fbpx
Connect with us

Sute de mercenari români implicați în lupte sângeroase în CONGO. Cine este enigmaticul comandant al grupării?

Sute de mercenari români implicați în lupte sângeroase în CONGO. Cine este enigmaticul comandant al grupării? - News Moldova

International

Sute de mercenari români implicați în lupte sângeroase în CONGO. Cine este enigmaticul comandant al grupării?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Potrivit Știrilor ProTV, un număr semnificativ de cetățeni români lucrează ca contractori privați în sectorul securității din Congo. Această informație a fost dezvăluită în contextul în care cel puțin doi cetățeni români au pierit și alții au fost răniți în timpul confruntărilor în creștere cu forțele rebele M23

Potrivit MAE, doi cetățeni români au pierit, iar alți patru au suferit răni în evenimentele recente din Congo. În urma acestor incidente, Ministerul a recomandat evitarea călătoriilor care nu sunt esențiale în această țară.

În 2022, M23 a inițiat o ofensivă majoră, determinând o intervenție militară și eforturi de mediere din partea liderilor regionali din Africa de Est, conform informațiilor furnizate de Reuters. Chiar dacă anul trecut s-a negociat un armistițiu, acesta a fost repetat încălcat.

Mai mulți actori, inclusiv Congo, puterile occidentale și un grup de experți ONU, susțin că grupul rebel condus de Tutsi este sprijinit de Rwanda, însă acesta din urmă neagă orice implicare.

În ultima vreme, confruntările dintre rebeli, forțele armate și grupurile de autoapărare care îi sprijină s-au intensificat, forțând comunități întregi să se refugieze în zonele considerate mai sigure din periferia orașului Goma.

Se estimează că în Republica Democrată Congo există sute de mercenari români implicați în lupte grele. Conform stirileprotv.ro, aproximativ 900 de români sunt angajați în sectorul protecției în această țară. Printre aceștia se numără veterani ai teatrelor de operațiuni, demisionari din armata română în căutare de salarii mai mari și indivizi fără experiență militară. Pentru a primi câteva mii de euro lunar, acești contractori trebuie să antreneze forțele guvernamentale și să apere zone strategice atacate de rebelii din Mișcarea M23. De asemenea, se menționează că mercenarii români au fost implicați în cele mai violente lupte din ultimul an, de când au înlocuit trupele Wagner în Congo.

Comandantul mercenarilor pare să fie Horațiu Potra, un personaj controversat care a fost asociat cu mai multe incidente și afaceri ilicite. Potra este un fost luptător din Legiunea Franceză, iar numele său a apărut de mai multe ori în presa română în contexte nefavorabile

În 2009, Evenimentul Zilei a relatat că Rebeliunea din Ciad a fost coordonată din Mediaș, iar în articol se menționează implicarea lui Potra.

În 2010, DIICOT a anunțat destructurarea unei grupări infracționale specializate în trafic de droguri, care opera sub forma unei structuri paramilitare. Această grupare, conform autorităților, era condusă de Horațiu Potra.

Surse judiciare au afirmat că Potra, fost ofițer al Legiunii Străine, deținând dublă cetățenie română și franceză, a fost implicat anterior în antrenarea gărzii de elită a președintelui Republicii Centrafricane și în conducerea dispozitivului de securitate al emirului din Qatar.

În ianuarie 2020, conform Rise Project, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a fost amenințat că va fi răpit și dus în pădure, presupusul motiv fiind legat de anumite favoruri sau relații. Ca urmare, procurorii l-au pus sub control judiciar pe Horațiu Potra din Mediaș, care era șeful diviziei de securitate a companiei African Minerals, afiliată controversatului Frank Timiș, fondatorul afacerii „Roșia Montană”.

De asemenea, Rise Project a evidențiat că Potra a fost implicat ca contractor privat în diverse conflicte civile din Africa, iar în 2012 a început să lucreze la cartierul general al lui Frank Timiș din Londra, în timp ce era investigat de poliția română pentru trafic de droguri.

În ianuarie 2022, Deutsche Welle a realizat un reportaj exhaustiv despre Asociația RALF, compusă din români care au servit în Legiunea Străină. Publicația germană a menționat inclusiv apariția unei imagini cu Potra în Congo, pe rețelele de socializare.

Deutsche Welle a subliniat că există suspiciuni că acești veterani desfășoară activități de mercenariat în estul tumultuos al Congo. Conform raportului, liderul operațiunii este un luptător profesionist originar din Mediaș, Horațiu Potra.

Deși au circulat speculații cu privire la legătura dintre organizația lui Potra și gruparea de mercenari rusă Wagner, Deutsche Welle susține că nu a putut confirma aceste informații. Totuși, este cunoscut faptul că în 2016, Potra a fost angajat de ruși pentru a instrui gărzi de corp ale președintelui centrafrican Faustine Touadéra.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top