fbpx
Connect with us

Procurorii DNA doresc detenția fostului președinte al CJ Vaslui, Dumitru BUZATU și solicită prelungirea arestului preventiv

Procurorii DNA doresc detenția fostului președinte al CJ Vaslui, Dumitru BUZATU și solicită prelungirea arestului preventiv - News Moldova

Vaslui

Procurorii DNA doresc detenția fostului președinte al CJ Vaslui, Dumitru BUZATU și solicită prelungirea arestului preventiv


Astăzi, 17 octombrie 2023, Dumitru Buzatu și expertul Radu Judele vor fi aduși în fața Tribunalului Vaslui. Cei doi vor fi prezenți în fața judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunerea de extindere a arestului preventiv cu încă 30 de zile

Mandatele lor urmau să expire pe 23 octombrie, însă, în cazul prelungirilor, procurorii trebuie să depună propunerea cu cel puțin cinci zile înainte de expirarea termenului de arest preventiv.

Se estimează că dosarul va începe astăzi, la ora 11:00. Judecătorul care a hotărât detenția preventivă a lui Dumitru Buzatu a argumentat că „izolarea inculpatului de mediul în care și-a desfășurat activitatea și limitarea posibilităților acestuia de a lua legătura cu posibilii martori sunt esențiale. În același timp, eliberarea sa ar putea să ducă la încurajarea altor persoane care au luat cunoștință de activitatea acestuia, în nesocotirea valorilor sociale, observând că organele judiciare adoptă o atitudine de toleranță”.

Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant pe 22 septembrie în timp ce primea o șpagă de 1,25 de milioane de lei de la Emil Savin, omul de afaceri care controla firma Soragmin. Acești bani reprezentau 10% din valoarea unui contract pentru reabilitarea de drumuri, în cadrul proiectului Drumul strategic Bârlad-Laza-Codăești, loturile 1 și 2. Emil Savin trebuia să primească 1,5 milioane de lei pentru lucrările efectuate, însă plata a fost blocată timp de doi ani, pe motiv că lucrările nu ar fi fost conforme. S-a solicitat o expertiză, apoi o contraexpertiză. Fiind solicitat să facă a doua expertiză cu același specialist, omul de afaceri Emil Savin, sfătuit de avocați, i-a denunțat pe Dumitru Buzatu și Radu Judele la DNA.

Imaginile FLAGRANTULUI organizat de procurorii DNA pentru prinderea lui Dumitru BUZATU

Emil Savin a declarat procurorilor DNA: „Suma pe care trebuia să o primesc de la CJ Vaslui era semnificativă, iar faptul că CJ Vaslui nu a decontat această sumă a pus o presiune semnificativă asupra mea și a societăților mele, fiind foarte aproape de a declara falimentul acestora deoarece nu mai aveam surse de finanțare”. A adăugat: „În urma interacțiunii cu Buzatu Dumitru, a dinamicii evenimentelor și a demersurilor întreprinse de acesta, mi-am dat seama că fără intervenția președintelui CJ Vaslui pentru decontarea sumei restante de mulți ani, nu ar fi posibilă”.

„Corupția epuizează resursele statului și împiedică accesul oamenilor la serviciile publice”, subliniază Tribunalul Vaslui 

Judecătorul de drepturi și libertăți care a decis ca Dumitru Buzatu să petreacă primele 30 de zile în arest a fundamentat această hotărâre prin impactul acestui caz asupra cetățenilor:

„Observăm că săvârșirea unei astfel de fapte a crescut neîncrederea oamenilor în clasa politică și în cei aleși prin vot, generând un sentiment puternic de indignare și de insecuritate. Încrederea că banii statului sunt gestionați corect de către cei responsabili este de natură să creeze echilibrul necesar între interesele contribuabililor și cele ale statului care trebuie să administreze aceste resurse. Corupția, în general, epuizează resursele statului și împiedică accesul oamenilor la serviciile publice, afectând dezvoltarea economică, subminând instituțiile democratice și contribuind la instabilitatea politică.

Diferența creată în societate prin îmbogățirea ilicită a unor persoane și starea de sărăcie a altora consolidează lipsa de încredere a populației în liderii politici și în instituțiile statului. Lupta împotriva corupției este crucială pentru buna funcționare a statului și pentru bunăstarea cetățenilor săi, iar organele judiciare trebuie să intervină prompt și ferm când există indicii că astfel de acte sunt comise”.

Judecătorul a hotărât ca Buzatu să rămână în arest 30 de zile pentru a nu influența martorii

Totodată, judecătorul de drepturi și libertăți a decis luna trecută că este crucial ca Dumitru Buzatu să fie izolat de toate celelalte persoane implicate în dosar, deoarece ar putea influența mărturisirea acestora:

Fostul președinte al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, rămâne în AREST. Curtea de Apel Iași a RESPINS contestația

„Luarea celei mai severe măsuri preventive, arestul preventiv, este necesară în această cauză, având în vedere influența pe care inculpatul o are asupra persoanelor care urmează să fie audiate în cadrul cauzei pentru lămurirea situației de fapt, existând riscul influențării acestora. Asigurarea bunei desfășurări a procesului penal nu poate fi lăsată la voia întâmplării, iar izolarea inculpatului de mediul în care și-a desfășurat activitatea și limitarea posibilităților acestuia de a lua legătura cu posibilii martori sunt aspecte esențiale.

În același timp, eliberarea sa ar putea să ducă la încurajarea altor persoane care au luat cunoștință de activitatea acestuia, în nesocotirea valorilor sociale, observând că organele judiciare adoptă o atitudine de toleranță. Având în vedere toate aceste aspecte, se consideră că efectele pe care privarea de libertate le-ar avea asupra inculpatului nu sunt disproporționate față de scopul urmărit prin luarea acestei măsuri”, se menționează în hotărârea Tribunalului Vaslui de luna trecută.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top