fbpx
Connect with us

Vameșii și polițiștii de frontieră acuzați de LUARE DE MITĂ au fost trimiși în judecată

Vameșii și polițiștii de frontieră acuzați de LUARE DE MITĂ au fost trimiși în judecată - News Moldova

Vaslui

Vameșii și polițiștii de frontieră acuzați de LUARE DE MITĂ au fost trimiși în judecată

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Procurorii DNA Iași au dispus trimiterea în judecată sub control judiciar, a 27 de persoane, 13 lucrători vamali și 14 agenți ai poliției de frontieră. Aceștia, la data faptelor, își desfășurau activitatea în birourile vamale și punctele de frontieră din localitățile Albița, Oancea, Sculeni, Stânca-Costești, Iași și Borș, iar în sarcina lor s-a reținut comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată

Printre lucrătorii de la toate frontierele vizate s-au aflat infiltrați, o perioadă îndelungată, oameni ai DNA. Astfel, au fost descoperiți, de la Albița, trei vameși: doi bărbați și o femeie, care era șefă de tură. Cei doi vameși vasluieni sunt indisponibilizați și puși sub control judiciar, în timp ce șefa de tură nu are voie să ia legătura cu niciun inculpat, ea fiind cercetată în libertate, fiind doar suspectă.“În cauza mediatizată princomunicatele 42/VIII/3 din 17 ianuarie 2023și44/VIII/3 din 18 ianuarie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a 27 de persoane, 13 lucrători vamali și 14 agenți ai poliției de frontieră care la data faptelor își desfășurau activitatea în birourile vamale și punctele de frontieră din localitățile Albița, Oancea, Sculeni, Stânca-Costești, Iași și Borș, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 01 iulie 2021 – 12 septembrie 2022, inculpații menționați mai sus, în calitate de lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.

În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, la data de 27 februarie 2023, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, la data faptei lucrător vamal în cadrul Direcției Regionale Vamale Galați – Biroul Vamal de Frontieră Oancea, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 (trei) ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi.

Activitățile descrise au fost desfășurate în cadrul unei acțiuni în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (agenție a Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală). De asemenea, procurorii anticorupție au mai beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și a IGPR – Direcția de Operațiuni Speciale“, se arată în comunicatul DNA.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top