Connect with us

RĂZBOIUL din UCRAINA redeschide forțat, gara FALCIU din VASLUI! Stația CFR rămăsese în paragină în ultimii12 ani

Vaslui

RĂZBOIUL din UCRAINA redeschide forțat, gara FALCIU din VASLUI! Stația CFR rămăsese în paragină în ultimii12 ani

După ce ani de zile a fost lăsată în paragină, Gara Fălciu din județul Vaslui va fi repusă în funcțiune prin redeschiderea liniei Bârlad-Fălciu

Reamintim faptul că în anul 2011, statul român a cheltuit aproximativ 8 milioane de lei pentru modernizarea Stației CFR Fălciu, dar din cauza că trenurile au început să nu mai circule, clădirea a început să se degradeze, ajungând în paragină.


Fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Adrian Covăsnianu, își dorește pregătirea infrastructurii de cale ferată în vederea gestionării fluxurilor de refugiați din Ucraina.

”Infrastructura feroviară interoperabilă din regiunea Moldova este extrem de utilizată în această perioadă! Săptămâna aceasta în țară prin punctele vamale feroviare din Moldova (Vicșani-județul Suceava și Ungheni-județul Iași) au intrat încă 3.854 de refugiați din Ucraina!

În cele 6 zile de monitorizare a afluxului de refugiați pe sectorul feroviar au intrat în țară peste 7.400 de cetățeni din Ucraina!

Sper că vedem cu toții cât de important este sectorul feroviar în situații de siguranță, de securitate națională și de criză umanitară în ciuda faptului ca acest mod de transport nu s-a bucurat de o susținere a Statului Român! M-am luptat în perioada ianuarie-septembrie 2021 în calitate de Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor pentru a atrage fonduri în vederea modernizării căilor ferate din regiunea noastră chiar dacă nu am avut cea mai bună maturitate pe aceste proiecte.

Astfel, am inclus în PNRR pentru regiunea noastră investiții de peste 130 milioane de euro pentru eliminarea restricțiilor de viteză (Quick Wins) și modernizarea sistemului de transport (Centralizări Electronice și Electro-Dinamice).

Fac un apel la Guvernul României și Ministerul Transporturilor să promoveze și să accelereze cu prioritate investițiile din regiunea Moldova pentru a pregăti infrastructura în vederea gestionării fluxurilor de refugiați! Soluțiile pentru implementarea rapidă a investițiilor din PNRR sunt următoarele :

1. Cadru legislativ flexibil și pro-activ: asumarea PNRR prin HG/Lege în Parlament (consens național)

2. Cadru strategic: declararea investițiilor din PNRR proiecte strategice, de interes național și de siguranță națională

3. Cadrul de implementare : gestionarea investițiilor la nivel de UIP (Unitate de Implementare a Proiectelor) regionale având ca rezultat o monitorizare și o avizare mai eficiente, mai rapide

4. Cadru operațional : realizarea de ședințe de progres săptămânale pentru a monitoriza progresul/stagnarea/regresul investițiilor”, a declarat Adrian Covăsnianu.

Oamenii care lucrează la igienizarea liniei, dar și primarul comunei Fălciu, Neculai Moraru, speră că odată cu redeschiderea, Staţia CFR de la Fălciu va rămâne funcţională pe termen lung.

„Aici vor fi debarcaţi, se vor face vama şi controlul de la Poliţia de Frontieră în această zonă, după care vor merge în nişte încăperi încălzite şi cu toate condiţiile, iar apoi vor fi duşi cu trenul nostru românesc la Bârlad şi în zonele unde vor să ajungă cei năpăstuiţi de război. Noi dăm o mână de ajutor, SNCFR-ul este cel care a organizat. Ajutăm la igienizare şi în interiorul clădirii şi în exterior, liniile să le eliberăm de uscături de iarbă. Până pe 15 martie linia ferată trebuie să fie practicabilă, să se poată circula pe ea de la Cantemir, Republica Moldova, până la Bârlad”, a declarat Neculai Moraru. 

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Vaslui

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top