fbpx
Connect with us

Primarii din județul Vaslui, întâșniri de lucru cu reprezentanții Direcției pentru Agricultură

Primarii din județul Vaslui, întâșniri de lucru cu reprezentanții Direcției pentru Agricultură - News Moldova

Vaslui

Primarii din județul Vaslui, întâșniri de lucru cu reprezentanții Direcției pentru Agricultură

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Recent, la sediul Direcției pentru Agricultură Județene Vaslui, s-au desfășurat două întâlniri de lucru între primarii din județul Vaslui și reprezentanții Direcției pentru Agricultură

Scopul acestor întâlniri a fost transmiterea informațiilor relevante referitoare la întocmirea rapoartelor statistice AGR-2A, care se referă la „Suprafața productivă de primăvară – 2023” și trebuie finalizate până la data de 16 iunie 2023. La discuții au participat directorul executiv al Direcției pentru Agricultură și persoanele responsabile de activitatea statistică.

Unităților administrativ-teritoriale li s-au pus la dispoziție formulare statistice specifice pentru întocmirea acestor rapoarte, respectiv 1.200 de exemplare pentru exploatațiile agricole comerciale și pentru gospodăriile individuale. De asemenea, s-a explicat procedura de lucru, subliniindu-se importanța acestei cercetări statistice pentru sectorul agricol.

Scopul este obținerea de informații la nivelul județului privind suprafețele cultivate cu culturi de câmp, atât cele înființate în toamnă, cât și cele înființate în această primăvară, suprafața de teren ocupată de culturi în zonele amenajate pentru irigații, suprafața plantată și numărul de pomi sau suprafața de culturi afectată de calamități până la data de 15 iunie 2023.

Rezultatele centralizate ale acestei raportări statistice, denumită AGR-2A, sunt foarte importante deoarece furnizează un set de date sintetice și analize care contribuie la elaborarea de politici și strategii viitoare pentru acordarea de sprijin financiar din bugetul național sau din fonduri europene în diferite domenii de activitate din agricultură. Discuțiile din cadrul celor două întâlniri au avut un caracter informativ și de îndrumare, abordând subiecte precum implementarea legislației în vigoare pentru accesarea fondurilor europene sau naționale de către fermieri.

De exemplu, s-au discutat aspecte legate de evaluarea și despăgubirea pagubelor cauzate de mistreți conform prevederilor legale privind despăgubirile pentru daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic, precum și modalitățile de închiriere a pășunilor în conformitate cu prevederile legale.

Pe lângă aceste subiecte, au fost abordate și alte teme de interes, cum ar fi evaluarea culturilor agricole, scoaterea definitivă a terenurilor cu vegetație permanentă din circuitul agricol și concesionarea pășunilor la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județ.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top