Connect with us

Tinerii MEDICI nu vin la VASLUI! DSP-ul lansează apeluri, iar primarii modernizează DISPENSARELE, însă, deocamdată, fără rezultat

Vaslui

Tinerii MEDICI nu vin la VASLUI! DSP-ul lansează apeluri, iar primarii modernizează DISPENSARELE, însă, deocamdată, fără rezultat

Primarii de comune se străduiesc să modernizeze clădirile dispensarelor medicale umane, să asigure decontarea transportului și, pe alocuri, în funcție de posibilități, să ofere spații de cazare medicilor de familie, însă tinerii specialiști au devenit atât de greu de găsit, încât nici măcar apelurile publice frecvente ale DSP Vaslui nu reușesc să atragă absolvenții de Medicină în localitățile vasluiene.

Șefa DSP Vaslui a făcut recent un nou apel public, în speranța că tinerii specialiști nu vor ocoli județul: ”Așteptăm medicii care au terminat rezidențiatul și au dat specialitatea, să se îndrepte și spre județul Vaslui, a transmis MIHAELA VLADA, șefa DSP Vaslui. 

”Suntem într-o penurie de medici de familie. Medici de familie tineri avem foarte puțini, medici pensionari din ce în ce mai mulți. În apreciem, pentru că marea majoritate doresc să continue activitatea, având în vedere că nu au cui preda această activitate și nu pot lăsa populația fără servicii medicale primare. Așteptăm medicii care au terminat rezidențiatul și au dat specialitatea, să se îndrepte și spre județul Vaslui, având în vedere că foarte mulți primari din județ s-au aplecat asupra laturii privind sănătatea și au încercat să organizeze, să construiască chiar cabinete medicale bine dotate și cu toate condițiile de autorizare, a spus șefa DSP Vaslui, MIHAELA VLADA.

Atât cât le stă în putință. primarii din județul Vaslui au căutat să investească în infrastructura medicală a localităților păstorite. Ar mai fi nevoie de măcar 130 de medici de familie, față de cât sunt acum activi, pentru a putea acoperi corespunzător nevoile tuturor localităților din județ, spun oficialii DSP Vaslui. 

Primarii din județul Vaslui s-au străduit să investească în infrastructura medicală, cu speranța că medicii vor veni să lucreze în mediul rural, iar condițiile găsite nu vor fi un impediment pentru a rămâne

De pildă, în comuna Bălteni a fost modernizată clădirea Dispensarului medical uman, care ajunsese o ruină, după o existență de 100 de ani.

”Intreg proiectul a fost realizat prin PNDL2. Noul dispensar beneficiază  de toate utilităţile, centrală termică, apă, canalizare, spații de depozitare,”, a declarat RELU BRAȘOVEANU, primarul comunei Bălteni.

La Fălciu, de asemenea, s-a modernizat Dispensarul și s-a făcut și un centrul medical, printr-un proiect în valoare de 4,1 milioane de lei. Clădirea veche de zeci de ani nu mai fusese demult reabilitată, iar acum are toate condițiile, ca la oraș. Prin CNI, de asemenea, în județ sunt reabilitate alte șapte Dispensare medicale umane, la Blăgești, Boțești, Drânceni, Perieni, Bârzești, comuna Ștefan cel Mare, Tătărăni și Zăpodeni. La Berezeni, iarăși, s-a realizat un Dispensar modern, așa cum rar se întâlnește chiar și la oraș, iar scopul a fost ca medicii să nu aibă niciun motiv să plece din comuna Berezeni.

”Este mare lucru ca într-o comună să fie un medic de familie, să aibă oamenii la cine cere un sfat, unde să se poată adresa imediat”

”Este un moment important, încărcat de emoții, credeți-mă. Întreaga comunitate avea nevoie de acest obiectiv și trebuia de mult timp să îl reabilităm. Într-un timp record, de nici trei luni, am reușit să modernizăm localul și să oferim condiții decente și funcționale medicilor din comună. Este o clădire care poate fi una dintre cele mai importante clădiri-dispensar medical din județ. Felicit constructorul pentru realizare, este un dispensar cu condiții europene. Nu am crezut că o să reușească să dea la cheie lucrarea într-un timp atât de scurt. Este mare lucru ca într-o comună să fie un medic, să aibă oamenii unde cere un sfat, unde se pot adresa imediat, unde pot primi un tratament și un prim ajutor. Noi, ca Primărie, trecem în rândul priorităților de maximă importanță Sănătatea, așa că investițiile în acest sector nu vor fi niciodată prea multe sau prea constisitoare”, a declarat TOADER DIMA, primarul comunei Berezeni.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Vaslui

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top