fbpx
Connect with us

Oficial american, despre atentatul de pe 3 ianuarie: ”SUA a furnizat Iranului o avertizare în privat asupra unei ameninţări teroriste în interiorul frontierelor iraniene”

Oficial american, despre atentatul de pe 3 ianuarie: ”SUA a furnizat Iranului o avertizare în privat asupra unei ameninţări teroriste în interiorul frontierelor iraniene” - News Moldova

International

Oficial american, despre atentatul de pe 3 ianuarie: ”SUA a furnizat Iranului o avertizare în privat asupra unei ameninţări teroriste în interiorul frontierelor iraniene”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Guvernul american a comunicat în mod confidențial Iranului despre riscul unui atac înaintea dublului atentat sinucigaș revendicat de gruparea Stat Islamic în Kerman, pe 3 ianuarie, în care au pierit aproximativ 90 de persoane, conform declarațiilor unui oficial american, citat de AFP și Reuters, informează Agerpres

Înaintea atacului respectiv, un oficial sub acoperirea anonimatului a dezvăluit că SUA au avertizat în secret Iranul cu privire la o amenințare teroristă iminentă în interiorul granițelor sale. Nu au fost furnizate detalii cu privire la momentul transmiterii acestui mesaj către Iran, canalul de comunicare sau autorul acestei avertizări.

Dublul atentat sinucigaș s-a produs în orașul Kerman din sudul Iranului în timpul unei ceremonii comemorative desfășurate în apropierea mormântului generalului Qassem Soleimani, fostul arhitect al operațiunilor militare iraniene din Orientul Mijlociu, ucis într-un atac american în ianuarie 2020 în Irak.

Atacul a provocat decesul a aproximativ 90 de persoane, inclusiv femei și copii, conform autorităților iraniene. Oficialul american a subliniat că această avertizare face parte dintr-o politică „de lungă durată” adoptată de guvernele succesive ale SUA, având ca scop prevenirea unor atacuri teroriste împotriva altor guverne vizate.

El a evidențiat preocuparea pentru viețile nevinovate și a menționat că SUA furnizează avertismente pentru a evita pierderea de vieți în astfel de atacuri teroriste. Relațiile diplomatice dintre SUA și Iran sunt tensionate, iar SUA acuză Iranul de sprijinire a terorismului în lume, colaborând cu grupări precum Hamasul palestinian, Hezbollahul libanez sau rebelii houthi din Yemen și grupări pro-Iran din Irak.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top