fbpx
Connect with us

Deputatul Oana BULAI: „Am votat pentru acceptarea Convenţiei globale UNESCO pentru recunoaşterea calificărilor din învăţământul superior”

Deputatul Oana BULAI: „Am votat pentru acceptarea Convenţiei globale UNESCO pentru recunoaşterea calificărilor din învăţământul superior” - News Moldova

Neamt

Deputatul Oana BULAI: „Am votat pentru acceptarea Convenţiei globale UNESCO pentru recunoaşterea calificărilor din învăţământul superior”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Exinderea accesului la învățământul superior din întreaga lume, facilitând schimburile internaționale de studenți, profesori, cercetători și solicitanți de locuri de muncă

Deputatul PSD de Neamț, Oana Bulai a participat ieri (30.01 n.r.) la ședința Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților. În cadrul ședinței s-a votat acceptarea Convenţiei globale UNESCO pentru recunoaşterea calificărilor din învăţământul superior, adoptată la Paris la 25 noiembrie 2019.

„Am participat astăzi la ședința Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților. Am votat pentru acceptarea Convenţiei globale UNESCO pentru recunoaşterea calificărilor din învăţământul superior, adoptată la Paris la 25 noiembrie 2019.
Pe înțelesul tuturor, vorbim de crearea unui cadru normativ internațional, în felul acesta să putem facilita mobilitatea academică și profesională în celelalte țări care au acceptat prevederile acestei convenții”, a declarat deputatul PSD de Neamț, Oana Bulai.

Astăzi, peste 5,3 milioane de studenți își urmează studiile superioare în străinătate. Aceasta reprezintă 2 din 100 de studenți, iar jumătate dintre ei studiază în afara regiunii lor de origine. Creșterea rapidă a mobilității internaționale la nivel universitar este probabil să continue.

În noiembrie 2019, Convenția globală privind recunoașterea calificărilor în domeniul învățământului superior a fost adoptată de cea de-a 40-a sesiune a Conferinței generale a UNESCO, făcându-l primul tratat al Națiunilor Unite privind învățământul superior cu un domeniu global.

Convenția globală este concepută pentru a facilita mobilitatea academică internațională și pentru a promova dreptul indivizilor de a avea calificările de învățământ superior evaluate prin maniere corecte, transparente și nediscriminatorii.

Acesta își propune să extindă accesul la învățământul superior din întreaga lume, facilitând schimburile internaționale de studenți, profesori, cercetători și solicitanți de locuri de muncă. Convenția globală va consolida, de asemenea, cooperarea internațională în învățământul superior și va contribui la creșterea calității sale la nivel mondial.

UNESCO solicită statelor membre să ratifice Convenția globală privind învățământul superior și să contribuie la transformarea mobilității academice internaționale și a recunoașterii calificărilor într-o realitate pentru milioane de persoane din întreaga lume.

Definirea termenilor Convenţiei globale UNESCO pentru recunoaşterea calificărilor din învăţământul superior

Acces (la învățământul superior): dreptul acordat oricărei persoane care deține o calificare de a aplica și de a fi luat în considerare pentru admiterea la un nivel de învățământ superior.

Admitere (la instituții și programe de învățământ superior): actul sau sistemul prin care solicitanților calificați li se permite să urmeze studii într-o instituție și/sau într-un anume program de învățământ superior.

Asigurarea calității: un proces continuu de evaluare a calității unui sistem, a unei instituții sau a unui program de învățământ superior de către autoritatea sau autoritățile competente pentru a asigura părților interesate că standardele educaționale satisfăcătoare sunt menținute și îmbunătățite permanent
Autoritate competentă: persoană fizică sau entitate care are autoritatea, capacitatea sau puterea legală de a îndeplini o funcție desemnată

Cadrul calificărilor: un sistem de clasificare, publicare și organizare a calificărilor a cărui calitate
este validată în funcție de un set de criterii.

Diploma comună internațională: un tip de diplomă care atestă educația transfrontalieră; o singură diplomă recunoscută și/sau autorizată și conferită în comun de cel puțin două instituții de învățământ superior aparținând mai multor țări, la finalizarea unui program integrat, coordonat și oferit în comun.

Documentul integral poate fi studiat AICI!


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top