fbpx
Connect with us

Vasluienii RECLAMĂ corupția din Primărie. Serviciul Județean Anticorupție, partener al Primăriei în proiecte europene 

Primaria Vaslui 1 scaled 1 scaled - News Moldova

Vaslui

Vasluienii RECLAMĂ corupția din Primărie. Serviciul Județean Anticorupție, partener al Primăriei în proiecte europene 


Procurorii Anticorupție, al căror principal scop îl reprezenta înlăturarea corupției din rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne, și-au extins aria de acțiune

Descinderile acestora au vizat cele mai mari focare de corupție, precum contrabanda de țigări, de funcționari publici care au luat mită, de angajări pe nepotisme, demonstrându-și, astfel, profesionalismul.

De un astfel de Serviciu Județean Anticorupție beneficiază și județul Vaslui. Serviciul este însă aproape inexistent: nici un corupt trimis după gratii, nici o descindere, nici o conferință de presă, nici un bilanț.

Se știe că Vasluiul este unul dintre cele mai sărace județe din țară. Un județ în care banii și pilele au puterea de decizie. Un județ în care, paradoxal, Serviciul Județean Anticorupție (SJA) se ocupă cu campanii de informare și activități de prevenire cu copiii.

Anticorupția a devenit partener în proiecte finanțate de Uniunea Europeană și are responsabilitatea de a oferi instruire personalului din instituțiile publice. Sunt atrase fonduri europene semnificative, se organizează cursuri despre combaterea corupției, iar la finalul acestora se obține certificatul ISO, care este foarte important pentru instituții. De asemenea, sunt acordate diplome pentru persoanele care demonstrează integritate, însă acestea sunt oferite în mod sporadic. Toată lumea pare să fie mulțumită de această inițiativă.

În prezent, Primăria Vaslui derulează un proiect în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție, prin intermediul SJA Vaslui. Proiectul are ca obiective instruirea și certificarea a 180 de angajați ai primăriei conduse de Vasile Pavăl în privința prevenirii corupției, precum și efectuarea unui studiu privind percepția cetățenilor și a personalului din administrația publică referitor la problemele legate de corupție.

Studiul a fost publicat pe site-ul Primăriei municipiului Vaslui, prezentând corupția din cadrul instituției ca pe ceva inofensiv.

Totuși, pentru a evalua nivelul real de corupție perceput de cetățenii din Vaslui în ceea ce privește primăria, este suficient să ne uităm la comentariile postate pe pagina de Facebook a instituției cu ocazia posturilor scoase la concurs, precum și la plângerile depuse la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui de către vasluienii care au fost constrânși să ofere mită pentru a-și deschide propria afacere sau pentru alte servicii din cadrul primăriei. Este important de menționat că acest studiu a fost realizat cu cheltuieli considerabile.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top