fbpx
Connect with us

Planuri de reorganizare administrativă a României după anul electoral 2024. Cum va fi afectat județul VASLUI de redefinirea teritorială?

Planuri de reorganizare administrativă a României după anul electoral 2024. Cum va fi afectat județul VASLUI de redefinirea teritorială? - News Moldova

Vaslui

Planuri de reorganizare administrativă a României după anul electoral 2024. Cum va fi afectat județul VASLUI de redefinirea teritorială?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ionel Constantin, președintele CCIA Vaslui, este de părere că, după agitația electorală din 2024, se conturează o reorganizare administrativă a României

Propunerile actuale vizează o reducere semnificativă a numărului de județe, de la 42 la 15. Vasluiul ar urma să fie integrat în județul „Moldova Centru”, alături de Iași, Bacău și Neamț. O astfel de reconfigurare, pe lângă solicitările internaționale, ar putea duce la o diminuare considerabilă a birocrației.

Camera de Comerț și Industrie a României a subliniat în acest an necesitatea urgentă a unei reorganizări administrative, propunând reducerea drastică a județelor la doar 15. De asemenea, s-a solicitat o redefinire a conceptului de comună, stabilindu-se ca o localitate să aibă cel puțin 5.000 de locuitori, și o redefinire a noțiunii de oraș, care ar include localitățile cu cel puțin 10.000 de locuitori. Toate aceste propuneri au fost formulate având în vedere situația financiară prezentată de Ministerul de Finanțe.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, în ciuda opoziției personale față de acest plan, recunoaște că decidenții politici vor dicta evoluția lucrurilor. El a menționat că reorganizarea administrativă poate avea consecințe complicate pentru cetățeni, cum ar fi nevoia de a se adresa la nivel regional pentru problemele locale, inclusiv din localitățile precum Fălciu, Blăgești, Murgeni sau Găgești.

Cu toate acestea, se pare că acest proiect de regionalizare va necesita o perioadă de cel puțin un an de dezbateri și consultări publice.

Constantin estimează că până în 2025 nu se va lua nicio decizie concretă, având în vedere agitația și numeroasele propuneri care vor fi vehiculate în 2024. El consideră că va fi necesar un proces amplu de dezbatere publică și acceptare din partea cetățenilor în 2026, înainte de a se implementa orice formă de reorganizare administrativă.

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, susține și el ideea unei reorganizări teritorial-administrative după anul electoral din 2024. El atrage atenția că legea actuală care reglementează organizarea teritorială datează din 1968 și că trebuie găsită o soluție la situația din ultimii ani, când 200 de localități s-au separat de altele în urma referendumurilor. Veștea consideră că acest proiect trebuie să fie unul național și să fie asumat de viitoarea guvernare sau coaliție politică care va fi la conducere.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top