Connect with us

SURPRIZELE proiectului transfrontalier ”Pe urmele lui Ștefan cel Mare”: pe lângă refacerea ANSAMBLULUI MONUMENTAL va fi construit un TEATRU de vară și un PARC tematic!

Vaslui

SURPRIZELE proiectului transfrontalier ”Pe urmele lui Ștefan cel Mare”: pe lângă refacerea ANSAMBLULUI MONUMENTAL va fi construit un TEATRU de vară și un PARC tematic!

Lucrările la ansamblul monumental ”Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare” – Băcăoani, efectuate în cadrul proiectului ”Pe urmele lui Ștefan cel Mare” – un proiect tranfrontalier, derulat în parteneriat între CJ Vaslui, Consiliul Raional Hâncești – Republica Moldova, precum și alți parteneri – sunt în toi, iar finalizarea obiectivului va aduce elemente cu totul speciale acestui reper istoric și cultural al Vasluiului.

Puțin sunt cei care știu că, pe lângă reabilitarea ansamblului monumental, vor fi  realizate pentru publicul vizitator și alte elemente, deosebit de interesante și necesare pentru sporirea interesului fațî de acest obiectiv reprezentativ al județului Vaslui.

Conform proiectului, pe lângă restaurarea și conservarea statuii și a celor două basoreliefuri, aici va fi construit și un parc tematic, numit ”Ctitorii Ștefaniene”, care va cuprinde simbolistica a 8 cetăți construite de Ștefan cel Mare și Mănăstirea Putna, locul unde a fost înmormântat Domnitorul.

De asemenea, va fi construit un Teatru de Vară, cu o capacitate de 350 de locuri, pentru evenimente culturale și artistice. Va fi apoi amenajat un spațiu special pentru expoziții cu produse tradiționale. 

”Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea durabilă economiei de frontieră, prin promovarea și valorificarea patrimoniului cultural și istoric din zona transfrontalieră Vaslui – Hîncești”

Durata de execuție a întregii lucrări este de 12 luni, iar anul acesta, din primăvară, ansamblul monumental de la Băcăoani a fost închis publicului, întrucât s-a dat startul lucrărilor. Activitățile de conservare, reabilitare și construcție se vor întinde inclusiv pe parcursul anului 2023.

”O altă inițiativă finanțată tot prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020 și asociată acestei achizții este proiectul ”Ștefan cel Mare, istorie comună, patrimoniu comun, Soroca – Vaslui”, aflat de asemenea în implementare. Acesta are ca obiectiv restaurarea platoului de recreere aflat la baza grupului statuar, ce conține și două fântâni arteziene de mari dimensiuni, care se întinde de la limita cu drumul național DN 24 până la baza scării și a obeliscului din bronz, aflat pe axa monumentului pe partea opusă a drumului național DN 24”, se arată în conținutul proiectului aflat în plină implementare.

”Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea durabilă economiei de frontieră, prin promovarea și valorificarea patrimoniului cultural și istoric din zona transfrontalieră Vaslui – Hîncești. Scopul final al proiectului este de a crește gradul de atractivitate al județului Vaslui și, respectiv, al raionului Hîncești, pentru turiștii care tranzitează această zonă transfrontalieră”, a spus președintele Consiliului Județean Vaslui, DUMITRU BUZATU.   


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Vaslui

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top