fbpx
Connect with us

Activiştii de MEDIU despre groapa de GUNOI din Pasul MESTECĂNIŞ: “E o CRIMĂ, o BOMBĂ ecologică. Un DEZASTRU de proportii”

Activiştii de MEDIU despre groapa de GUNOI din Pasul MESTECĂNIŞ: “E o CRIMĂ, o BOMBĂ ecologică. Un DEZASTRU de proportii” - News Moldova

Suceava

Activiştii de MEDIU despre groapa de GUNOI din Pasul MESTECĂNIŞ: “E o CRIMĂ, o BOMBĂ ecologică. Un DEZASTRU de proportii”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Activiştii de mediu Tiberiu Boşutar şi Aristide Maxim Samoilă au criticat în termeni duri construirea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş, Suceava şi şi-au exprimat încrederea că justiţia le va da câştig de cauză în demersul lor de a bloca proiectul aberant

Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii “Moldova în prim-plan”, găzduită de News Moldova, marţi, 15 iunie, emisiune în care au fost prezentate în direct imagini de la faţa locului, imagini în care s-a putut vedea cum apa se scurge din groapa de gunoi, printr-un canal rudimentar, direct în cursurile de apă din zonă şi cum aşa-zisa “perdea forestieră de protecţie” are doar câţiva centrimetri.

Imaginile au fost filmate de activistul de mediu Tiberiu Boşutar care a condamnat în termeni fermi intenţia autorităţilor de a da în funcţiune groapa de gunoi. “De aici putem vedea foarte bine ce înseamnă acea groapă de gunoi din Pasul Mestecăniş. De fapt este o farfurie cu două laturi. Într-o latură avem doar vreo doi metri de pantă. Se poate vedea că e plină de apă. Închipuiţi-vă când va fi această groapă plină de gunoi, mustul ăsta coboară pe canalul pe care vi l-am arătat şi va ajunge în râurile până acum celebre pentru apa lor curată din Bucovina. Tocmai aici într-un loc atât de frumos ne lipsea o groapă de gunoi?!

E o crimă

E o crimă aici. Când săpau, când lucrau, poate nu-mi dădeam seama ce făceau aici. Dar acum, când văd ce e, să mai negociezi dacă să dai sau nu drumul la groapa asta, înseamnă că negociezi viaţa a mii de oameni şi a generaţiilor care urmează. Groapa aceasta nu va mai putea fi izolată niciodată. Sub groapă avem galerii miniere care la un moment dat vor fi umplute de zama stoarsă din milioane de tone de deşeuri aduse de peste tot din judeţ.

Activiştii de MEDIU despre groapa de GUNOI din Pasul MESTECĂNIŞ: “E o CRIMĂ, o BOMBĂ ecologică. Un DEZASTRU de proportii” - News Moldova

Nu se poate aşa ceva, nu mă interesează cine trebuie tras la răspundere, nu mă interesează cine e vinovat, eu ca locuitor pe planeta aceasta, în judeţul Suceava, în Bucovina, nu pot să aceept că există în ţara asta oameni care să dea în funcţiune o astfel de bombă ecologică. Vreau să vă mai arăt în imagini cât are aşa-zisa perdea de protecţie: trei centimetri, maxim cinci. Asta ar trebui să ne apere de pungile de plastic de la groapa de gunoi, să nu ajungă să otrăvească acest peisaj frumos care ne înconjoară. (…) Noi îl avem pe Dumnezeu de partea noastră. Nu poţi să te lupţi cu sute de hoţi care învârt milioane de euro fără ca Dumnezeu să fie de partea ta. Avem speranţa că mulţi se vor implica pentru a salva viaţa Bucovinei, a planetei, pentru că, dacă salvăm un metru din jurul nostru, deja contribuim la salvarea planetei”, a declarat Tiberiu Boşutar.

Un proiect complet neoportun

Despre demersurile făcute în instanţă pentru a stopa acest proiect a vorbit activistul de mediu Aristide Maxim Samoilă: “Vreau să spun câteva lucruri legate de situaţia din momentul de faţă şi ce avem de făcut pentru a opri acest proiect nefericit, această dramă a muntelui Mestecăniş, această greşeală a celor care au construit această groapă. Noi ne-am implicat încă din 2007 în acţiunea de stopa această nenorocire. Din păcate timp de cinci-şase ani noi tot am aşteptat răspunsuri la numeroasele sesizări făcute şi petiţii prin care ne-am exprimat opoziţia faţă de alegerea făcută pentru a fi construită aici groapa de gunoi.

Activiştii de MEDIU despre groapa de GUNOI din Pasul MESTECĂNIŞ: “E o CRIMĂ, o BOMBĂ ecologică. Un DEZASTRU de proportii” - News Moldova

În 2013 au început lucrările, peste voia noastră, ei au făcut documentele, cu o grămadă de inadvertenţe, cu o grămadă de lucruri false, lucru dovedit cu sprijinul caselor de avocatură care ne-au ajutat. Am început atunci lupta în instanţă, am câştigat procese, am obţinut o anulare a hotărârii consiliului local Pojorâta prin care a fost dat terenul, anulare definitivă şi executorie. În urma acestei hotărâri trebuia oprită orice activitate, dar ei au mers înainte, au hotărât să dea terenul în folosinţă către Consiliul Judeţean Suceava, apoi să-l dea în proprietate, deja cu un obiectiv construit în proporţie de 90% atunci.

DNA intră pe fir

Noi am deschis dosar penal în 2016, din cauza acestui fapt, că nu a fost respectată hotărârea definitivă. Şi casa de avocatură a făcut o plângere penală în 2017. Cele două dosare au fost contopite, au stat trei ani la anchetatorii de la Bucureşti apoi au fost clasate, după o anchetă superficială. Am contestat şi am câştigat, în sensul că va fi redeschisă acţiunea penală. Pe 23 iunie va fi decizia magistraţilor de la Tribunalul Suceava şi noi sperăm că va fi dată undă verde pentru reînceperea urmăririi penale. Avem încredere în justiţie, singura care poate face dreptate în această situaţie. Noi luptăm cu toate puterile pentru a apăra fiecare palmă de pământ de asemenea abuzuri, de poluare, de indolenţă şi nepăsare, de hoţie şi bătaie de joc faţă de cetăţeni”.

Ion STEFANOVICI: „Cine recuperează paguba produsă mediului?”

Analistul politic Ion Ştefanovici a adresat o serie de întrebări reprezentanţilor Consiliului Judeţean Suceava şi şi-a exprimat încrederea că justiţia va face lumină în cazul acestui proiect extrem de controversat: “În judeţul Suceava tocmai a fost o ploaie torenţială, o rupere de nori. Iar acest lucru se poate întâmpla destul de des, mai ales în zona montană. Aş dori să aflu de la cei de la Consiliul Judeţean Suceava, responsabil pentru acest proiect de mediu sau împotriva mediului, cum va gestiona toate aceste averse care, în mod evident, din vârf spre poale, vor infesta întreaga zonă. Vrem să avem o zonă verde. România face toate eforturile, alături de comunitatea europeană pentru a înverzi România şi, brusc, în creierii munţilor facem o groapă de gunoi. Mi se pare strigător la cer din toate punctele de vedere.

Activiştii de MEDIU despre groapa de GUNOI din Pasul MESTECĂNIŞ: “E o CRIMĂ, o BOMBĂ ecologică. Un DEZASTRU de proportii” - News Moldova

Şi cred că până la urmă cei de la Consiliul Judeţean Suceava vor trebui să dea socoteală pentru ce au făcut acolo. Problema este departe de a se încheia având în vedere că dosarul privind acest proiect a fost redeschis. Adevărul va ieşi la iveală şi cei de la CJ vor ajunge până la urmă, rând pe rând, să dea cu subsemnatul şi să acopere în solidar paguba creată. Dar, când vorbim de mediu, cine recuperează paguba produsă mediului? Banii se mai pot recupera, dar prejudiciile de mediu niciodată sau într-o perioadă foarte lungă de timp”, a declarat Ion Ştefanovici.

În aşteptarea sentinţei

Reamintim că la mijlocul lunii mai 2021 a fost anunţată intenţia DNA de a redeschide urmărirea penală în cazul anchetei care privește construcția gropii de gunoi de pe Mestecăniș, după ce în luna februarie procurorul de caz anunţase clasarea. Plângerea de la care a plecat dosarul de la DNA e formulată împotriva autorităților locale din Suceava, Iași și Bacău, acestea fiind acuzate de mai multe infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual.

Rămâne de văzut ce vor decide magistraţii de la Tribunalul Suceava şi care va fi finalul acestui proiect european extrem de criticat, finalizat în urmă cu câţiva ani, dar care nu a fost dat în funcţiune ca urmare a contestaţiilor din justiţie. Un lucru este clar: locuitorii din zonă spun că darea în folosinţă a gropii ar fi o crimă şi că vor lupta din toate puterile pentru a împiedica înfăptuirea ei.


Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top