Connect with us

Școlile PROFESIONALE din VASLUI califică viitori SALAHORI, în timp ce AGENȚII ECONOMICI plâng după meseriași adevărați în DOMENII de bază

Vaslui

Școlile PROFESIONALE din VASLUI califică viitori SALAHORI, în timp ce AGENȚII ECONOMICI plâng după meseriași adevărați în DOMENII de bază

În timp ce agenții economici din județul Valsui se plâng de lipsa forței de muncă, mai cu seamă a celei calificate în anumite meserii, școlile profesionale din județ ”sunt goale”, după cum atrage atenția șeful Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, Ionel Constantin.

Cauza, în opinia acestuia, este că unii profesori refuză schimbările impuse de piața locală a muncii și nevoile reale ale acesteia, doar ca să nu își piardă orele ținute la clasele cu specializări aproape fără nicio căutare la nivelul firmelor din județul Vaslui.   

”Sunt probleme legate de plata forței de muncă. Oamenii de afaceri au nevoie de forță de muncă bine calificată, pentru a putea face fațî provocărilor interne și internaționale, a presiunii de război care există în imediata vecinătate a noastră. Sunt, de asemenea, probleme, legate de participarea oamenilor de afaceri la deciziile politice de la nivelul localităților, până la nivel județean. Să fie consultați,  să fie ascultați!”, spune președintele Constantin. 

Fermierii au adus mașini de trei sute – patru sute de mii de euro și nu poți să le dai unuia care le îneacă și le omoară imediat

Fermierii din Vaslui chiar dau câte 4000 și 8000 de lei în mână la tractoriști. Am discutat cu Dan Hurduc, am discutat cu Constantin Duluțe, am discutat cu crescătorii de pui, cu Safir Gheorghe și copiii, am discutat cu Cătălin Moraru, sunt interesați să plătească sau pe aceia care depun eforturi și sunt specialiști în meseria lor. C-au adus mașini de trei sute – patru sute de mii de euro și nu poți să le dai unuia care le îneacă și le omoară imediat”, a spus președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, Ionel Constantin.

”Oamenii de afaceri să ceară ISJ-ului ce forță de muncă doresc să primească”

”Este pentru prima dată, de anul trecut, în care participăm chiar la numirea directorilor. Chiar s-au sensibilizat și au spus că nu pun (directori, n.r.), până nu participă Camera de Comerț și reprezentanții oamenilor de afaceri. Dar aș vrea să vă spun ceva: acei oameni de afaceri care participă trebuie să fie capabili să expună problemele, să ceară ce forță de muncă doresc să primească . De asemenea, Inspectoratul să impună școlilor specializări de care este nevoie, ce forță de muncă este necesară în firmele județului. Nu e nevoie numai de hair-styliști, la care mă mai duc și eu și ies cu două fire de păr pe cap sau cu părul măciucă, dar, dragilor, avem nevoie și de electricieni, tâmplari, strungari, tractoriști. Nu toți trebuie să ne facem hair-styliști, da? Asta trebuie să înțeleagă școlile profesionale”, a atras atenția Ionel Constantin.

Unii profesori se opun adaptării specilizărilor din țcolile profesionale, de frică să nu rămână fără catedră

Președintele CCIA Vaslui a mai subliniat faptul că „n ăcolile profesionale există o anumită ”blocare” a unor schimbări necesare, atunci când vine vorba despre înnoirea specializărilor și adaptarea lor la nevoile agenților economici, întrucât unii profesori ”țin cu dinții” să își păastreze catedrele, chiar dacă acel profil este puțin căutat pe piața locală a muncii. ”Trebuie să avem curajul să spunem acest lucruri și să vedem ce e de făcut”, a mai spus președintele Camerei de Comerț Vaslui, Ionel Constantin.     

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Vaslui

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top