fbpx
Connect with us

A ieșit pe ușa din dos la IAȘI dar a intrat pe ușa din față la SUCEAVA! Implicațiile familiei ADOMNIȚEI la PRIMĂRIA SUCEAVA

A ieșit pe ușa din dos la IAȘI dar a intrat pe ușa din față la SUCEAVA! Implicațiile familiei ADOMNIȚEI la PRIMĂRIA SUCEAVA - News Moldova

Suceava

A ieșit pe ușa din dos la IAȘI dar a intrat pe ușa din față la SUCEAVA! Implicațiile familiei ADOMNIȚEI la PRIMĂRIA SUCEAVA

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Contracte în serie la primăria SUCEAVA pentru AGACON SRL, firmă controlată de Bogdan ADOMNIȚEI, membru și în Comisia de URBANISM a municipalității

Recent, municipiul Suceava a încheiat un contract în valoare de 91.244,17 RON fără TVA, pentru o serie de reparații la două parcări subterane. Lucrările de renovări interioare la cele două parcări subterane constau în: desfaceri tencuieli, tencuieli impermeabile, gletuiri, placaje gips carton și vopsitorii cu var lavabil și vopsea.

Firma care se va ocupa de lucrări este AGACON SRL din Pătruți SUCEAVA. 

Obiectul principal de activitate al firmei este „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. Cu un număr mediu de 17 anagajați, firma suceveană a reușit să declare pentru anul 2019 un profit net de 16.834 RON la o cifră de afaceri de 3.028.320 RON. 

Administratorul firmei este Lucian Avram, dar acțiuni în firmă mai dețin și Bogdan Girigan și arhitectul Bogdan Constantin ADOMNIȚEI, fratele fostului ministrul liberal al educației, Cristian Adomniței. 

A ieșit pe ușa din dos la IAȘI dar a intrat pe ușa din față la SUCEAVA! Implicațiile familiei ADOMNIȚEI la PRIMĂRIA SUCEAVA - News Moldova

De asemenea, Bogdan Constantin ADOMNIȚEI este și membru în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din Suceava. 

ȘCOALA „politică” Relu FENECHIU! Cum au evoluat discipolii săi: Mugur COZMANCIUC, Cristi ADOMNIȚEI, Tudor CHIUARIU, Radu PRISACARU și Costel ALEXE

Contract de peste 3.000.000 de RON la Primăria Suceava pentru AGACON SRL, pentru reabilitarea Colegiului Tehnic „Petru Mușat”

Pe parcursul anilor 2020 – 2021, prin licitație deschisă, AGACON SRL a obținut 3 contracte în valoare totală de aproape 4.500.000 RON.

Unul dintre cele 3 contracte câștigate a fost cu primăria municipiului Suceava. Astfel, municipalitatea a plătit către AGACON SRL 3.160.051,79 RON fără TVA pentru reabilitarea și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Tehnic „Petru Mușat”.

A ieșit pe ușa din dos la IAȘI dar a intrat pe ușa din față la SUCEAVA! Implicațiile familiei ADOMNIȚEI la PRIMĂRIA SUCEAVA - News Moldova

Anul acesta, prin încredințare directă, firma controlată de Bogdan ADOMNIȚEI a primit două contracte de la primăria Suceava de unde a încasat peste 967.000 RON. 

În 2020 AGACON SRL a bifat 13 contracte cu STATUL, toate încredințate prin atribuire directă. Din cele 13 contracte firma de construcții din Suceava a încasat circa 1.800.000 RON. 

3 contracte de circa 879.458 RON încredințate direct către AGACON SRL de primăria Suceava 

Din cele 13 contracte ale firmei AGACON SRL 3 au fost încheiate cu primăria municipiului SUCEAVA. Desfășurat, cele 3 contracte sunt:

  • Lucrări de reparații spațiu situat în municipiul Suceava, Strada N. Bălcescu, nr.2 – valoare contract fără TVA – 400.000 RON;

Descrierea contractului:  Spațiul care face obiectul lucrărilor de reparații are o suprafață de 290,07 mp și aparține domeniului privat al Municipiului Suceava. Lucrările de reparații vor fi efectuate în vederea creării spațiilor de funcționare în condiții optime a serviciilor din cadrul Primăriei municipiului Suceava. În acest sens, se impune ca la acest spațiu să se realizeze lucrări de reparații la instalațiile electrice, instalațiile termice, instalațiile sanitare, precum și realizarea unor lucrări de compartimentare, pentru ca în acest spațiu să se poată desfășura activități compatibile cu cele desfășurate în cadrul Direcției Municipale de Evidență a Persoanelor.

  • Lucrări de reparații clădire sediu administrativ, Hala Lactate, Vestiare Personal – Piața Ițcani – valoare contract fără TVA – 399.736,08 RON;

Descrierea contractului: Lucrări de reparații, renovare și modernizare spații – Piața Agroalimentară Ițcani. Lucări de reparații clădire Piață Agroalimentară Ițcani și amenajări exterioare.

  • Reparații grupuri sanitare și camere CT aparținând DAP – valoare contract fără TVA – 79.725,63 RON;

Descrierea contractului: Lucrări la grupuri sanitare, birouri, hala piață și camere centrale.

În 2019, AGACON SRL a obținut un număr de 10 contracte cu instituțiile statului de unde a încasat peste 800.000 RON. 

A ieșit pe ușa din dos la IAȘI dar a intrat pe ușa din față la SUCEAVA! Implicațiile familiei ADOMNIȚEI la PRIMĂRIA SUCEAVA - News Moldova

Calitatea de membru în Comisia Tehnică de Urbanism Suceava a arhitectului Bogdan Adomniței NU este un impediment pentru municipalitate să încheie contracte cu firmele controlate de acesta

După cum spuneam și mai sus, acționar în firma AGACON SRL este și Bogdan Constantin ADOMNIȚEI, membru și în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism  Suceava. De asemenea, se observă și apetența firmei AGACON SRL la contractele cu primăria Suceava.

În acest context, jurnaliștii News Moldova au solicitat un punct de vedere oficial din partea primăriei Suceava. Întrebat cum comentează faptul că Bogdan ADOMNIȚEI este și membru în Comisia de Urbanism a municipiului Suceava și abonat la contracte cu această instituție de stat, prin firma AGACON SRL, viceprimarul Lucian HARȘOVSCHI ne-a declarat că:

A ieșit pe ușa din dos la IAȘI dar a intrat pe ușa din față la SUCEAVA! Implicațiile familiei ADOMNIȚEI la PRIMĂRIA SUCEAVA - News Moldova„Eu acum aud pentru prima data lucrurile acestea. Firma care a câștigat, nu știu cum a câștigat licitația, dar ce treabă are Comisia Tehnică cu asta?! Comisia Tehnică avizează construcții noi în oraș și așa mai departe. Este incompatibilitate?! Legal nu, moral… 

Cei din Comisia Tehnică oferă un aviz consultativ pe anumite proiecte de urbanism, ei nu sunt remunerați, din ce știu eu. Nu are treabă una cu alta”.

Cât despre numeroasele contracte încheiate între Primăria Suceava și AGACON SRL, viceprimarul Lucian HARȘOVSCHI a oferit un răpuns evaziv, fără explicații clare.

„Noi nu știm acționarii din firme. Dacă cineva e în Comisia de Urbanism nu înseamnă că nu poate participa la licitații. Altceva nu știu, cei de la Achiziții se ocupă. În general spun, nu cred că are treaba una cu alta”, a mai declarat Lucian HARȘOVSCHI.

Bogdan ADOMNIȚEI:Nu văd, nici măcar moral, vreo problemă”

De asemenea, l-am contactat și pe Bogdan ADOMNIȚEI pentru un punct de vedere. Din perspectiva acestuia, nu există nicio problemă cu privire la faptul că pe de o parte este membru în Comisia Tehnică de Urbanism a municipiului Suceava și pe de altă parte bifează contract după contract cu primăria Suceava.

A ieșit pe ușa din dos la IAȘI dar a intrat pe ușa din față la SUCEAVA! Implicațiile familiei ADOMNIȚEI la PRIMĂRIA SUCEAVA - News Moldova„Nu văd care e problema, e o chestiune tehnică, eu în calitate de arhiect fac parte Ordinul Arhitecților. Nu văd de ce este o problema. Chiar și moral nu văd a fi o problemă. Comisia Tehnică ia decizii asupra lucrărilor care alți beneficiari vor să le avizeze la primărie. Ce legătură are cu investițiile primăriei. Chiar nu văd, nici măcar moral, vreo problemă”, ne-a declarat Bogdan ADOMNIȚEI.

MOLDPROIECT ASD SRL, a altă firmă a lui Bogdan ADOMNIȚEI abonată la contracte pe bani publici

În paralel cu acțiunile din cadrul firmei AGACON SRL, Bogdan ADOMNIȚEI deține și propria firmă de arhitectură, MOLDPROIECT. Și de pe această firmă ADOMNIȚIEI beneficiază de numeroase contracte cu statul. 

În 2008, pe vremea când fratele acestuia, Cristian ADOMNIȚEI, era Ministrul al Educației, presa locală relata cum acesta redirecționa sume importante de la minister în conturile firmei MOLDPROIECT ASD SRL. 

În perioada în care liberalul Cristian Adomniței a fost ministru al Educației, Bogdan Adomniței, prin firmele pe care le deține, a încasat bani de la minister. Afacerile s-au derulat în județul Suceava, unde Adomniței s-a nascut și unde locuiește familia sa. Banii au ajuns în conturile firmei MOLDPROIECT ASD SRL , prin Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, finanțată de Ministerul Educației.

 Moldoproiect ASD SRL, din Suceava, s-a lipit pe vremea aceia de mai multe contracte pe bani proveniți de la ministerul pe care-l conducea fratele său.

Cristian ADOMNIȚEI, fost ministru al Educației condamnat la închisoare cu executare

Cristian ADOMNIȚEI este un om politic, membru al PNL. Acesta a ocupat în trecut atât funcția de președinte al PNL Iași, cât și cea de președinte a Consiliului Județean Iași în perioada 2012 – 2015.

Din 2007 și până în octombrie 2008, Crisitian Adomniței a fost Ministru al Educației.

A ieșit pe ușa din dos la IAȘI dar a intrat pe ușa din față la SUCEAVA! Implicațiile familiei ADOMNIȚEI la PRIMĂRIA SUCEAVA - News MoldovaAnul trecut, fostul ministru al Educației a fost condamnat la 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare, în primă instanță, în Dosarul Albumul, pentru fapte comise în calitate de şef al Consiliului Judeţean Iaşi. Potrivit News.ro, dosarul vizează unele nereguli referitoare la un contract pe care CJ Iaşi l-a încheiat cu o firmă, pentru promovarea judeţului.

Alte trei persoane au fost condamnate în acelaşi dosar la pedepse cu închisoarea cuprinse între 4 ani şi 4 luni şi 4 ani şi 7 luni.

Astfel, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu, ambele funcţionare în cadrul CJ, au fost condamnate la câte patru ani şi patru luni de închisoare, în timp ce Letiţia Popa, administrator de firmă, va sta după gratii patru ani şi şapte luni.

Cristian Adomniței a fost acuzat de procurorii DNA de favorizarea faptuitorului şi fals intelectual într-un dosar privind nereguli referitoare la un parteneriat cu o firma privată care a avut ca obiect promovarea judeţului.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top