fbpx
Connect with us

VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț

VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț - News Moldova

Neamt

VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


News Moldova va derula o campanie de conștientizare în perioada următoare denumită:

 VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA

Vom încerca să obținem opiniile pacienților care s-au tratat în unitățile spitalicești din județele Moldovei. În mod constant, News Moldova a prezentat investițiile care se realizează în aceste spitale, însă vrem să aflăm de la pacienți cum apreciază profesionalismul și atitudinea doctorilor cu care au interacționat.

Cum a răspuns sistemul sanitar din Regiunea Moldovei nevoilor dumneavoastre medicale?

Veniturile cadrelor medicale au crescut considerabil în România. S-a ajuns la o situație de normalitate în privința grilelor de salarizare. Cu toate acestea, foarte mulți medici își practică meseria în paralel și la cabinetele medicale private (proprii sau nu). Am primit semnale că tot mai des, la nivel de practică curentă, pacienții care vin pentru tratament în spitalele publice sunt chemați, în urma unui consult sumar, la cabinetele private ale medicilor.

Pacienții sunt obligați astfel să achite pe lângă plățile lunare reținute din salarii și costuri suplimentare la cabinetele medicilor.

Este moral, este deontologic corect și până la urmă cât este de legală această constrângere devenită practică curentă în România??

Vom analiza, prin această campanie, toate spitalele din Regiunea Moldovei, unitate cu unitate și așteptăm mesajele voastre, în privat, pentru a înțelege cu acuratețe amploarea acestui fenomen.

La finalul campaniei, în funcție de mesajele dumneavoastră – a experiențelor pe care le-ați avut în spitale, vom prezenta public concluziile Ministrului Sănătății. 

CONFIDENȚIALITATEA MESAJELOR DUMNEAVOASTRĂ VA FI PE DEPLIN RESPECTATĂ !!

 Asteptăm mesajele Dvs pe adresa de email: office@newsmoldova.ro

Spitalul Județean de Urgență  Piatra Neamț

Este ”unitatea cu cel mai mare grad de competență din județ și are gama cea mai largă de specialități medicale. Cuprinde 14 secții și 17 compartimente, cu 883 de paturi pentru persoanele internate și 32 de paturi pentru spitalizările de zi”.

Așa sună cartea de vizită a spitalului principal din județul Neamț. Numărul de paturi a scăzut din 2010, când spitalul avea 1.039. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț cuprinde peste 30 de secții și compartimente care acoperă specializările necesare unui spital generalist de nivel județean.

Spitalul are o infrastructură depășită, mărturie fiind tragica moarte a 10 pacienți bolnavi de COVID 19 la secția ATI a SJU Neamț.

Proiecte și investiții la actualul SJU Neamț. Se prefigurează construirea unui nou spital județean

În prezent, au fost alocate 21 milioane de lei pentru noul Spital Județean Neamț. La actualul spital, Secția de Oncologie a intrat în renovare.

Managerul Alexandru Filimon a declarat:

Contractul de atribuire a proiectului a fost câștigat de firma Luxuria Aedificium din București și ar fi trebuit ca lucrările să înceapă în aprilie, dar asta se va întâmpla în data de 2 mai. Mutarea bolnavilor a fost o problemă, n-avem spații disponibile și au fost idei de mutare a secției la Roznov, la Bicaz, în clădirea de pe strada Ștefan cel Mare, dar nu le-am luat în considerare. Secția rămâne la spitalul județean! Chiar săptămâna trecută am vorbit cu medicii șefi din spitalul vechi și cu acceptul și suportul dumnealor, vom muta Oncologia în pavilionul vechi. Nu e ideal, dar se vor respecta circuite, numărul de paturi pe saloane. Restrângem cabinetele medicilor, magazii și alte spații pe care le mai putem folosi. Eu sunt bucuros că am găsit înțelegerea medicilor, perioada este scurtă, până la sfârșitul acestui an lucrările la Oncologie trebuie finalizate”.

Referitor la proiectele din spital, managerul unității a oferit o sinteză: „În prezent, proiectele la care lucrăm sunt de renovare completă a grupurilor sanitare în Pavilionul Medical, ceea ce va duce la un confort sporit pentru pacienți și minimizarea infecțiilor asociate actului medical.

De asemenea, efectuăm reparații extensive la secția Psihiatrie, o secție aflată într-o clădire separată și care, din păcate, a fost neglijată din punct de vedere al mentenanței în ultimii 15 ani. Un alt proiect este acela de instalare a unui lift exterior pentru secția Boli Infecțioase.

Acum finalizăm unele detalii tehnice pentru a începe fundația și structura metalică. În anul care vine ne-am propus să facem documentații tehnice pentru centrale termice pentru fiecare pavilion în parte și dacă vom avea banii necesari, chiar instalarea unei centrale noi la una din clădiri. În plus, lucrăm cu o echipă de ingineri pentru a face proiectul tehnic pentru un nou rezervor de apă și de a moderniza stația de epurare.

Sunt implicat direct într-un proiect de finanțare prin POIM prin care sperăm să accesăm fonduri (2,15 milioane euro) pentru a îmbunătăți rețele de gaze medicale, rețeaua electrică și ventilația saloanelor în Pavilionul Chirurgical la etajele 3, 2 și 1.

VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț - News Moldova

Împreună cu specialiștii de la Consiliul Județean lucrez la proiectele pentru noul UPU și reabilitarea corpului C al Ambulatoriului Integrat de Specialitate. În acest moment consider că există o șansă reală de a începe reabilitarea Ambulatoriului în 2022.

Pe partea de lucrări de reparații, am prins în propunerea de buget pentru 2022, renovarea secției de Boli Infecțioase – grupuri sanitare și saloane de pacienți.  Este o secție care a dus greul pe toată perioada pandemiei și, deși sunt probleme legate de lucrul în zonele cu pacienți COVID, vom găsi o soluție pentru a renova această secție.

Trebuie să menționez că există un proiect pe care mi-am propus să-l reîncepem – este vorba de reabilitarea secției de Pediatrie. Este un proiect extrem de important pentru spital și comunitate și pentru care trebuie găsite soluții curente în așa fel încât să obținem fără probleme autorizația de funcționare la finalul lucrărilor. Sper ca până la sfârșitul lunii februarie să avem vești bune pentru locuitorii din oraș și, de ce nu, chiar pentru personalul secției, greu încercat în ultimii ani. În final, îmi doresc ca în anul următor să informatizăm cât mai mult din activitățile pe care le desfășurăm la spital, atât pe partea medicală, cât și pe partea administrativă.”

Situația materială a conducerii spitalului

SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT este condus de managerul ec. Alexandru Filimon. Acesta deține în declarația de avere o casă de locuit. Are o colecție de obiecte de artă dde 10 000 EUR. Are în conturi 100 000 CAD (dolari canadieni) și datorează 75 000 EUR. La capitolul venituri a înregistrat 142 000 RON.

VENITURI versus REZULTATE în SPITALELE din MOLDOVA: Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț - News Moldova

Directorul financiar contabil ec. Elena Murariu deține în declarația de avere 2 apartamente, 1 automobil Toyota, datorează 26 000 EUR și 12 000 RON. A avut venituri cumulate de peste 44 000 RON.

Așadar SJU Neamț a ajuns la o limită a activității iar conducerea județeană dorește să construiască un nou spital. Evident, lucrarea de anvergură este de durată și până atunci, nu trebuie neglijate investițiile nici la actualul spital.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top