Connect with us

PACIENȚI din Spitalul de Psihiatrie MURGENI, abandonați de familii! MANGERUL Ionel Carp: ”nu îi putem externa și să îi trimitem în stradă”

Vaslui

PACIENȚI din Spitalul de Psihiatrie MURGENI, abandonați de familii! MANGERUL Ionel Carp: ”nu îi putem externa și să îi trimitem în stradă”

Spitalul de Psihiatrie din Murgeni se confruntă cu o problemă acutizată în ultima perioadă.

Pacienții pe care cadrele medicale reușesc să îi echilibreze și chiar să îi vindece într-o mare măsură de diferite afecțiuni psihice, nu mai pot fi trimiși în familii, întrucât rudele nu mai vor să ia acasă. Managerul Spitalului din Murgeni, IONEL CARP, face un apel către aparținatori și către societate în general, spunând că e nevoie de o  altă atitudine față de bolnavii psihic, iar spitalul, oriucât ăi-ar dori, nu se poate transforma într-un centru social.

”Noi gândim pentru pacientul psihic și cu sufletul: dacă îl externăm și îl trimitem singur în stradă, ce se alege de el?”

„Noi avem 4 medici, avem și doi rezidenți. Cu toții reușim lucruri bune, reușim să îi vindecăm, să ameliorăm niște boli, iar pacienții pot fi reintegrați în societate. Cu grijă, cu tratament, cu tot ceea ce trebuie, ei pot fi foarte bine în familie.

Numai că ne confruntăm cu situații dificile. Avem acum o tânără care e complet vindecată, dar care tutorele nu vrea s-o ia din spital, iar în altă parte nua re unde pleca. Dacă o externăm pe stradă, ce se alege de ea? Cum să facem? Căci noi gândim și uman.

Avem un alt pacient de 40 de ani, foarte blând, vindecat, care poate fi integrat în comunitatea sa, numai că rudele nu îl mai vor nici pe el acasă. Pur ăi simplu, dacă îl dăm în stradă, el unde se duce? Sunt apoi oameni care vin și lasă la noi pe mama, pe tata, un frate, o soră, și nu mai vin să îi mai caute deloc”, spune managerul IONEL CARP.

”E nevoie de un cadru legislativ mai bun, mai adaptat la nevoile acestor oameni”

„E dureros. Pe mine mă doare sufletul, când văd așa ceva. Eu îi mai sun și le spun, domnule, ți-ai lăsat mama aici, ai uitat de ea sau cum? Dar îmi spune că nu are timp, că nu are cum, etc. E nevoie de un cadru legislativ mai bun, mai adaptat la nevoile acestor oameni.

Din fericire, noi avem medici, nu mai este ca în anii în care aveam doar un medic. Din păcate, e foarte greu să externăm pacienții pe care familiile nu îi mai vor”, spune managerul Spitalului de Psihiatrie Murgeni, IONEL CARP.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Vaslui

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top