Connect with us

Un nou PROIECT comun SOROCA-VASLUI pentru Statuia Ecvestră a lui Ştefan cel Mare

Vaslui

Un nou PROIECT comun SOROCA-VASLUI pentru Statuia Ecvestră a lui Ştefan cel Mare

Consiliul Judeţean Vaslui scoate la licitaţie execuţia unor lucrări în cadrul unui proiect realizat în parteneriat cu Raionul Soroca, din Republica Moldova

Proiectul „Ștefan cel Mare- istorie comună, patrimoniu comun, Soroca- Vaslui”, a fost depus pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Comun România Republica Moldova 2014-2020, de Raionul Soroca din Republica Moldova, în parteneriat cu Județul Vaslui si Muzeul Județean Vaslui.

Judetul Vaslui deține Ansamblul monumental „Statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare”, amplasat în localitatea Băcăoani, comuna Muntenii de jos, în scris în lista monumentelor istorice.

Ansamblul este compus din 3 părți: –statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare aflată pe o colină, la capătul unei alei cu trepte străjuite de o parte și de alta de două basoreliefuri din bronz; –un platou de recreere la baza grupului statuar cu două fântîni arteziene de mari dimensiuni, care se întinde de la limita cu drumul național DN 24 până la baza scărilor; -un obelisc din bronz aflat pe axa monumentului pe partea opusă a drumului național DN 24.

Prin procedura de achiziţie ce se doreşte a fi finalizată pe 7 iunie sunt vizate platoul de recreere şi obeliscul din bronz, în condiţiile în care autoritatea judeţeană consideră că sunt necesare lucrări de restaurare şi conservare, iar, în plus, se doreşte construirea unui punct de informare turistică.

Valoarea estimată a investiţiei este de 2.069.018 lei, iar criteriul de atribuire va fi preţul cel mai scăzut. Remintim că, recent, News Moldova a relatat despre o altă procedură de achiziţie pentru lucrări la acelaşi ansamblu monumental.

Situat în partea de nord-est a Republicii Moldova, raionul Soroca se învecinează cu raioanele Donduşeni (la nord), cu Drochia (la vest), Floreşti (la sud), Camenca (la est) şi Iampol (Ucraina). Este mărginit în partea de est de râul Nistru,parțial navigabil pe această porțiune.
Localitățile raionului cuprind o parte din Câmpia Sorocii, care ajunge până la Nistru, formând nişte canioane de piatră spectaculare.

Perla de la Nistru este fără îndoială Cetatea medievală Soroca (1499, executată conform „Proporției de Aur”, adică potrivit regulilor armoniei), care ademeneşte turiştii în nordul Moldovei. Însă, puțini cunosc că pe teritoriul raionului Soroca au mai fost descoperite cetăți antice şi medievale timpurii mult mai vechi.

în destinația turistică Soroca mai pot fi vizitate 5 mănăstiri cu o istorie bogată: „Adormirea Maicii Domnului” (1729, Cosăuți), „Sf. Treime” (1777,Rudi), „Înălțarea Sfintei Cruci” (Stoicani), „Vera, Nadejda, Liubov şi maica lor Sofia” (Căinarii Vechi) şi Inundeni.


Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Vaslui

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top