fbpx
Connect with us

Suedia, împotriva curentului tehnologic: renunță la tabletele și se întoarce la manualele fizice!

Suedia, împotriva curentului tehnologic: renunță la tabletele și se întoarce la manualele fizice! - News Moldova

International

Suedia, împotriva curentului tehnologic: renunță la tabletele și se întoarce la manualele fizice!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Suedia, o țară care a îmbrățișat tehnologia încă de la încrput, a hotărât să scoată elimine tabletele din sălile de clasă și să revină la manualele tradiționale din hârtie.

Suedia a luat această decizie după ce a observat că elevii au început să citească din ce în ce mai puțin, iar o parte din elevi nici nu știu să citească. Suedia are tablete inclusiv în grădinițe și școlilor primare.

Ministrul Educației, Lotta Edholm, a anunțat că țara a intrat o „criză a citirii”.

Ponderea copiilor de zece ani, care au dificultăți de citire, a crescut, în cinci ani, de la 12 la 19%, conform ultimului studiu publicat în Reading Literacy International (PIRLS).

Ministrul Educației din Suedia a ajunsa concluzia că s-a produs „o digitalizare exagerată” a școlii, mai ales în ultimii zece ani.

Agenția Suedeză pentru Educație a ajuns la concluzia că elevii care citesc din cărțile clasice reușesc să sublinieze mai bine punctele principale ale textului. Aceștia pot să-și amintească mai multe elemente și să demonstreze o înțelegere globală mai bună a ceea ce citesc.

Aceste observații sunt făcute în contextul în care se promovează frecvent beneficiile instrumentelor de învățare digitale. Asta deoarece aceste instrumente pot combina elemente precum sunete, imagini și text, iar actualizarea lor poate fi făcută în timp real.

Cu toate acestea, cercetarea arată că rezultatele obținute de elevi sunt contrare așteptărilor inițiale.

Suedia va aloca o sumă de 55 de milioane de euro pentru tranziție

Pentru a facilita trecerea la manualele tradiționale, guvernul va suporta costurile, punând la dispoziție 55 de milioane de euro pentru acest an și 42 de milioane de euro pentru anii următori.

Suedia se numără printre țările de frunte în ceea ce privește digitalizarea. În contrast, Olanda, o altă țară orientată către digitalizare, a decis să interzică utilizarea dispozitivelor digitale în sălile de clasă.

În România, în ciuda numeroaselor exemple recente, eforturile de digitalizare a sistemului educațional continuă. Prin intermediul PNRR, guvernul și-a asumat responsabilitatea de a introduce ecrane mari în sălile de clasă, înlocuind astfel tabletele, și de a implementa teste online în locul celor pe hârtie pentru elevi.


2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top