fbpx
Connect with us

Casa Corpului Didactic Suceava, proiect ABANDONAT, O GAURĂ NEAGRĂ pentru fondurile Ministerului Educaţiei

Casa Corpului Didactic Suceava, proiect ABANDONAT, O GAURĂ NEAGRĂ pentru fondurile Ministerului Educaţiei - News Moldova

Suceava

Casa Corpului Didactic Suceava, proiect ABANDONAT, O GAURĂ NEAGRĂ pentru fondurile Ministerului Educaţiei

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Un proiect promiţător în acte, un schelet răzleţ pe dealul Şcheii

Casa Corpului Didactic Suceava, o clădire în care Ministerul Educaţiei a investit 2,5 milioane lei, în loc să fie un sediu administrativ funcţional, bântuie dealul din Şcheia, proiectul fiind lăsat în acelaşi stadiu deja de ani buni, şi anume, la gradul de construcţie de 38 %, fără a se ivi sorţi de izbândă în ceea ce priveşte finalizarea clădirii, darămite darea acesteia în folosinţă.

Actualmente, scheletul clădirii lăsate de izbelişte serveşte drept loc de depozitare a fânului şi grajd pentru oi.

Povestea acestui proiect eşuat, o gaură neagră pentru fondurile de la bugetul de stat, îşi are originile în anul 2010, atunci când, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ ) Suceava fiind Petru Carcalete, a primit aprobare proiectul de ridicare a unei noi Case a Corpului Didactic, clădirea administrativă urmând să fie ridicată pe un deal din comuna suceveană Şcheia.Proiectul urma să fie finalizat în termen de 3 ani.

Casa Corpului Didactic Suceava, proiect ABANDONAT, O GAURĂ NEAGRĂ pentru fondurile Ministerului Educaţiei - News Moldova

Casa Corpului Didactic Suceava – Cladirea nefinalizata de pe dealul comunei Scheia

Clădire administrativă ridicată într-o zonă uitată de lumefără drum de acces, fără utilităţi

Amplasamentul ridică semne de întrebare cu privire la oportunitatea investiţiei, întrucât zona aleasă pentru ridicarea clădirii (teren obţinut de către ISJ Suceava din partea Primăriei Şcheia), şi anume, la aproximativ şase kilometri de oraş şi la peste un kilometru de prima casă locuită, este pustie, fără a avea acces la drum şi fără a fi trase utilităţile.

Acest lucru înseamnă că urmau să fie costuri ridicate în privinţa racordării imobilului la utilităţi, acestea fiind incluse în costul estimat al întregului proiect, şi anume, circa două milioane de euro.

De altfel, cel puţin în etapa de evaluare a zonei în care urma să fie amplasată noua Casă a Corpului Didactic Suceava, Consiliul Local al Comunei Şcheia avea aprobat un Plan Urbanistic Zonal prin care în zonă urmau să se facă racordurile la utilităţi, deci reţelele urmau să fie înfiinţate/extinse, tocmai pentru ca noua clădire să beneficieze de acestea.

Cu toate acestea, ulterior, primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, a afirmat că nu-şi va aduce contribuţia la racordarea la utilităţi a clădirii.

Casa Corpului Didactic Suceava, proiect ABANDONAT, O GAURĂ NEAGRĂ pentru fondurile Ministerului Educaţiei - News Moldova

Primaria Comunei Scheia (foto stanga); Primarul comunei Scheia, Vasile Andriciuc (foto dreapta)

Noua Casă a Corpului Didactic – spaţiu multifuncţional, conform proiectului conceput

Pe foaie, proiectul promitea multe, clădirea cu demisol, parter şi două etaje urmând să fie prevăzută cu o bibliotecă la parter, trei depozite de carte, un birou destinat bibliotecarului şi o sală de lectură de 90 de metri pătraţi.

Cele două etaje erau concepute drept un spaţiu pentru birourile personalului, nefiind ignorate nici necesităţile de cazare ale oficialilor şi profesorilor invitaţi pentru diverse evenimente şi cursuri de formare, prin includerea în proiect a nouă camere de cazare şi a unui apartament.

Casa Corpului Didactic Suceava, proiect ABANDONAT, O GAURĂ NEAGRĂ pentru fondurile Ministerului Educaţiei - News Moldova

Casa Corpului Didactic Suceava – Aspect conform proiectului

Un garaj cu două locuri trebuia să fie amenajat la demisol, precum şi o zonă pentru centrala termică pe lemne.

Spaţiul permitea şi amenajarea unui centru de multiplicare, dar şi a unei spălătorii care să deservească oaspeţii cazaţi în cele nouă camere şi apartamentului clădirii administrative.

Un alt spaţiu care conferea atractivitate proiectului era cel din lateralul clădirii, acolo trebuind să se construiască un amfiteatru cu peste 300 de locuri, dat fiind că, pentru toate evenimentele semnificative din domeniul educaţional, se făcea apel la diverse săli închiriate (de exemplu, la Şcoala Creştină Filadelfia din Suceava).

Pentru o clădire multifuncţională din perspectiva activităţilor care se puteau desfăşura acolo, a fost gândită şi proiectarea unei parcări pe măsură, şi anume, de 200 de locuri.

Evoluţia lucrărilor

I.Etapa de proiectare

În parcursul evolutiv al acestui proiect, identificăm anul 2008, ca fiind anul în care s-a realizat studiul de fezabilitate, respectiv anul 2009, când Consiliul Local Şcheia a aprobat darea în folosinţă a suprafeţei de 0,5 ha de teren pentru construirea noii Case a Corpului Didactic.

În 2011, proiectul a fost avizat la nivel guvernamental şi doar din 2012 au început lucrările oprite brusc mai târziu.

II.Etapa de execuţie a lucrărilor de construcţie

Lucrări şi investiţii sistate, fonduri doar pentru serviciul de pază

Suma de 2,5 milioane de lei pe care a înghiţit-o clădirea s-a adunat treptat, din plăţile efectuate anual din 2012 şi până în prezent.Astfel, în 2012 Ministerul Educaţiei a alocat suma de 910.000 lei, în 2013, acelaşi obiectiv de investiţii a mai primit 590.000 de lei şi în 2014, 448.000 lei.

Din 2015, Ministerul Educaţiei nu a mai direcţionat fonduri înspre acest proiect, deşi în acel an promisese peste un milion de lei, iar în 2016, suma de 1,8 milioane de lei.Casa Corpului Didactic Suceava, proiect ABANDONAT, O GAURĂ NEAGRĂ pentru fondurile Ministerului Educaţiei - News Moldova

De altfel, chiar în acel an, în 2016, avusese loc abandonarea şantierului.În 2017, totuşi, conturile ISJ Suceava au fost încărcate cu 450.000 lei din fondurile Ministerului Educaţiei.

În 2018, ca şi cum nimeni nu ar fi luat act de lipsa de progres în privinţa lucrărilor de construcţie, Ministerul Educaţiei mai promisese suma de 45.000 de lei.

Cu toate acestea, fondurile Ministerului Educaţiei nu au mai ajuns cu aceeaşi lejeritate în conturile ISJ Suceava, drept pentru care, în 2017, clădirea, din lipsă de finanţare, a intrat în stare de conservare.

În perioada 2017-2020, în consecinţă, Ministerul Educaţiei a mai contribuit doar cu suma anuală de 100.000 de lei, rezervată asigurării pazei imobilului.

Dacă nu ar fi intervenit litigiul Şcoala Generală nr.6 Rădăuţi – Ministerul Educaţiei, proiectul s-ar fi putut finaliza

În 2018, în cadrul unei conferinţe de presă, inspectorul general de la acel moment al ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr, a precizat că pe componenta de execuţie urmau să mai fie investiţi, conform estimărilor din 2006, încă 3,69 milioane lei (dupa rectificarea informatiei, 4,4 milioane lei).

Tot atunci, Gheorghe Lazăr, într-o încercare de a justifica sistarea lucrărilor şi oprirea circuitului fondurilor, a precizat că respectiva clădire putea să se fi finalizat încă din anul 2015, dacă nu era necesară despăgubirea Şcolii Generale nr.6 din Rădăuţi, care dăduse în judecată Ministerul Educaţiei şi care a primit o soluţie favorabilă din partea instanţei de judecată.

Casa Corpului Didactic Suceava, proiect ABANDONAT, O GAURĂ NEAGRĂ pentru fondurile Ministerului Educaţiei - News Moldova

Gheorghe Lazar – ISJ Suceava

Aşadar, conform acestei explicaţii, banii care ar fi ajuns la constructori, în virtutea soluţiei favorabile date unităţii şcolare de la Rădăuţi, au fost direcţionaţi înspre Şcoala Generală nr.6, hotărârea fiind irevocabilă.

În ciuda acestui obstacol, Gheorghe Lazăr a apreciat atunci, în 2018, că proiectul urma să se finalizeze, tocmai în acest scop prezentând diverse documente de la companiile de alimentare cu apă şi canalizare, precum şi de la Primăria Şcheia, conform cărora urma să se facă racordarea la utilităţi.Potrivit acestora, se întrezăreau nişte speranţe pentru terminarea edificiului.

Ajungând în anul 2021, constatăm că situaţia este sumbră.Nici până în prezent nu s-au mai căutat soluţii şi nici nu s-au mai demarat lucrări în vederea racordării clădirii la utilităţi şi a facilitării accesului înspre aceasta, prin construirea unui drum.

O coincidenţă stranie susceptibilă să determine creşterea valorii terenurilor

 Clădirea e amplasată în vecinătatea terenurilor inspectorilor ISJ Suceava

Clădirea, lăsată în stadiu brut, de schelet, se află în aceeaşi zonă în care fostul inspector şcolar general, Petru Carcalete, şi adjunctul său, Vasile Monacu, aveau, cel puţin în 2012, o suprafaţă de teren de 2,5 hectare, aceasta fiind achiziţionată în 2010.Coincidenţă?Putem doar intui că un proiect de amploarea noii Case a Corpului Didactic Suceava, dacă ar fi fost dus la bun sfârşit, ar fi crescut valoarea imobilelor din zonă.

Casa Corpului Didactic Suceava, proiect ABANDONAT, O GAURĂ NEAGRĂ pentru fondurile Ministerului Educaţiei - News Moldova

Soseaua de centura a Sucevei si evidentierea terenurilor schimbate ilegal de pe raza extravilanului comunei Scheia – Sursa: „Monitorul de Suceava”

Mafia terenurilor din Şcheia, anchetată de DNA

Noua Casă a Corpului Didactic ar fi servit doar ca PRETEXT pentru creşterea valorii terenurilor

Totuşi, proiectul a fost lăsat în derivă odată cu demararea unei anchete de către procurorii DNA, în centrul acesteia aflându-se mafia terenurilor tranzacţionate în cadrul Primăriei Şcheia.

Practic, este vorba despre transformarea artificială, din pix, a unor parcele iniţial nesemnificative ca valoare, în terenuri de zeci sau chiar sute de mii de euro, odată cu finalizarea proiectului şoselei de centură a municipiului Suceava.

Cei care orchestrau acest mecanism al schimburilor ilegale de teren  erau primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, Vasile Onciu, afacerist local supranumit “Capra Neagră” (localnicii afirmă că acesta ar fi vărul primarului), doi notari, diverşi mandatari ai oamenilor care deţineau terenuri pe dealurile din Şcheia, dar pe care aceştia din urmă, în realitate, conform declaraţiilor, nu îi cunoşteau şi, în cele din urmă, cumpărătorii.

Aşadar, Vasile Monacu (unul dintre aceşti cumpărători), adjunctul de la acel moment din cadrul ISJ Suceava, împreună cu fiica sa, Luciana Monacu, prin acest mecanism a cărui adevărată miză era obţinerea terenurilor de lângă şoseaua de centură, prin eliberarea documentului de punere în posesie de către primarul Vasile Andriciuc, deveniseră beneficiarii unei suprafeţe extrem de profitabile datorită localizării acesteia în preajma şoselei de centură.

Casa Corpului Didactic Suceava, proiect ABANDONAT, O GAURĂ NEAGRĂ pentru fondurile Ministerului Educaţiei - News Moldova

Terenurile din comuna Scheia ale lui Vasile Mocanu si Petru Carcalete de la ISJ Suceava, fiind evidentiata si suprafata pe care se afla noua cladire a Corpului Didactic – Sursa: „Monitorul de Suceava”

Dar oare cum avea să se justifice aducerea utilităţilor în zonă, construirea drumului de acces şi, implicit, suplimentarea valorii terenurilor achiziţionate de Monacu, Carcalete şi alţi membri ai societăţii sucevene?Aici intră în scenă proiectul Casei Corpului Didactic, pretextul perfect pentru înfiinţarea reţelelor de utilităţi şi creşterea valorii terenurilor.

Casa Corpului Didactic Suceava, proiect ABANDONAT, O GAURĂ NEAGRĂ pentru fondurile Ministerului Educaţiei - News Moldova

Vasile Monacu si Petru Carcalete – ISJ Suceava

Ecaterina Andronescu, pesimistă cu privire la definitivarea proiectului

În 2019, fostul Ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a formulat un punct de vedere despre amplasamentul clădirii, aceasta pe de o parte, fiind critică la adresa responsabililor care au ales zona din Şcheia, neracordată la utilităţi şi fără drum de acces ca suprafaţă destinată construirii clădirii administrative iar, pe de altă parte, exprimându-şi speranţa că respectivul edificiu ar fi putut servi drept centru de excelenţă pentru pregătirea elevilor calificaţi la diverse competiţii naţionale şi internaţionale:Casa Corpului Didactic Suceava, proiect ABANDONAT, O GAURĂ NEAGRĂ pentru fondurile Ministerului Educaţiei - News Moldova

Ştiu că nu au lumină, nu au nici curent electric şi nici apă şi nici drum.Am afla de la doamna prefect că există şansa să aibă utilităţile în viitorul apropiat.Personal, nu cred că e o soluţie pentru Casa Corpului Didactic, dar clădirea respectivă ar putea să fie o soluţie, de exemplu, pentru centrele de excelenţă unde să se pregătească aceste loturi care sunt performante şi care merg pentru etapele şi concursurile naţionale şi internaţionale (…)Nu cred că vom putea acoperi toată suma anul acesta, dar cu o anumită sumă încercăm să contribuim.”

Transformarea edificiului de 2,5 milioane de lei în FÂNAR şi ADĂPOST pentru OI

Dată fiind lăsarea de izbelişte a proiectului, în martie 2020, un cioban a obţinut permisiunea ISJ Suceava de a utiliza clădirea pe post de depozit de fân.

Ca o expresie a stadiului deplorabil al clădirii, dar şi a dezinteresului autorităţilor vis-à-vis de acest proiect care, totuşi, a înghiţit 2,5 milioane de lei în zadar, fără rezultat, respectivul cioban şi-a adăpostit acolo şi oile.

Aşadar, o finanţare de 2,5 milioane de lei acordată pentru un fânar şi un grajd!Cu ocazia anchetelor jurnalistice efectuate în 2020, ciobanul a  afirmat despre ceea ce se petrecea la acel moment în zonă urmatoarele: “Au venit într-o zi 4 proprietari pe acelaşi teren.Toată lumea are câte un hectar.

Casa Corpului Didactic Suceava, proiect ABANDONAT, O GAURĂ NEAGRĂ pentru fondurile Ministerului Educaţiei - News Moldova

Grigore Bocanci – ISJ Suceava

Cu privire la această situaţie ingrată  în care ciobanul, practic, căzuse la înţelegere cu paznicii clădirii pentru a fi lăsat să-şi depoziteze fânul şi să-şi adăpostească animalele, Grigore Bocanci, inspector general al ISJ Suceava, a declarat:

Acolo, ce aţi văzut dumneavoastră era doar…cum să vă spun?!O măsură temporară, exista un vecin acolo care îl mai ajută la – eu ştiu?! – eventualele atacuri ale celor care vin noaptea şi un singur om nu cred ca poate face faţă la cei care intenţionează să distrugă sau să delapideze de acolo.Şi era doar o învoială între cei doi acolo.

Tărăgănarea

Condiţia obţinerii unei noi finanţări – reevaluarea costurilor, în acord cu scumpirile la materialele de construcţii

Tot în 2020, cu ocazia unei anchete jurnalistice marca Observator, reprezentanţii ISJ Suceava au oferit unele declaraţii.Astfel, Grigore Bocanci, inspector general, a punctat:

Deocamdată, trebuie să facem o evaluare la sânge, adică să vedem în ce stadiu se află lucrarea, exact cât s-a investit, cât ar mai trebui să se investească să se ajungă la final.”

Aşadar, în 2020, noua conducere a ISJ Suceava începuse să facă demersuri pentru obţinerea de noi fonduri din partea Ministerului Educaţiei, raţiunea unei noi finanţări fiind dată, potrivit spuselor lui Grigore Bocanci, de următorii factori:

Proiectul şi toate avizele au expirat.Trebuie reluate.De ce?Materialele de construcţii s-au scumpit, forţa de muncă, salariile, totul e schimbat faţă de – eu ştiu?! – punctul zero (…) Noi, acuma, am luat de la capăt, suntem hotărâţi să facem toate demersurile pentru a vedea ce se întâmplă cu această construcţie.Continuăm sau se sistează total.”

Casa Corpului Didactic Suceava, proiect ABANDONAT, O GAURĂ NEAGRĂ pentru fondurile Ministerului Educaţiei - News Moldova

Cladirea Corpului Didactic Suceava, vazuta dinspre soseaua de centura

După a intervenit şi Ioan Puiu, inspector general adjunct care a precizat, de altfel, în termeni vagi şi care nu lasă să se întrevadă vreo finalitate fericită, că “Sunt preţuri foarte mari, dar nu ai altă şansă.În interior sunt materiale de construcţii.

Nici acum, în 2021, nu a mai fost făcut vreun comunicat de către ISJ Suceava privind oferirea unui termen estimativ pentru finalizarea edificiului, respectiv Ministerul Educaţiei nu a mai alocat deloc fonduri pentru continuarea lucrărilor.

Casa Corpului Didactic Suceava, proiect ABANDONAT, O GAURĂ NEAGRĂ pentru fondurile Ministerului Educaţiei - News Moldova

Starea actuala a cladirii Casei Corpului Didactic Suceava – Santierul abandonat de pe dealul comunei Scheia


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top