie din Murgeni.

O anchetă inițială desfășurată după tragedie a concluzionat că toxina ucigașă care a produs nenorocirea, ar fi provenit fie de la un pește pe care călugării de la mănăstirea Florești l-au adus de pomană la pacienți (pangasius), fie de la conservele din pește achiziționate de spital, special pentru ziua de marți, în care s-a sărbătorit „Intrarea Maicii Domnului în biserică” și care au fost servite la cină. Echipe de inspectori de la DSVSA si DSP Vaslui au luat probe de la spital, dar și de la mănăstirea Florești pentru a se stabili cauza exactă a decesului celor trei persoane.

Analizele efectuate asupra pacienților decedați în spitalul din Murgeni au relevat prezența unor bacterii periculoase în ciorba de pește provenită de la Mănăstire. La trei săptămâni de la incident, autoritățile sanitare din Vaslui afirmă că încă așteaptă o decizie din partea Ministerului Sănătății, care să analizeze rezultatele buletinelor de analiză și să determine dacă bacteriile identificate în borsul de pește adus de la Mănăstire au condus la deces.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top